Pažaislio muzikos festivalis kviečia į du išskirtinius koncertus

Pirmasis liepos savaitgalis sukvies Pažaislio muzikos festivalio publiką į du išskirtinius koncertus.

Liepos 7 d., šeštadienį, 17 val. Vytauto Didžiojo karo muziejuje programą „Virility. Keturių žaidimas“ publikai dovanos keturi solidūs vyrai: tekstų autorius Viktoras Gerulaitis, aktorius Andrius Bialobžeskis, violončelininkas Lionius Treikauskas bei universalus muzikantas iš Šveicarijos Bruno Bieri.

Viktoras Gerulaitis
Viktoras Gerulaitis
Organizatorių nuotr.

Liepos 8 d., sekmadienį, 17 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje susitiks du išskirtiniai pianistai: svečias iš Indijos bei Didžiosios Britanijos Fali Pavri ir publikai gerai pažįstamas universalusis pianistas Petras Geniušas.

„Virility“ lotyniškas terminas, apibūdinantis platų teigiamų vyro, vyriškumo charakteristikų spektrą. Lotynų kalbos žodis „Virile“ galėtų būti verčiamas kaip „pasižymintis galia ir jėga“. Ši charakteristika dažniausiai asocijuojasi su energija, sveikata, įžvalgumu bei tvarka, o išoriniai vyriškos lyderystės požymiai tvirtas stotas ir vešli barzda pastebimi dar senovės Graikijos kultūriniame palikime. Koncerto metu vyriškoji ketveriukė nagrinės moterų ir vyrų sąsajas, kurios dažnai atrodo sudėtingos ir painios, kartais apsimestinės, o kartais tikros. Aktorių balsai, violončelės stygų gaudimas, alpių rago, egzotiško instrumento hango bei obertoninio dainavimo sąskambiai čia susilies į vingiuotą, kupiną kontrastų, bet vientisą skrydį, vedantį nežinia kur. Atlikėjai intriguodami klausia, kaip galėtų vadintis tokio kelio rodyklė ir apie ką ji meluotų?

Bruno Bieri.
Bruno Bieri.
Organizatorių nuotr.

Fortepijoninio muzikavimo gerbėjai neturėtų praleisti progos apsilankyti koncerte „Pokalbiai be žodžių“ ir išgirsti pianistą F.Pavri, kurį muzikos kritikai vadina „žėrinčiu atlikėju, kvėpuojančiu muzika visomis poromis, turinčiu pilną galvą idėjų ir pasižyminčiu fenomenaliu sceninio vyksmo kontroliavimu.“

Lionius Treikauskas
Lionius Treikauskas
Organizatorių nuotr.

P.Geniušo bendramokslis iš studijų Maskvos Piotro Čaikovskio konservatorijoje laikų F.Pavri per ilgus metus susikrovė didžiulį žinių bagažą, leidžiantį jam mėgautis tarptautine solisto, kamerinės muzikos atlikėjo bei pedagogo karjera. Jo atliekama muzika skambėjo ansambliuose su violončelininkais M.Rostropovičiumi, Davidu Geringu, Timu Gillu, smuikininkais Nicola Benedetti, Ilja Gringoltsu, daugybe žinomų kvartetų bei ansamblių, solistų instrumentininkų bei vokalistų. F.Pavri yra fortepijoninio trio „Rembrandt Piano Trio“ narys, aktyviai koncertuoja duetu su savo žmona, violončelininke Naomi Boole-Masterson. Viena iš pianisto aistrų šiuolaikinė muzika.

Fali Pavri
Fali Pavri
Organizatorių nuotr.

Bendradarbiaudamas su žinomais įvairių šalių kompozitoriais, jis atliko ne vieno kūrinio pasaulines premjeras, o jo įrašytuose albumuose taip pat dažnai skamba šiuolaikinė muzika. Kaip teigia žiniasklaida, „F.Pavri pianistas, suvokiantis geros kamerinio muzikavimo sielą, pusiausvyrą ir paslaptis“.

Petras Geniušas
Petras Geniušas
Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis