Nemieganti Menų spaustuvė: šokantiems, prisnūdusiems, eksperimentuojantiems

Menų spaustuvė, prisijungdama prie nemiegančio Vilniaus, vienos nakties festivalio „Kultūros naktis“ metu kvies publiką – nuo mažiausių iki įnoringiausių – pamatyti sostinėje dar neviešėjusius projektus ir bent akies krašteliu leis pažvelgti į artėjančio sezono premjeras.

„Kultūros nakties“ programa Menų spaustuvėje prasidės šeimai skirtais renginiais. „Stalo teatras“ ir aktorė Saulė Degutytė kvies į kvapų spektaklį „Vėjų Motė“, kuriame ieškoma indoeuropietiškų šaknų, linkstama į mitologiją ir paprastomis priemonėmis – objektais, kvapais ir muzika – kuriamas intensyvus veiksmas.

Low Air šokio mokykla ir choreografai Laurynas Žakevičius bei Airida Gudaitė, kiemelyje po atviru dangumi, pristatys improvizuotas šokių kovas tiek mažiems, tiek dideliems. Pagal geriausius gatvės kovų papročius savo šokių judesiais galės pasivaržyti ir nė karto to nebandę žiūrovai ir kiek ūgtelėję šokio mokyklos atstovai.

Pirmą kartą sostinėje svečiai iš Klaipėdos Lėlių teatro trupės 459 pristatys teatrinę instaliaciją „Meile, don't stop“. Jei kada svajojote išvysti spektaklį skirtą tik jums vienam, tai puiki galimybė, nes būtent čia kiekvienam žiūrovui individualiai bus atskleisti penki skirtingi pasauliai, kuriuos valdo meilė, apgyvendinta dėžėje.

Organizatorių nuotr.

Nors yra įprasta, kad radijo teatro scena tampa garso įrašų studija, o aktoriai lieka nematomi viso spektaklio metu, šią Kultūros naktį audio spektaklio aktoriai pirmą kartą vaidins dalyvaujant žiūrovams. Menų spaustuvės Stiklinėje salėje radijo teatro ir literatūros skaitymų laidos „Bilietų nėra“ komanda kvies išlaisvinti fantaziją ir atrasti kitokį radijo teatrą. Čia bus pristatomas radijo spektaklis pagal Woody Allen‘o pjesę „Centrinio parko vakarų gatvė“, kurio pasaulį įkūnys gyvai kuriamas garsų montažas.

Juodojoje salėje, kaip ir skelbia visos „Kultūros nakties“ šūkis – kviesime šviesos ieškoti tamsoje. Geriausių pastarųjų metų trumpametražių filmų peržiūrą ruošia „LITHUANIAN SHORTS“ agentūra. Programoje šių metų Sidabrinių gervių laimėtojai ir nominantai – „Tardytojas“, „Triukšmadarys“, „Miškas“, „After Rave“, „Mėgėjai“.

Menų spaustuvė pristatys dviejų ateinančio rudens premjerų ištraukas. Jaunųjų menininkų programoje „Atvira erdvė‘15“ kuriamą šokio spektaklį „Rekonstruoti“, kurį stato choreografė Miglė Praniauskaitė bei eksperimentinį teatrinio vyksmo kūrybinį procesą „Thanks God I‘m not an artist“, kurį padedamos garsaus švedų performerio Mårten Spångberg kuria dvi jaunos menininkės Marija Baranauskaitė ir Giedrė Malūkaitė.
Pavargusius naktinėtojus kvies atsigaivinti Menų spaustuvės kavinė, kurioje „cezario grupė“ pristatys spektaklio, sukurto bendradarbiaujant Meksikos, Graikijos ir Lietuvos aktoriams „Espléndido después (Un circo esotérico)“ video peržiūrą (autorius ir režisierius Cezaris Graužinis). O dvidešimtmetį švenčiantis Lietuvos šokio informacijos centras sukaupė didelę dėžę bei porą stalų informacinės medžiagos – plakatų, skrajučių, programėlių , kuriuos ne tik publikuoja Menų spaustuvės fojė, bet ir visus žiūrovus kviečia pasirausti šokio istorijos skrynioje bei pasiimti dalelę praeities.

Visa Kultūros nakties Menų spaustuvėje programa:

* Šeimai | 18.00 - 18.45 | Kišeninė salė

„Stalo teatras“ Kultūros naktį kviečia pradėti kvapų spektakliu visai šeimai „Vėjų Motė“ (pagal senovės baltų mitą).Spektaklyje ieškoma indoeuropietiškų šaknų, linkstama į mitologiją ir paprastomis priemonėmis – objektais, kvapais ir muzika – kuriamas intensyvus veiksmas.

„Vėjų Motė“ moko ryžto ir kantrybės: jei žmogus labai ko nors nori, jis įveikia kliūtis ir pasiekia tikslą - Svajonių šalį.
Išskirtinis spektaklio bruožas – kvapai. Interaktyviu kvapų pateikimu bei muzikos (įrašyto bei gyvo garso) priemonėmis sustiprinamos nuotaikos, emocijos, įprasminami, objektai ir aplinka, į kurią atkeliauja personažas.
Kūrybinė grupė – aktorė, režisierė ir idėjos autorė Saulė Degutytė, kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė, dailininkė Ligita Skukauskaitė.

* Šokantiems | 19.00 - 19.45 | Kiemas

Low Air šokio mokykla pristato: pasirodymai ir gatvės šokių kovos „Jam It“. Menų spaustuvės kiemelyje po atviru dangumi, nestigs geros muzikos, šokių, pasirodymų ir improvizuotų kovų.
Visa Low Air šokio mokyklos komanda dėkoja visiems Vilniaus šokėjams ir jų artimiesiems, ir draugams už tai, kad šį šokio sezoną, visus metus, ar bent dalį jų, judėjo vienu ritmu su jais. Ne tik patobulinome savo kūno linijas, bet ir susipažinome su įvairiausio plauko nuostabiais žmonėmis, tikimės, kad su Jumis atsitiko panašiai - tad dar prieš šokant į ežerą, kviečiame į Low Air šokio mokyklos Kultūros nakties šokio džemą

* Tinginiaujantiems | 19.00-20.18 | Kavinė

Teatras „cezario grupė“ pristato spektaklio „Espléndido después (Un circo esotérico)“ video peržiūrą (autorius ir režisierius Cezaris Graužinis).
Spektaklis sukurtas 2013 m. tarptautinio projekto MYBE metu. Jame dalyvavo aktoriai iš Meksikos, Graikijos bei Lietuvos. Mūsų šaliai atstovavo teatras „cezario grupė“ su režisieriumi Cezariu Graužiniu priešakyje. Pasitelkę tamsoką humorą kūrėjai pastatė spektaklį pasaulio pabaigos, turėjusios įvykti 2012 m., tema. Režisieriaus parašytoje pjesėje matome tai, kas vyksta jau po pasaulio pabaigos... Nesudėtingas angliškas tekstas pinasi su skambia ispanų kalba, o į daugiakalbius dialogus įsipina ir kūno kalba bei kompozitoriaus Martyno Bialobžeskio muzika. Sveiki atvykę į „Nuostabųjį po“, kurį atlieka Ezoterinio cirko artistai.

* Prisnūdusiems | 20.00 - 20.45 ir 21.15 - 22.00 | Studija II

Pirmą kartą sostinėje svečių iš Klaipėdos Lėlių teatro trupės 459 teatrinė instaliacija „Meile, don't stop“.
Jeigu meilę apgyvendintumėme dėžėje, kokia ji būtų? Ir jei galėtumėme į ją pažvelgti pro mažą plyšelį, ką norėtumėte pamatyti? Išgirsti? Pajausti? Jei kada svajojote išvysti spektaklį skirtą tik Jums vienam, tai puiki galimybė. Nes būtent čia Jums individualiai bus atskleisti penki skirtingi pasauliai, kuriuos valdo meilė.
Idėjos autorė Karolina Jurkštaitė. Instaliacijoje skamba Arturo Bumšteino muzika.
• Tai yra teatrinė instaliacija vienam žiūrovui
• žiūrovai įleidžiami į erdvę, kurioje vyksta instaliacija po vieną ir kas 5 minutes
• vienas žiūrovas užtrunka apie 40 min.

* Pastebintiems | 20.30 - 22.00 | Juodoji salė

Geriausių pastarųjų metų trumpametražių filmų peržiūra, kurią ruošia LITHUANIAN SHORTS agentūra. Visi filmai (žiūrėti čia)

* Įsiklausantiems | 22.00 - 22.50 | Stiklinė salė

Radijo teatro ir literatūros skaitymų laidos „Bilietų nėra“ komanda kviečia išlaisvinti fantaziją ir atrasti kitokį radijo teatrą.
Nors yra įprasta, kad radijo teatro scena tampa garso įrašų studija, o aktoriai lieka nematomi viso spektaklio metu, šią Kultūros naktį audio spektaklio aktoriai pirmą kartą vaidins dalyvaujant žiūrovams. Renginio metu bus pristatomas radijo spektaklis pagal Woody Allen‘o pjesę „Centrinio parko vakarų gatvė“, kurio pasaulį įkūnys gyvai kuriamas garsų montažas. Spektaklio režisierius – Paulius Markevičius.
W. Allen‘o vienaveiksmė pjesė „Centrinio parko vakarų gatvė“ – tai ironiškai komiška niujorkiečių meilės trikampių istorija, kurioje ryškėja išdavystės bei porų paslaptys. Psichoanalitikė Filė išsiaiškino, kad jos vyras Semas užmezgė romaną su jos geriausia drauge Kerole. Pasikvietusi ją į namus Filė ketina surengti akistatą draugei. Tuo metu jos vyras ketina pabėgti su studente...

* Eksperimentuojantiems | 22.00 - 23.00 | Kišeninė salė

Menų spaustuvės programa jauniesiems menininkams „Atvira erdvė‘15“ kviečia į ateinančio rudens premjeros - teatrinio vyksmo „THANKS GOD I'M NOT AN ARTIST“ proceso pristatymą.
Šiuo metu eksperimentas yra apie galvojimą vieno, darymą - kito ir norėjimą - visai ko trečio.
It is full of context. It is campfire nice nice. Embarrassing. Hippy. I wonder why should it be nice?
Kūrybinė komanda: Marija Baranauskaitė, Giedrė Malūkaitė, Mårten Spångberg

* Nekantraujantiems | 23.30 - 24.00 | Juodoji salė

Menų spaustuvė pristato ir dar vieną galimybę pirmiesiems išvysti tai, ką rodysime tik ateinančiame sezone – tai jaunos choreografės Miglės Praniauskaitės debiutinio šokio spektaklio „Rekonstruoti“ ištrauka.
„Rekonstruoti“ – tai šiuolaikinio šokio spektaklis apie buvusią tvarką pasaulyje, kuri palaipsniui išsiderina, atitraukiant dėmesį nuo paties individo ir koncentruojantis į šių dienų mechanišką gyvenimo būdą. Spektaklis pasižymi ypatinga stilistika bei energija, didelis dėmesys skiriamas jau išieškotam judesiui, o ne vis dar ieškomam.

* Kolekcionuojantiems | Visos nakties metu | Fojė

Lietuvos šokio informacijos centras per dvidešimtį veiklos metų ne tik įgyvendino daugybę projektų, bet ir sukaupė didelę dėžę bei porą stalų informacinės medžiagos – plakatų, skrajučių, programėlių ir pan. Taigi Menų spaustuvės fojė Jus pasitiks ne tik plakatai, primenantys apie LŠIC renginius per 20 metų, bet ir skrynia šokio istorijos, iš kurios Jus kviečiame pasiimti dalelę praeities.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis