Maistas, kurio negalima valgyti šunims

Per kelis paskutinius dešimtmečius šunų gyvenimo trukmė vidutiniškai pailgėjo 3 metais. Kodėl? Todėl, kad augintiniai yra maitinami subalansuotu maistu ir yra reguliariai vedami pas veterinarą. Žmonių mitybos poreikiai labai skiriasi nuo šunų ar kačių, todėl nerekomenduojama gyvūnų šerti vien maistu nuo stalo. Tam tikri maisto produktai, tinkami žmogaus organizmui, šuns organizmui gali kelti mirtiną pavojų.

Palyginkime: žmogaus maiste turi būti 8‒12 % baltymų, šunų mitybos racione – 20‒30 %, kačių – 25‒40 %. Riebalų žmonėms reikia 25‒30 %, šunims – 25‒65 %, katėms – 25‒40 %. Atiduodami gyvūnams likučius nuo stalo, kardinalių pokyčių greitai nepamatysite (nebent gyvūnas būtų alergiškas kuriam nors produktui), tačiau po truputį gyvūno sveikata gali pradėti blogėti, nes jis negaus pakankamai vitaminų, mineralų, o nuo riebaus maisto augintis gali imti storėti.

Jau rašėme apie maisto produktus, kurių negalima valgyti katėms, taigi šįsyk pateiksime sąrašą dalykų, kurie gali būti pavojingi šunims. Be abejo, turint pašonėje keturkojį-profesionalų prašytoją, dalijimasis kąsneliais nuo stalo tampa kone kasdienybe. Svarbiausia tai daryti saikingai (reikia nepamiršti, kad patys šunys dažniausiai saiko nejaučia) ir vengti produktų, galinčių pakenkti jūsų šuns sveikatai.

Kaulai. Šuo ir kaulas – neatsiejami simboliai nuo neatmenamų laikų. Tačiau žinotina, jog graužiant kaulus kyla didelis pavojus, jog kaulų atplaišos pažeis šuns pilvą ir žarnyną. Taip pat gali grėsti viduriavimas ar vidurių užkietėjimas. Prarytos aštrios kaulų atplaišos gali sukelti rimtų negalavimų.

* Kaulas gali užstrigti gerklėje. Jį bus galima ištraukti tik pritaikius narkozę, o kartais gali prireikti ir operacijos.
* Kaulas gali nepatekti iš pilvo į žarnyną, o tai sukels nuolatinį vėmimą ‒ tokiu atveju padės tik operacija.
* Kaulas gali užstrigti žarnyne, sukeldamas jo nepraeinamumą. Tokiu atveju bus atliekama gana sudėtinga operacija – žarnyno rezekcija. Po operacijos šuniui turės būti taikoma griežta dieta, o į normalų gyvenimą gyvūnas, deja, sugrįš negreitai.
* Kaulų skeveldros gali patekti į storąją žarną, joje susipresuoti. Tuomet šuo negalės normaliai išsituštinti. Augintinis inkš, atsiras kraujo lašų. Tokiais atvejais reikės naudoti klizmą su riebalais. Po to bus reikalinga griežta kelių dienų dieta.

Fotolia nuotr.

Šokoladas. Šokoladas ir kiti panašūs gaminiai, į kurių sudėtį įeina kakavos pupelės, taip pat kava, savyje turi medžiagų, vadinamų metilksantinais. Šios medžiagos prisideda prie kofeino poveikio, daromo žmogaus organizmui. O šuniui šiais produktais galima sukelti rimtų virškinimo sistemos sutrikimų. Be to, šokoladas turi teobromino – medžiagos, kuri augintiniui gali sukelti:

- vėmimą,
- viduriavimą,
- per tankų šnopavimą,
- dažną šlapinimąsi,
- širdies smūgį,
- hiperaktyvumą,
- net mirtį.

Neigiami padariniai priklauso nuo šuns suvalgyto šokolado kiekio, rūšies ir augintinio svorio.

Alkoholis. Be abejo, alkoholio vartojimas nerekomenduotinas ne tik šunims, bet ir jų šeimininkams. Laimei, šunys ir kiti gyvūnai dažniausiai nuo alkoholinių gėrimų laikosi atokiai. Vis dėlto, jei auginate „mėgėją išgerti“, turėkite omenyje, kad nė vienam šuniui bet koks alkoholio turintis gėrimas nebus į sveikatą. Jeigu augintinis paskanaus gėrimo, vėliau jo elgesyje ir savijautoje galėsite atpažinti visas nemaloniausias pagirių pasekmes:

- vėmimą,
- viduriavimą,
- pusiausvyros ir kvėpavimo sutrikimus,
- gali grėsti net koma ar mirtis.

Būdami mažesnio svorio, šunys greičiau nei žmonės apsvaigsta ir apsinuodija.

Avokadai. Tai vienas iš sveikiausių ir labiausiai žmonėms rekomenduotinų vartoti produktų. Deja, avokaduose esančios medžiagos gali šunims sukelti sunkių virškinimo problemų, o paukščiukus ir graužikus ‒ net pražudyti.

Riešutai. Galbūt net neįtariate, kad daugelis šunų ‒ itin alergiški riešutams, ypač makadamijų. Apsinuodijus riešutais simptomai gali būti silpnai išreikšti, tačiau, pastebėjus alerginę reakciją, būtina nuvykti į veterinarijos kliniką. Makadamijos riešutai turi nežinomų toksinų, sukeliančių šiuos negalavimus:

- silpnumą,
- dusulį,
- drebulį,
- galūnių tinimą.

Šių riešutų dažnai pasitaiko sausainiuose, todėl būkite atsargūs šerdami jais savo šunį.

Fotolia nuotr.

Ksilitolis. Tai saldiklis, dažnai naudojamas saldumynuose ir kramtomose gumose. Didelės šio saldiklio dozės gali būti kenksmingos tiek šuniui, tiek žmogui. O mažam šuniukui kenksminga gali būti ir kur kas mažesnė ksilitolio dozė. Ši medžiaga sukelia staigius insulino lygio svyravimus, ilgainiui gali išsivystyti cukrinis diabetas.

Riebi žuvis. Žuvis – sveikas produktas, labai reikalingas šunims, tačiau kambaryje auginamiems gyvūnams nereikėtų duoti labai riebios žuvies. Gyvendami namuose, ne laukinėje gamtoje, jie išeikvoja nedaug energijos, tad augintinis gali apsunkti, imti tukti.

Pienas. Šuniui duodami pieno produktai ‒ sūris, varškė, rūgpienis ‒ taip pat neturi būti riebūs. Atkreiptinas dėmesys, kad gryno pieno šunims duoti negalima – jų organizmas netoleruoja laktozės.

Kiti produktai, galintys pakenkti šuns sveikatai

Niekada neduokite šuniui vynuogių, razinų ar svogūnų – šiais produktais jis taip pat gali apsinuodyti. Persimonuose esančios sėklos gali sukelti vidurių užkietėjimą ir plonosios žarnos uždegimą. Taip pat virškinimo sutrikimus gali sukelti pernelyg aštrus, riebus ar saldus maistas, kurį patys valgome galbūt be jokių neigiamų pasekmių, tačiau šuns organizmas gali sureaguoti neigiamai. Kiti produktai, nuodingi ir itin pavojingi jūsų augintiniui:

* rabarbarų lapai,
* kriaušių sėklos,
* slyvų, persikų, abrikosų kauliukai,
* obuolių šerdys ir sėklos,
* bulvių lupenos ir žalios bulvės,
* mielinė tešla,
* pomidorų lapai ir stiebai,
* tabakas.

Be abejo, šis sąrašas nėra baigtinis. Matyt, neįmanoma surašyti visko, ką gali sumanyti nugvelbti jūsų augintis ar kuo nuspręsite su juo pasidalinti pats. Todėl geriausia apsistoti ties laiko ir specialistų išbandytomis bei ištirtomis šunų mitybos taisyklėmis, jų laikytis bei vengti eksperimentuoti su jūsų augintiniui neįprastais maisto produktais.

Šis šunelis ieško namų
Šis šunelis ieško namų
E. Mironovičiaus nuotr.

Neleiskite savo šuniui raustis atliekų konteineriuose ar ragauti lauke randamų maisto likučių. Ir, žinoma, visuomet stebėkite savo keturkojo draugo elgesį bei savijautą, jei šis suvalgo ką nors netinkamo, o pastebėję ką nors neįprasto, nedelsdami kreipkitės į veterinarą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis