Lietuvoje – balkaniškos muzikos pavasaris

Ką apie balkaniškos muzikos vakarėlius galėjote pasakyti prieš keletą metų? Keliuose tokiuose vakarėliuose apskritai teko būti per pastaruosius kelerius metus? Lietuvoje jaučiamas balkaniškos muzikos pavasaris – reguliariai vyksta balkaniškos muzikos vakarėliai, vėl į Lietuvą atvyksta patys Gogol Bordello, o šiuolaikinė balkanų muzika buria vis didesnius gerbėjų būrius.

Jeigu neminėsime didžiųjų balkaniškos muzikos grandų vizitų į Lietuvą vien per pastaruosius kelerius metus, tai tikrai būtų sudėtinga suskaičiuoti visus vykstančius vakarėlius, kuriuose pasirodo daugiau ar mažiau žinomi balkaniškos muzikos atlikėjai ir didžėjai iš Lietuvos ar užsienio.

Užtikrintai kyla iš pogrindžio

Dar prieš keletą metų balkaniška muzika buvo išimtinai alternatyviosios scenos dalis. Koncertai ir vakarėliai nesutraukdavo minių, o patys muzikantai tiesiog džiaugėsi mažomis atsidavusių gerbėjų grupelėmis. Tačiau pastaruoju metu balkaniškos muzikos vakarėliai tampa ne tik viena iš vakaro planų alternatyvų, tačiau sekamas ir laukiamas įvykis. Renginių organizatoriai džiaugiasi didėjančiais lankytojų srautais, muzikantai – didėjančiais gerbėjų būriais.

Organizatorių nuotr.
Nuo šlovės Tokijuje į Vilniaus sceną

Vienas tokių įvykių pavyzdžių – balandžio 4 d. menų fabrike „Loftas“ Vilniuje įvyksiantis tradicinis „Balkanaktis“, tačiau su netradiciniais vakaro svečiais. Organizatoriai kartodami praėjusių metų pavasarį vykusio „Balkanakčio“ sėkmę, šįkart kviečia suduoti trigubą Balkanų muzikos smūgį.

Pagrindinė vakaro žvaigždė – didžėjų pora scenoje ir gyvenime „Gypsy Sound System“. DJ Olga, iš Lenkijos kilusi didžėjė ir vokalistė, kartu su su Dr. Schnaps, prie Ženevos gyvenantis vyndarys, muzikos miksuotojas, akordeonistas ir prodiuseris, žada programą, kuri abejingų nepaliko neseniai Tokijuje vykusiose gastrolėse.

Nemažiau intriguojantis bus ir kito dueto – Kasteto ir Donciavo iš G&G Sindikato – pasirodymas. Šie gerai pažįstami muzikantai ruošia specialų balkaniško hip-hopo setą. Galiausiai vakarą uždarys balkaniškų vakarėlių pionieriai Lietuvoje – Baltic Balkan DJs.

Organizatorių nuotr.
Kyla ir kokybės kartelė

Jeigu anksčiau užteko į balkanišką vakarėlį pasikviesti porą didžėjų ir būrelį draugų, tai šiandien to jau nebepakanka. Šios muzikos propaguotojai ir koncertų organizatoriai vieningai sutaria – balkaniškos muzikos publika, nors atrodo atsipalaidavusi, tačiau yra labai reikli. Dėl to gimsta tokie, kaip jau minėtas „Balkanaktis“ renginiai, kurie stengiasi atskleisti visapusišką balkaniškos muzikos siautulį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis