Liutauras Čeprackas savo virtuvėje siūlys trijų „Michelin“ žvaigždučių vertus patiekalus

 (2)
„Dailininkas Pablo Picasso yra pasakęs: talentingi menininkai idėjas skolinasi, o genijai jas vagia. Mes nesiruošiame nieko vogti, užtat atvirai pranešame, kad savo virtuvėje mėginsime pagaminti patiekalus, kuriuos trijų „Michelin“ žvaigždučių restoranuose gamina geriausi pasaulio šefai,“ – sako Liutauras.
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta, tačiau kartais jam norisi sugalvoti daugiau.
© Organizatorių nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

„Lietuvoje nuo seno paplitusi tradicija – vogti ir apsimesti, kad tai yra tavo kūryba,“ – kaip visada žodžių nerenka bene garsiausias Lietuvos virtuvės šefas, kulinarijos ir meno lofto „Gastronomika“ įkūrėjas ir bent kelių restoranų Vilniuje savininkas Liutauras Čeprackas. Baigdamas sėkmingą lofto sezoną, Liutauras sugalvojo svečius palepinti patiekalais iš geriausių, trijomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų pasaulio restoranų meniu. „Tai bus patys žinomiausi patiekalų „coveriai“,“ – juokauja šefas.

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

Tai pirmasis kartas, kai jo vadovaujamame kulinarijos lofte bus gaminami patiekalai pagal kitų šefų sukurtus receptus. „Į maistą aš visuomet žiūriu tarsi į kelionę. Ši kelionė bus po geriausius pasaulio restoranus. Tai smagus nuotykis mums, tikiuosi, taip pat ir mūsų restorano svečiams,“ – sako Liutauras ir priduria, kad mėgins iki galo atkurti patiekalų skonį.

Ar tai – įmanoma? „Kodėl ne, jei receptas yra užrašytas ant popieriaus, – neabejoja jis. – 90-imt procentų esu tikras, kad mums pavyks. Dešimt pasilieku niuansams, juk esama ingredientų, kurių neįmanoma gauti, nes jie auga kitame pasaulio krašte. Mano mėsos tiekėjas taip pat ne tas pats, o ir aliejų ne iš ten perku. Tačiau visa tai – tik smulkmenos, kurias perprasti gali tik patys patiekalų kūrėjai.“

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

O jei pritrūks emocijos, vieno ar kito garsaus šefo energetikos, kuri taip pat keliauja į puodus? „Nebūkime naivūs, – šypsosi Liutauras. – Nejau manote, kad amžiaus šefu vadinamas, 28 „Michelin“ žvaigždes iš viso turintis Prancūzijos šefas Joelis Robuchonas būna virtuvėje tuo metu, kai jo restorane jums atneša patiekalą? Na, negali jis tuo pat metu būti ir Makao, ir Monake, ir Paryžiuje, ir Singapūre.“

Naujajame meniu – ir Joel'io Robuchon'o sukurtas patiekalas. Liutauras ruošiasi pagaminti prancūziškos virtuvės klasiką – žąsų kepenėlėmis įdarytą putpelę.

Tai vienintelis patiekalas, apie kurį kalba beprotišką sumanymą turintis šefas. Į meniu jis įtraukė geriausią praėjusių metų šefo Dan Wu patiekalą, kulinarinius vieno geriausių pasaulio restoranų „Osteria Francescana“ Modenoje šefo Massimo Bottura bei amerikiečių virtuvės mega žvaigždės, garsių restoranų „French Laundry“ ir „Per Se“ įkūrėjo Thom'o Keller'io šedevrus.

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

„Rinkausi patiekalus tų šefų, kurių filosofija, požiūris ir didžiulis dėmesys smulkmenoms man labai patinka, – savo pasirinkimą aiškina Liutauras. – Trys „Michelin“ žvaigždės yra įvertinimas, kuriam daugiau jokių žodžių nereikia. Žvaigždes gauna genijai, o kalbėti apie genijus būtų kvaila. Jie tiesiog yra pasiekę savąjį olimpą.“

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta
© Organizatorių nuotr.

Nuotraukos: Martynos Jovaišaitės-Paukštės

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Laisvalaikis

Ketvirtąjį Pažaislio muzikos festivalio savaitgalį – išskirtiniai talentai

Ketvirtasis Pažaislio muzikos festivalio savaitgalis lydimas skaičiaus keturi – ketvirtoji savaitė, keturi koncertai, keturios išskirtinės koncertų erdvės.

Apie kūrybos laisvę ir didelės scenos baimę

Septintojo „Kūrybinio impulso“ išvakarėse Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras šokio bendruomenės atstovus pakvietė į atvirą diskusiją „Jaunųjų choreografų ugdymas: teatro misija ir objektyvios galimybės“.

LNOBT savo šimtmetį planuoja švęsti nauju „Traviatos“ pastatymu

Baigiančio sezoną Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Jonas Sakalauskas surengė spaudos konferenciją aukščiausiai iškilusioje teatro aikštelėje – po žydru dangumi ant skardinio stogo.

Spektaklis Vilniaus Katedros aikštę pavers futbolo aikštele

Naktį iš penktadienio į šeštadienį vyksiančios Kultūros nakties metu vilniečius ir miesto svečius stebins ypatinga premjera.

Jurgita Murauskienė: nuostatos ir rėmai – tik mūsų galvose, o festivalyje stengiamės juos griauti

Jau vos po kelių savaičių dvidešimt ketvirtasis Kristupo vasaros festivalis kvies sostinės gyventojus ir svečius į susitikimus su įdomiausiais pasaulio muzikais ir po bažnyčių skliautais, ir po vasaros dangumi, ir gamtos apsuptyje. Apie artėjantį festivalį kalbėjomės su jo meno vadove Jurgita Murauskiene.

„Sidabrinė gervė“ žada būti įdomus, šviesus ir linksmas reginys

Rytoj, birželio 13-osios vakarą, visi, besidomintys Lietuvos kultūriniu gyvenimu ir neabejingi šventiškoms ceremonijoms su ryškiais šalies veidais, kviečiami žiūrėti nacionalinio kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ tiesioginę transliaciją.

Trečioji Pažaislio muzikos festivalio savaitė ypač turininga

Jos metu per Lietuvos koncertų sales ir kitas erdves nuaidės net šeši renginiai.

Kultūros naktį Jaunimo teatre - spektaklio „Hamletas-mašina“ vaizdo įrašo peržiūra

Balandžio pabaigoje surengęs dviejų dienų edukacinį projektą „Müllermachine“, birželio 15 d., 19:30 val. Jaunimo teatras kultūros naktinėtojus kviečia dar kartą prisiminti ir pamatyti vieno įtakingiausių XX a. pabaigos Europos teatro novatorių, dramaturgo Heinerio Müllerio spektaklio „Hamletas-mašina“ (vok. „Hamletmachine“) vaizdo įrašą.

Hamburgo trienalėje - galimybė susipažinti su Lietuvos fotografija

Hamburgo fotografijos trienalėje, prasidėjusioje birželio 7 d. ir vyksiančioje iki rugsėjo, šiemet pristatoma Lietuvos fotografija – eksponuojami jaunojo menininko Šarūno Kvietkaus kūriniai, Lietuvos fotografijos leidiniai ir supažindinama su institucijų veikla.

Veganizmą bei augalinę mitybą populiarintis vasaros festivalis sulaukė daugybės lankytojų

Šeštadienį Vilniaus prekybos centre VCUP surengtas didžiausias Lietuvoje augalinio maisto renginys „Vegfest LT“ vasaros festivalis vėl sulaukė anšlago.