Liutauras Čeprackas savo virtuvėje siūlys trijų „Michelin“ žvaigždučių vertus patiekalus

 (2)
„Dailininkas Pablo Picasso yra pasakęs: talentingi menininkai idėjas skolinasi, o genijai jas vagia. Mes nesiruošiame nieko vogti, užtat atvirai pranešame, kad savo virtuvėje mėginsime pagaminti patiekalus, kuriuos trijų „Michelin“ žvaigždučių restoranuose gamina geriausi pasaulio šefai,“ – sako Liutauras.
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta, tačiau kartais jam norisi sugalvoti daugiau.
© Organizatorių nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

„Lietuvoje nuo seno paplitusi tradicija – vogti ir apsimesti, kad tai yra tavo kūryba,“ – kaip visada žodžių nerenka bene garsiausias Lietuvos virtuvės šefas, kulinarijos ir meno lofto „Gastronomika“ įkūrėjas ir bent kelių restoranų Vilniuje savininkas Liutauras Čeprackas. Baigdamas sėkmingą lofto sezoną, Liutauras sugalvojo svečius palepinti patiekalais iš geriausių, trijomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų pasaulio restoranų meniu. „Tai bus patys žinomiausi patiekalų „coveriai“,“ – juokauja šefas.

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

Tai pirmasis kartas, kai jo vadovaujamame kulinarijos lofte bus gaminami patiekalai pagal kitų šefų sukurtus receptus. „Į maistą aš visuomet žiūriu tarsi į kelionę. Ši kelionė bus po geriausius pasaulio restoranus. Tai smagus nuotykis mums, tikiuosi, taip pat ir mūsų restorano svečiams,“ – sako Liutauras ir priduria, kad mėgins iki galo atkurti patiekalų skonį.

Ar tai – įmanoma? „Kodėl ne, jei receptas yra užrašytas ant popieriaus, – neabejoja jis. – 90-imt procentų esu tikras, kad mums pavyks. Dešimt pasilieku niuansams, juk esama ingredientų, kurių neįmanoma gauti, nes jie auga kitame pasaulio krašte. Mano mėsos tiekėjas taip pat ne tas pats, o ir aliejų ne iš ten perku. Tačiau visa tai – tik smulkmenos, kurias perprasti gali tik patys patiekalų kūrėjai.“

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

O jei pritrūks emocijos, vieno ar kito garsaus šefo energetikos, kuri taip pat keliauja į puodus? „Nebūkime naivūs, – šypsosi Liutauras. – Nejau manote, kad amžiaus šefu vadinamas, 28 „Michelin“ žvaigždes iš viso turintis Prancūzijos šefas Joelis Robuchonas būna virtuvėje tuo metu, kai jo restorane jums atneša patiekalą? Na, negali jis tuo pat metu būti ir Makao, ir Monake, ir Paryžiuje, ir Singapūre.“

Naujajame meniu – ir Joel'io Robuchon'o sukurtas patiekalas. Liutauras ruošiasi pagaminti prancūziškos virtuvės klasiką – žąsų kepenėlėmis įdarytą putpelę.

Tai vienintelis patiekalas, apie kurį kalba beprotišką sumanymą turintis šefas. Į meniu jis įtraukė geriausią praėjusių metų šefo Dan Wu patiekalą, kulinarinius vieno geriausių pasaulio restoranų „Osteria Francescana“ Modenoje šefo Massimo Bottura bei amerikiečių virtuvės mega žvaigždės, garsių restoranų „French Laundry“ ir „Per Se“ įkūrėjo Thom'o Keller'io šedevrus.

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

„Rinkausi patiekalus tų šefų, kurių filosofija, požiūris ir didžiulis dėmesys smulkmenoms man labai patinka, – savo pasirinkimą aiškina Liutauras. – Trys „Michelin“ žvaigždės yra įvertinimas, kuriam daugiau jokių žodžių nereikia. Žvaigždes gauna genijai, o kalbėti apie genijus būtų kvaila. Jie tiesiog yra pasiekę savąjį olimpą.“

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

Nuotraukos: Martynos Jovaišaitės-Paukštės

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Laisvalaikis

Operos psichoterapija: siūlome išbandyti

Ekskursija po Vilnių istoriniais operos keliais, susitikimai su solistais, būsimų premjerų ir gastrolių pristatymai – visa tai gegužės 4-13 dienomis vilniečių lauks Europos operos dienų nemokamų renginių programoje.

MO muziejus paskelbė atidarymo datą

Šiandien MO muziejus atskleidė, kad naujasis modernaus ir šiuolaikinio meno muziejus atsidarys šių metų spalio 18 dieną, o atidarymo programa kvies visus vienytis ir kurti muziejų drauge.

Kokia žada būti „Karmen“ naujokės Mikaela?

Gegužės 3 d. Georges Bizet operoje „Karmen“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre debiutuos nauja Mikaela – šių metų operos solistų stažuotojų programos dalyvė Simona Liamo.

Vilniaus mažajame teatre kurianti režisierė: šiuo spektakliu norisi suprasti šalia esančių žmonių vertingumą

Vilniaus mažasis teatras rengiasi dar vienai sezono premjerai „Manno laimė“ pagal Thomo Manno noveles. Tai bus spektaklis pagal vokiečių rašytojo ir kritiko, Nobelio literatūros premijos laureato Thomo Manno noveles.

50-metį minintis aktorius Juozas Gaižauskas: dovanas dalinsiu aš

„Aš esu laimingas tada, kai darau tai, kas man patinka: dirbu, kuriu, įgyvendinu savo sumanymus, kai pildosi mano svajonės“, - sako aktorius Juozas Gaižauskas.

Kino klasikos vakaruose – Johno Cassaveteso „komedija apie gyvenimą, mirtį ir laisvę“

Kino klasika tebėra aktuali šių dienų žiūrovams. Tai patvirtina „Skalvijos“ kino centras, sekmadienio vakarais rengiantis kino klasikos seansus.

Gegužę Vilniuje – Estijos nacionalinės operos gastrolės

Svečiai iš Talino lietuvius nutarė pradžiuginti Richardo Wagnerio opera „Tanhoizeris“, žymiausiu estų nacionaliniu baletu „Goblinas“ ir šiuolaikinio šokio pastatymu „Geismų tramvajus“.

Mados vakarėlyje linksminosi pavasariškai pasipuošusios viešnios

Mada besidominčios tinklaraštininkės ir influencerės apžiūrėjo su žymiąja Cindy Crawford bendradarbiaujančio prekių ženklo naujojo sezono kolekciją.

70-metį sutinkantis baritonas E. Vasilevskis: viskas būtų gerai, jeigu ne... Figaro

Gražų jubiliejų šiomis dienomis švęsiantis operos solistas Eugenijus Vasilevskis per 33 darbo metus Lietuvos operos ir baleto teatre sukūrė daugybę išskirtinių ir publikos dėmesį bei simpatijas pelniusių pagrindinių baritono vaidmenų.

Baigėsi pirmasis tarptautinis Kanų festivalis, skirtas pagerbti serialų aktoriams bei kūrėjams (FOTO)

Pirmą kartą Kanuose vykęs festivalis „Canneseries“ subūrė serialų aktorius bei kūrybines komandas iš viso pasaulio.