Liutauras Čeprackas savo virtuvėje siūlys trijų „Michelin“ žvaigždučių vertus patiekalus

 (2)
„Dailininkas Pablo Picasso yra pasakęs: talentingi menininkai idėjas skolinasi, o genijai jas vagia. Mes nesiruošiame nieko vogti, užtat atvirai pranešame, kad savo virtuvėje mėginsime pagaminti patiekalus, kuriuos trijų „Michelin“ žvaigždučių restoranuose gamina geriausi pasaulio šefai,“ – sako Liutauras.
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta, tačiau kartais jam norisi sugalvoti daugiau.
© Organizatorių nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

„Lietuvoje nuo seno paplitusi tradicija – vogti ir apsimesti, kad tai yra tavo kūryba,“ – kaip visada žodžių nerenka bene garsiausias Lietuvos virtuvės šefas, kulinarijos ir meno lofto „Gastronomika“ įkūrėjas ir bent kelių restoranų Vilniuje savininkas Liutauras Čeprackas. Baigdamas sėkmingą lofto sezoną, Liutauras sugalvojo svečius palepinti patiekalais iš geriausių, trijomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų pasaulio restoranų meniu. „Tai bus patys žinomiausi patiekalų „coveriai“,“ – juokauja šefas.

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

Tai pirmasis kartas, kai jo vadovaujamame kulinarijos lofte bus gaminami patiekalai pagal kitų šefų sukurtus receptus. „Į maistą aš visuomet žiūriu tarsi į kelionę. Ši kelionė bus po geriausius pasaulio restoranus. Tai smagus nuotykis mums, tikiuosi, taip pat ir mūsų restorano svečiams,“ – sako Liutauras ir priduria, kad mėgins iki galo atkurti patiekalų skonį.

Ar tai – įmanoma? „Kodėl ne, jei receptas yra užrašytas ant popieriaus, – neabejoja jis. – 90-imt procentų esu tikras, kad mums pavyks. Dešimt pasilieku niuansams, juk esama ingredientų, kurių neįmanoma gauti, nes jie auga kitame pasaulio krašte. Mano mėsos tiekėjas taip pat ne tas pats, o ir aliejų ne iš ten perku. Tačiau visa tai – tik smulkmenos, kurias perprasti gali tik patys patiekalų kūrėjai.“

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

O jei pritrūks emocijos, vieno ar kito garsaus šefo energetikos, kuri taip pat keliauja į puodus? „Nebūkime naivūs, – šypsosi Liutauras. – Nejau manote, kad amžiaus šefu vadinamas, 28 „Michelin“ žvaigždes iš viso turintis Prancūzijos šefas Joelis Robuchonas būna virtuvėje tuo metu, kai jo restorane jums atneša patiekalą? Na, negali jis tuo pat metu būti ir Makao, ir Monake, ir Paryžiuje, ir Singapūre.“

Naujajame meniu – ir Joel'io Robuchon'o sukurtas patiekalas. Liutauras ruošiasi pagaminti prancūziškos virtuvės klasiką – žąsų kepenėlėmis įdarytą putpelę.

Tai vienintelis patiekalas, apie kurį kalba beprotišką sumanymą turintis šefas. Į meniu jis įtraukė geriausią praėjusių metų šefo Dan Wu patiekalą, kulinarinius vieno geriausių pasaulio restoranų „Osteria Francescana“ Modenoje šefo Massimo Bottura bei amerikiečių virtuvės mega žvaigždės, garsių restoranų „French Laundry“ ir „Per Se“ įkūrėjo Thom'o Keller'io šedevrus.

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

„Rinkausi patiekalus tų šefų, kurių filosofija, požiūris ir didžiulis dėmesys smulkmenoms man labai patinka, – savo pasirinkimą aiškina Liutauras. – Trys „Michelin“ žvaigždės yra įvertinimas, kuriam daugiau jokių žodžių nereikia. Žvaigždes gauna genijai, o kalbėti apie genijus būtų kvaila. Jie tiesiog yra pasiekę savąjį olimpą.“

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

Nuotraukos: Martynos Jovaišaitės-Paukštės

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Laisvalaikis

Eugenijus Chrebtovas G.Verdi operų vaidmenis tobulino Milane

Operos baritonas Eugenijus Chrebtovas rugpjūtį su LNOBT paramos fondo „Orfėjaus lyra“ parama savaitę stažavosi Milane, kur turėjo galimybę padirbėti su žymiu vokalo pedagogu Massimiliano Bullo.

53–asis Valstybinio jaunimo teatro sezonas: atverti žmogų

53-ojo Valstybinio jaunimo teatro sezono pirmoji premjera - instaliacijų spektaklis šeimai „Apie baimes“. Artėjant premjerai, spaudos konferencijoje ją pristatė režisierė Olga Lapina, dailininkė Renata Valčik ir teatro vadovas Audronis Liuga.

„Sirenos“ kviečia kalbėti(s) ne komentaruose

Šiemet Vilniaus tarptautiniam teatro festivaliui „Sirenos“, deja, ir vėl tenka susidurti su menininko ir valdžios nesutarimais.

Dokumentikos festivalį atidarys filmas apie armėnų kino genijų

Jau šį ketvirtadienį, rugsėjo 21 d., „Skalvijos“ kino centre įvyks Tarptautinio Vilniaus dokumentinio filmų festivalio atidarymas.

Merūnas Vitulskis: senieji draugai tarsi savaime išnyra tuomet, kai tau sunkiausia

Giacomo Puccini opera „Bohema“ pasakoja apie draugystę ir pasiaukojimą. Ką tai reiškia, puikiai supranta tenoras Merūnas Vitulskis, šeštadienį, rugsėjo 23 dieną, šioje operoje atliksiantis Rudolfo partiją.

4 priežastys apsilankyti operoje „Kapulečiai ir Montekiai“

Jas vardija operos solistės Milda Tubelytė ir Viktorija Miškūnaitė – pagrindinių Romeo ir Džuljetos vaidmenų atlikėjos. Vincenzo Bellini opera „Kapulečiai ir Montekiai“ Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras šiandien pradeda naują spektaklių sezoną.

R. Šilinio filmų retrospektyva žiūrovams žada atradimų

Kartais kino festivalių pristatomos retrospektyvos tampa nauja pažintimi ne tik žiūrovams, bet ir patiems festivalių programų sudarytojams. Taip nutiko ir Vilniaus dokumentinių filmų festivalio organizatoriams, kurie ėmėsi rengti jubiliejinę dokumentininko Rimtauto Šilinio (g. 1937 m.) filmų retrospektyvą.

Kino ir teatro uraganai – Macaigne‘as ir Mundruczó – atvyksta į Vilnių

Nesustabdomam įniršiui, desperatiškam klyksmui besikeičiant vietomis su poetine tyla ir pauzėmis iškalbinga sumaištimi, nuskambės finaliniai šiemetinio festivalio „Sirenos“ akordai: spalio 12, 13 dienomis aidės prancūziškai brutalios grožio paieškos Vincento Macaigne‘o spektaklyje „Troškimas (en manque)“, o spalio 13 d. smilkiniuose nerimu spingsės vengriškoji „Gyvenimo imitacija“, režisuota Kornélio Mundruczó.

Augalinio maisto festivalis Kaune vilios maisto naujienomis ir nuolaidomis

Veganiški patiekalai ir pusfabrikačiai, neįprasti maisto produktai, receptų knygos, natūrali kosmetika ir sveikatingumui skirti gaminiai – tai tik dalis gėrybių, kurių bus galima įsigyti šį šeštadienį Kaune rengiamame augalinio maisto festivalyje „Vegfest LT Kaunas“.

Menininkų pora: kurti iš stiklo – tarsi groti keturiomis ar šešiomis rankomis

Stiklo menininkų Indrės Stulgaitės-Kriukienės ir Remigijaus Kriuko kelias į Senąjį arsenalą - Taikomosios dailės ir dizaino muziejų Vilniuje, buvo ilgas – per Suomiją, Ukrainą, Rusiją ir Šiaurės Bohemijos muziejų Čekijoje.