Pažaislio muzikos festivalyje – „Muzikos magija“ iš Norvegijos

Jau šį savaitgalį Pažaislio muzikos festivalis klausytojus kvies pasinerti į fortepijono garsų pasaulį – Birštone ir Kaune skambės Norvegijos fortepijoninio trio „Grieg trio” programa.

Liepos 21 d., penktadienį, 19 val., Birštono kurhauze ir liepos 23 d., sekmadienį, 17 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje svečiai iš paslaptingosios Norvegijos, fortepijoninis trio „Grieg trio“ pakvies Pažaislio muzikos festivalio klausytojus į magišką kelionę po muzikos pasaulį.

Per tris gyvavimo dešimtmečius kolektyvas išlaikė aukštą muzikavimo kokybę ir tarptautiniu lygmeniu išliko lyderiaujančių šio žanro kolektyvų gretose. Kolektyvo kūrybinį kelią ženklina gausybė prizų, pelnytų prestižiniuose konkursuose, festivaliuose bei kituose pasirodymuose, kritikų aukštai vertinami jų įrašyti šiuolaikinės muzikos kompozitorių kūrybos albumai. Po trio koncerto garsiojoje Carnegie Hall spauda rašė: „Jų grojimas atspindėjo tai, ko geriausio galima tikėtis iš fortepijoninio trio: preciziškumas, nepakartojamas balansas, nuostabūs niuansai ir tobulas formos pojūtis, leidžiantys publikai pažvelgti į pačias muzikos kūrinio gelmes.“

Programos, pavadintos „Muzikos magija“ metu skambės nemaraus Vienos klasiko Josepho Haydno, pirmojoje XX a. pusėje kūrusio šveicarų kilmės amerikiečių kompozitoriaus Ernesto Blocho, ekscentriškos ir giliaprasmės muzikos meistro Dmitrijaus Šostakovičiaus beisubtilaus čekų romantiko Antoníno Dvořáko kūriniai.

Kolektyvas, kuriame groja smuikininkas Sølve Sigerland, violončelininkė Ellen Margrete Flesjø ir pianistas Vebjørn Anvik, buvo įkurtas 1987 metais. Per tris dešimtmečius kolektyvo sudėtis nesikeitė, tad ilgą laiką muzikuodami kartu atlikėjai pasiekė ypač aukštą ansambliškumo lygmenį. Jų pelnytą tarptautinę reputaciją liudija įrašai, kuriuos prodiusavo tokios žymios leidybinės kompanijos kaip Simax, Virgin ar Emi bei pasisekimo sulaukę koncertai žinomiausiose koncertų salėse: Londono Wigmore Hall, Paryžiaus Châtelet, Berlyno Konzerthaus, Amsterdamo Concertgebouw, Milano Sale Verdi, Niujorko Carnegie Hall ir kt. Net penkerius metus „Grieg trio“ buvo Stavangerio tarptautinio kamerinės muzikos festivalio meno vadovais, o spaudoje nuolatos mirga tokie jų atlikimą vertinantys epitetai: „Trio sukūrė muzikinį kosmosą, palikusį publiką be žado“.

Ansamblio įkūrėjas, pianistas V. Anvik baigė Norvegijos Oslo muzikos akademiją ir Budapešto ferenzo Liszto akademiją. Jo karjerą puošia aibė solo rečitalių, koncertų su orkestrais, solinių kompaktinių plokštelių įrašai. Už savo meną jis buvo apdovanotas prestižiniu Levin prizu, o sukauptomis žiniomis dalinasi su Norvegijos muzikos akademijos studentais.

Smuikininkas S.Sigerland taip pat mokėsi Norvegijos ir Vengrijos prestižinėse aukštosiose mokyklose, o po studijų savo karjerą pašventė kamerinei muzikai. Smuikininkui teko koncertuoti solo su šiaurės šalių simfoniniais orkestrais, o ypatingo pripažinimo sulaukė jo atlikti W.A.Mozarto koncertai smuikui. Puikius kritikų įvertinimus bei apdovanojimus pelnė atlikėjo įrašai, atlikti su kitais instrumentalistais bei su „Grieg trio“.

Violončelininkė E.M.Flesjø studijavo Oslo Østlandets muzikos konservatorijoje, Norvegijos muzikos akademijoje bei Budapešto akademijoje, žinias gilino žymiausių pasaulio violončelininkų meistriškumo kursuose. Jos kūrybinį kelią ženklina gausybė prizų prestižiniuose konkursuose, o įsiliejus į „Grieg trio“ gretas atlikėjos karjera pasuko ansamblinio muzikavimo kryptimi. Neapsiribodama vien trio veikla, atlikėja sėkmingai muzikuoja su kitomis Norvegijos bei viso pasaulio kamerinės muzikos žanro įžymybėmis, taip pat atlieka solo partijas, grodama su Skandinavijos šalių orkestrais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis