Moterys kalba. Ar tiki fėjomis?

Jeigu aš tikėčiau, tai tik fėja iš Pelenės. Moteris gali iš moliūgo padaryti karietą! Galėtų įkurti savo dirbtuvėlę ir turėti neblogą verslą. Atsinešę savo moliūgą, žinoma, gautų nuolaidą. Ekonomiška, ekologiška ir gražu. Tik vienas nepatogumas – po 12 valandos reikėtų imti taksi.

Kuo netikėčiau, tai dantų fėja. Kas čia per būtybė, kuri renka mažų vaikų dantukus ir dar palieka pinigėlį?

Kam visa šita informacija ir kas čia per kvailas klausimas? Aišku, kad suaugę žmonės gali atskirti pasakas nuo realybės (aš stengiuosi nepamiršti, kad greičiausiai skaitys ne vaikai, kitaip fėjų paslapčių neatskleisčiau). Vis dėlto visko pasitaiko. Pavyzdžiui, dedukcijos genijaus Šerloko Holmso tėvas, ponas, tai yra seras, Artūras Konanas Doilis, tikėjo fėjomis. Šerlokas būtų kape apsivertęs, jeigu būtų buvęs tikras, miręs ir palaidotas kape.

Taigi, pasirodo, seras Artūras aktyviai domėjosi spiritizmu, o po žmonos mirties vis labiau linko į dvasių pasaulio tyrinėjimą. Lyg tyčia panašiu metu, 1917 metais, dvi 16 ir 9 metų seserys, Elsie ir Frances iš Anglijos kaimelio Cottingley, paprašė tėvo fotoaparato. Jo mergaitėms prireikė fėjoms, su kuriomis jos tarėsi žaidusios sode, nufotografuoti. Tėvas pasijuokė, bet neatsakė jaunosioms menininkėms. Projektas pavyko: išryškinęs nuotrauką, tėvas pamatė vieną iš dukterų, o šalia jos – mažas skraidančias būtybes. Nelinkęs tikėti antgamtiniais reiškiniais, jis pagalvojo, kad tai tik išradinga išdaiga. Mama mąstė kiek kitaip. Jos pagalba ši ir dar viena, vėliau padaryta, nuotrauka atsidūrė spiritizmo propaguotojų rankose.

Doilis, pamatęs nuotraukas, nesuabejojo jų, o tuo pačiu ir fėjų tikrumu. Paskatintos rašytojo, mergaitės padarė dar kelias nuotraukas. Dauguma į jas žiūrėjo skeptiškai, bet tik ne seras Artūras. Parašęs apie jas kelis veikalus, jis atkreipė dar daugiau dėmesio į „fėjų egzistavimo įrodymą“, sukeldamas spiritistų ir skeptikų diskusijas. Seserys taip pat atkakliai tvirtino, kad nuotraukos tikros, mat tiesiog Elsie sugebėjo nufotografuoti savo mintis. Neskubėdamos atskleisti intrigos, Elsie ir Frances klastotę pripažino tik 1980 metais, net ir tada teigdamos, kad viena iš nuotraukų vis dėlto tikra.

Iš tiesų Doilio fėjos buvo pagamintos iš popieriaus. Piešinius įkvėpė tuo metu populiari vaikų knygutė Princess Mary's Gift. Fėjoms pritvirtinti mergaitės panaudojo skrybėlės segtukus, tai netgi matosi vienoje iš nuotraukų. Taškiuką pastebėjo ir žymiojo detektyvo autoriaus akis. Tik jis nusprendė, kad tai bamba, kitaip tariant, įrodymas, kad fėjos gimsta tokiu pačiu būdu, kaip ir mes. Vis šiokia tokia dedukcija.

Dabar seras Artūras su savo stebuklingomis nuotraukomis atrodytų dar keisčiau: taigi matosi, kaip čia viskas netikra! Klastotė atrodo labai jau netobula. Visgi, reikia pripažinti, tais laikais sukurti fėjoms reikėjo išradingumo. Fotošopas atsirado kiek vėliau.

Šiandien viskas paprasčiau, pasiėmus bet kokią nuotrauką ir pritaikius tinkamas tam tikros programos funkcijas, galima sukurti daug įtikinamesnę fėją. Aišku, visi apie tas galimybes žinome ir galime įtarti klastotę. Žiūri ir galvoji, na taip gi nebūna... nors blemba... ir aš taip norėčiau!

Ar tiki fėjomis?

Ateikite į susitikimą su mumis, projekto „Moterys kalba“ atstovėmis, birželio 5 d. 20 val. restorane „Lijo“, Gargždai": https://www.facebook.com/pages/Moterys-kalba/1415403208763740

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis