Pažaislio muzikos festivalyje – programa „Meistrai iš Vienos“

Paskutinį liepos mėnesio savaitgalį Pažaislio muzikos festivalis palydės dviem puikiais renginiais.

Pirmasis jų festivalio bendradarbiavimo su miestų regionų ar miestelių bendruomenėmis vaisius sukvies publiką Liepos 28 d., šeštadienį, į VDU Kauno botanikos sodą. Čia vyks neeilinis renginys, į kurį kartu su festivaliu kauniečius bei miesto svečiu pakvies Aleksoto bendruomenė.

Antrasis savaitgalio koncertas vyks Liepos 29 d., sekmadienį, 17 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje. Į jaunatviška energija, užburiančiu žaismingumu bei ypatinga garso kultūra pasižymintį kolektyvą „Trio Alba“ susibūrę smuikininkė Livia Sellin, violončelininkas Philipp Comploi ir pianistė Chengcheng Zhao kvies pasiklausyti programos „Meistrai iš Vienos“, kurioje skambės Josepho Haydno, Felixo Mendelssohno-Bartholdy bei Bedřicho Smetanos kūriniai.

Aleksotas Kauno miesto dalis kairiajame Nemuno krante, su miesto senamiesčiu jungiama Vytauto Didžiojo tiltu, įkurta prieš kone šešis šimtus metų, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytauto privilegija Kaunui dovanotoje girioje. Remiantis viena iš galimų versijų Aleksoto vardas kildinamas iš meilės deivės Aleksotos (kitaip vadintos Milda) vardo. Šią versiją vakaro svečiai galės patikrinti XIX a. miesto stiliaus šventėje „Užburtasis muzikos sodas“, kuri ims šurmuliuoti nuo 17 val. Vakarėjant šventišką šurmulį pakeis darnūs muzikos garsai: nuostabiausius Georgo Friedricho Händelio ir Wolfgango Amadeus Mozarto kūrinius atliks Lietuvos kamerinis orkestras ir sopranas Lina Dambrauskaitė, o atlikėjams diriguos Vilmantas Kaliūnas.

Dirbdamas Vokietijos radijo Sarbriukeno-Kaizerslauterno filharmonijos orkestro obojininku-solistu V.Kaliūnas lygia greta į rankas ima dirigento batutą. Spaudoje apie V.Kaliūną atsiliepiama kaip apie dirigentą, valdantį orkestrą taupiais mostais, žavintį publiką spinduliuojančia aistra bei neįtikėtinu įsijautimu. Šiuo metu V.Kaliūnas Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentas, kurio mostui koncerto metu paklus Lietuvos kamerinis orkestras vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos orkestrų. „Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas savo žanro lyderių. Europoje ne tiek daug orkestrų šiandien gali didžiuotis tokia praeitimi“, taip apie orkestrą atsiliepia smuikininkas Sergejus Krylovas, jau dešimtmetį einantis kolektyvo meno vadovo pareigas.

Šventės dalyviai galės mėgautis publikos simpatijas kiekvieno pasirodymo metu pelnančios švelnaus tembro soprano savininkės L.Dambrauskaitės dainavimu. Klaipėdoje gimusi solistė dainavimo magistrantūros studijas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o šiuo metu vokalinį meistriškumą tobulina Londono Karališkosios akademijos operos studijoje. Ji nuolatos dalyvauja įvairiuose projektuose ir festivaliuose, prieš trejus metus debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, solistę galima išgirsti Vilnius City Opera spektakliuose ir projektuose.

Užgrūdintas po visą pasaulį išsiraizgiusių gastrolių maršrutų, apdovanojimus pelniusių kompaktinių plokštelių įrašų bei intensyvių kamerinės muzikos studijų Graco muzikos universitete kolektyvas „Trio Alba“ ne kartą tapo konkursų laureatais, dalyvavo prestižiniuose festivaliuose, atliko ne vieną pasaulinę jiems dedikuotų kūrinių premjerą. „Jie ne tik dovanoja klausytojams techniškai nepriekaištingas interpretacijas, bet leidžia jums išgirsti ir pajausti savo širdžių plakimą“ tokiais epitetais kritikų apibūdinamas kolektyvas jau dešimtus metus garbingai atstovauja savo pasirinktam pavadinimui, kildinamam iš itališko žodžio „alba“, reiškiančio aušrą.

Ansamblio smuikininkė L.Sellin iki „Trio Alba“ gimimo save išbandė ne viename kamerinės muzikos ansamblyje. Greta aktyvaus muzikavimo ji dažnai pasirodo laidų ar koncertų vedėjos amplua. Atlikėja groja 1788 m. meistro Laurentius Storioni pagamintu smuiku. Pianistė Ch.Zhao gimė Kinijoje, o į Austriją atvyko būdama septyniolikos. Dar studijų metais tapusi tarptautinių konkursų laureate, atlikėja koncertavo Europos, Pietų Amerikos bei Azijos festivaliuose tiek kaip solistė, tiek kaip kamerinės muzikos atlikėja. Zalcburge gimęs violončelininkas P.Comploi yra keleto orkestrų bei ansamblių, besispecializuojančių grojime autentiškais istoriniais instrumentais solistas ar instrumentų grupių koncertmeisteris. Atlikėjas veda grojimo barokine violončele meistriškumo kursus, o koncertuodamas su „Trio Alba“ groja 2000 m. meistro Urso Mächlerio pagamintu instrumentu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis