Patarimai: kad šventė kainuotų nedaug, bet atrodytų verta milijono

Ne visi nori, o kiti ir negali, šventėms išleisti dideles pinigų sumas. Vis dėlto kiekvienas svajoja, kad draugų ar giminaičių susibūrimas būtų kiek įmanoma įspūdingesnis. Visi trokšta, kad svečiai išsineštų tik geriausius prisiminimus ir dar ilgai kalbėtų apie tai, kokia išradinga ir puiki toji šventė buvo. Kaip gi to pasiekti?

Pasak jau ne vienerius metus verslo ir privačių renginių organizavimo versle besisukančio Mariaus Keturakio, ant Vilniaus senamiestyje esančio namo įkurdintos „Terasos 360“ šeimininko, yra trys esminės sudedamosios dalys, padedančios šventę paversti ypatingu įvykiu, kuris jo dalyvius tiesiog priverčia maloniai nustebti.

1. Vieta

Matyt, daugelis puikiai žino miesto kultūros dalimi tapusį pokštą apie tris svarbiausius dalykus, kurie turi rūpėti renkantis būstą. Taip – tai vieta, vieta ir vieta. Pasak M. Keturakio, ši taisyklė galioja ir renginiams.

„Tai stipriausias ir bene pagrindinis kiekvieno renginio akcentas. Dažnai būna, kad įspūdinga šventės aplinka atperka įvairius kitus trūkumus. Pavyzdžiui, ne itin vykusį maistą ar gėrimų trūkumą. Todėl organizuojant šventę pirmiausia reiktų pradėti galvoti apie jos vietą“, – sakė pašnekovas.

Fotolia nuotr.

Kad originali šventės vieta yra svarbus aspektas, M. Keturakis įsitikino ne kartą. Vadovaudamas reklamos agentūrai jis dažnai susiduria su verslo klientų užklausimais apie įdomias ir unikalias renginių erdves. Tai paskatino jį su partneriais ant Vilniaus senamiestyje esančio namo stogo įrengti terasą. Nuo jos atsiveria puiki miesto panorama, todėl ši vieta ir buvo pavadinta „Terasa 360“.
„Iš pradžių galvojome, kad terasa bus paklausesnė tarp verslo klientų, tačiau labai greitai pamatėme, kad įdomių erdvių taip pat labai trokšta ir ieško privatūs asmenys. Šiuo metu būtent jie sudaro didžiąją terasos klientų dalį“, – atskleidė pašnekovas ir pridūrė, kad renkantis vietą šventei žmonės neturėtų apriboti mąstymo. Atvirkščiai, į situaciją žiūrėti kūrybiškai.

Anot vyro, šventės vieta gali būti įspūdinga ne tik dėl iš jos atsiveriančio kvapą gniaužiančio vaizdo. Lygiai taip pat stebinti ir džiuginti gali kaimo kluone, vaismedžių sode, miške, ant vandens, apleistame fabrike ar kokioje kitoje neįprastoje vietoje surengta šventė.

„Dažnai tereikia įdėti šiek tiek savo darbo ir taip sukurti nepakartojamą šventės vietą, kuri nepareikalaus didelių išlaidų“, – tikino M. Keturiakis.

Kaina – nuo 100 iki 600 eurų.

2. Dekoracijos

Kai kurios šventėms pasirinktos vietos būna tokios nuostabios, kad joms nieko netrūksta ir ten net nereikia papildomų dekoracijų ar papuošimų. Jie tik užgožtų natūralų grožį. Tačiau dažniau būna taip, jog tenka galvoti apie aplinką papildančius akcentus, kurie padėtų sukurti ypatingą atmosferą.
Pasak M. Keturakio, net ir susidūrus su dekoravimo iššūkiu nereiktų skubėti kreiptis į puošybos paslaugas siūlančias įmones. Galbūt užtektų asmeninio indėlio ir šiek tiek kūrybiškumo.

Fotolia nuotr.

„Aišku, viskas priklauso nuo skonio, tačiau tikrai nemažai sutaupyti galima šventės vietą patiems dekoruojant helio pripildytais įvairiaspalviais balionais. Pavyzdžiui, prie kiekvieno jų pririšus po akmenuką galima sukurti balionų miško ar pievos viziją, nes jie sklandytų tam tikrame aukštyje. Be to, įspūdingai atrodo ir paprasti stiklainiukai, kuriuos pakabinus ir viduje uždegus po žvakę, galima sukurti stulbinamą vaizdą. Ypač vakare, kai jau temsta. O kur dar įvairiaspalvių medžiaginių trikampių vėliavėlių girliandos, nuotraukų koliažo sinelės, origami lankstiniai, tamsoje šviečiantys dažai ir kt.“, – vardijo pašnekovas.

Jo teigimu, svarbiausia taisyklė, kurios būtina laikytis kuriant šventės vietos atmosferą, – laikytis vieningo stiliaus ir nepersistengti su dekoracijų gausa. Anot M. Keturakio, šiuo atveju daugiau, dažniausiai, nereiškia geriau.

Kaina – nuo 10 iki 200 eurų.

3. Malonios smulkmenos

Bet kuri šventė taps įdomesnė ir smagesnė jos svečiams, jeigu ji bus papildyta detalėmis, kurios keltų ir nuostabą ir susižavėjimą. Tai gali būti ir praktiški sprendimai, ir nedidelės dovanos atėjusiems.

„Pavyzdžiui, gimimo dienos šventei puikiai tiktų sukaktuvininko vaikystės vonelė. Gimę dar iki nepriklausomybės, matyt, pamena, kad buvo tokios baltos, emaliuotos, kiek ilgesnės nei metras, kilnojamos vonios. Jos dabar puikiai pasitarnautų kaip gėrimų vėsinimo indas. Tereikia į jas pripilti ledukų ir ten panardinti gaiviuosius gėrimus stikliniuose buteliukuose arba alų“, – patarė „Terasa 360“ šeimininkas.

Neturinčius tokių vonelių, vyras ragino nenusiminti. Vietoje jų puikiai galima naudoti senus kibirus ar net karučius. Pastarieji yra net patogesni, nes su jais patogu gėrimus perkelti iš vienos vietos į kitą.
Kalbėdamas apie renginius pašnekovas akcentavo, jog vienas didžiausių iššūkių, su kuriuo susiduria kiekvienas organizuojantis šventę, į kurią susirenka ne tik artimiausi draugai, yra žmonių pasimetimas ir nežinojimas nei ką veikti, nei su kuo kalbėti.

Fotolia nuotr.

„Tokiais atvejais malonios smulkmenos irgi gali padėti. Užtenka sukurti zoną, kurioje renginio dalyviai norėtų nusifotografuoti. Tai gali būti senas paveikslo rėmas, kurio apačioje pakabintas šventės pavadinimas. Gali būti ir sienelė, kurioje kreidelėmis dalyviai galėtų užrašyti savo linkėjimus. Arba koks nors visai neįprastas tai erdvei objektas, kuris labai trauktų dėmesį: senas dviratis, motociklas ar automobilis. Visi jie skatins žmones vieni kitus fotografuoti ir taip megzti ryšį bei sklaidyti lietuvišką drovumą“, – aiškino M. Keturakis.

Anot jo, daugelį paminėtų smulkmenų galima gauti nemokamai arba už simbolinę kainą. O tai, kaip ji įsikomponuos į bendrą šventės erdvę, vėl priklauso nuo įdėto darbo.

„Idėjų ir būdų, kaip suteikti šventės vietai daugiau šarmo ir paversti ją labiau įsimenančia yra begalės. Visų jų viename straipsnyje net ir neišvardysi. Bet to daryti, manau, ir nereikia, nes šiais laikais į pagalbą galima pasitelkti internetą. Pavyzdžiui, aš ieškodamas įkvėpimo užsuku į pinterest.com. Ten apstu įvairių sričių idėjų. Taip pat ir renginių dekoravimo bei organizavimo. Tikiu, kiekvienas ten galime rasti sau tinkančių akcentų, kurie paverstų organizuojamą šventę neeiliniu įvykių jūsų ir jūsų svečių gyvenime“, – sakė Marius Keturakis.

Kaina – nuo 0 iki 100 eurų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis