Norite patekti į pasaką – plaukite į užsienio Kalėdų muges

Pasakiškas laikas – taip apibūdinamas Kalėdų laikotarpis, kuris prasideda spalvingomis ir kvepiančiomis mugėmis jau nuo lapkričio 11 dienos. Pasak gidų, norintiems įspūdingiausios pažinties su Kalėdų mugėmis, reikėtų vykti į Šiaurės Vokietijos miestus: Hamburgą ar Brėmeną.

Juose taip pat gausu žymių objektų ir atrakcijų, į kuriuos pateksite nemokamai.

Kalėdų mugių tikslas – ne tik pristatyti šalies nacionalinius patiekalus, suvenyrus ir skanėstus, skirtus šventiniam laikotarpiui, bet ir pasiūlyti kuo daugiau pramogų, tinkančių visiems šeimos nariams. Atrakcionai, čiuožyklos, muzikos karaoke – tai tik dalis užsiėmimų, kuriuos atrasite mugėse. Kaip ir visa Vokietija, taip Hamburgas ir Brėmenas yra nepakartojami Kalėdų laikorpiu.

Vokiečiai įsitikinę: net jeigu ir nėra sniego, Kalėdų mugės sukuria pačią tikriausią šventinę nuotaiką. Ją atrasite mieste prie rotušės. Mediniai, originaliausiais būdais dekoruoti namukai, gražiai padėtos prekės ir žmonių bendravimas iš tiesų priverčia nuolat šypsotis.

Viešint Hamburge neįmanoma neparagauti populiariųjų keptų migdolų ar karšto vyno, kurio vokiečiai per metus išgeria 40 mln. litrų. Būtina paminėti, kad jį skanausite su įvairiais prieskoniais (cinamonu, gvazdikėliais, citrinos žievele). Jis daugelyje mugių nemokamas.

Shutterstock

Būnant Hamburgo Kalėdų mugėje patartina atkreipti dėmesį į suvenyrų gausą. Tačiau bene svarbiausi – Advento kalendoriai. Tai, kokius juos sukuria vokiečių rankos – net gražiausiame sapne nesapnavote. Dažną nustebina jų originalumas: nuo popierinių iki medinių, kuriuose slepiasi kiekvienai dienai skirtos dovanėlės. Pasak gidų, nusiteikite, kad įmantriausi kalendoriai gali kainuoti ir 100 eurų. Tiesa, jį panaudoti galėsite ir kitais metais, nes jie, pavyzdžiui, gali būti karuselių ar įvairiaspalvės grojančios pilies modelio su užrakinamais skyreliais.

Shutterstock

Miniatiūrų muziejų (vok. Miniatur Wunderland) drąsiai būtų galima vadinti vaikų ir vyrų rojumi. Tai yra viena populiariausių vietų. Jis įkurtas 2000 metais ir iki šių dienų ypač traukia turistus. Jame ir rimčiausi vyrai vėl pasijunta vaikais: kone dažniausiai lankytojai skuba prie didžiausio Europoje geležinkelio modelio, kuriame pavaizduoti Vokietijos, Skandinavijos, Švedijos maršrutai. Iš viso jį sudaro 13 tūkstančių metrų geležinkelio bėgių, kuriais kursuoja aibė mažų traukinukų.

Organizatorių nuotr.

Sulaikę kvapą lankytojai atidžiai seka akimis, kaip jie skrieja miestais miesteliais, kas kartą išleisdami įspėjantį garso signalą. Nėra abejonės, kad apsilankymas šioje vietoje paliks neišdildomą įspūdį jūsų mažiesiems. Tiesa, tikėtina, kad vienas kitas traukinukas atsiras atžalų pageidaujamų dovanų sąraše. Įėjimo kaina suaugusiam – 13 eurų, vaikams iki16 metų – 6,50 eur, mažiesiems iki 3 metų įėjimas nemokamas.

Tie, kurie jaučia silpnybę laivams ir kariniams filmas, turėtų nuvykti į „Maritimes museum“. Įspūdingame, devynių aukštų pastate sukaupta 3000 metų istorija: knygos, laiškai, laivų konstrukcijų planai, fotografijos. Tiesa, žymiajame muziejuje atrasite ir dažnai nutylimą vergų gabenimo istoriją ir pavyzdžius. Tačiau maloniausiu atradimu vadinsite ekspozicijoje pamatytą Lietuvos laivo modelį. Įėjimo kaina suaugusiam – 12,50 eur, vaikams – 9 eur.

Ideali Hamburgo vieta tiems, kurie keliauja su vaikais – parkas „Planten un Blomen“ . Pasak gidų, jis idealus tuo, kad jame galėsite susipažinti su įvairiais, net į Raudonąją knygą įrašytais augalais, išvysite gyvūnus, kuriuos vaikams yra leidžiama paglostyti. 47 hektarų ploto parke yra fontanai, oazės poilsiui, kur galėsite pailsėti, grožėdamiesi idealiai vokiečių išpuoselėta augalija bei nesukdami galvos dėl vaikų saugumo: kai kuriose vaikų žaidimo aikštelėse yra prižiūrėtojai. Vakare nepraleiskite progos pamatyti grojančių fontanų ir šviesos šou, jie – vieni įspūdingiausių pasaulyje.

Shutterstock

Savo kelionę Hamburge rekomenduojama užbaigti pasiplaukiojimu laivu Elbe. Būdami netoli uosto sutiksite ne vieną vyriškį, kviečiantį išbandyti šią pramogą. Valanda – tiek laiko paprastai trunka pasiplaukiojimas, kurio metu pamatysite ne tik Kalėdoms pasipuošusį miestą, bet ir krovininių laivų gausą, miesto architektūrą. Bilieto kaina – nuo 14 eurų.

Vieta, kur prasilenksite tik su vienu žmogumi

Nusprendusiems Kalėdų mugę aplankyti vos 90 km nuo Hamburgo nutolusiame Brėmene, šurmuliuojančią šventę ir atrakcijas atrasite jo senamiestyje. Beje, Brėmeno rotušė yra laikoma gražiausia šalyje. Šventėms besiruošiantį miestą galima pamatyti per dieną. Tiesa, būtina paminėti, kad jame kainos kur kas mažesnės už Hamburgo. Vaikščiodami jo gatvelėmis būtinai nueikite į Vėzerio upės promenadą, vad. Šlachtė ar viduramžių Hanzos pirklių vietovę. Įdomu tai, kad ten ne tik galėsite įsigyti unikalių sunevyrų ir rankų darbo daiktų, bet ir pabendrauti su pačiais menininkais.

Jei norite išvysti pasaką primenančią vietovę – pasivaikščiokite po Schnoor rajono gatveles, kuriose akį traukia spalvoti namukai ir siauros gatvelės. Jose, tikėtina, prasilenksite tik su vienu žmogumi.
Mažajame Brėmene neaplenkite mokslo muziejaus „Universum“. Vos priartėję prie jo skubėsite jį apžiūrėti ir įsiamžinti nuotraukose: pastato forma primena fantastikos kino filmus. Viduje pasinersite į ekskursijas ir pasakojimus apie Visatą, Žemę. Kaina suagusiam – 16 eur, vaikams – 11 eur.

Shutterstock

Atsiminkite, kad išvykti iš miesto nerekomenduojama nepamačius garsiųjų Brėmeno muzikantų skluptūros, kurią sudaro žymios Brolių Grimų pasakos veikėjai: šuo, katė, gaidys ir asilas. Tiesa, stebint ją gali susidaryti įspūdis, kad asilo snukutis ir kojos yra paauksuotos, tačiau taip nėra, jos tiesiog yra nučiupinėtos turistų. Tikima, kad paglosčius asilo kojas tampama laimingu. Nepraleiskite tokios progos ir jūs.

Dėl minėtuose miestuose esančių pramogų, lankytinų vietų gausos bei didžiųjų išpardavimų vertėtų kaip reikiant nusiteikti ilgiems vaikščiojimams, pasirūpinant tinkama avalyne bei pasirenkant vieną patogiausių keliavimo būdų, pavyzdžiui, kelionę keltu. Tokį būdą pamėgę vis daugiau lietuvių. Pasak jų, vienas didžiausių laivo privalumų – poilsis, nes nereikia ilgą kelią vairuoti atgal, tai pat ir nemokamas bei neribojamas bagažo kiekis, kuris paprastai nemažai kainuoja skrendant lėktuvu. O juk po aplankytų Kalėdų mugių ir jose įsigytų suvenyrų bagažas būna išties gausus.

Daugiau informacijos: www.dfdsseaways.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis