Lietuva ir Vokietija susiduria su tomis pačiomis problemomis

Pirmoji žygio per pasaulį „Misija Lietuva 100“ ekspedicija „Baltoscandia 2016“ jau įsibėgėja.

Liepos 30 d. iš Lietuvos pajudėję „Klajūnų klubo“, Lietuvos geografų draugijos bei LŽS Kelionių ir pramogų klubo ekipažai jau keliavo per Lenkiją, Vokietiją ir Daniją, kur ekspedicijos dalyviai rengia konferencijas, skirtas prof. Kaziui Pakštui, Baltoskandijos idėjai bei žygiui „Misija Lietuva 100“ pristatyti.

Lenkijoje Ščecino katedroje prie Dariaus ir Girėno bareljefo uždegę atminimo žvakelę, prieš pora dienų Vokietijoje ekspedicijos dalyviai susitiko su Liubeko bendruomene, besirūpinančia vietos gyventojų gerove. „Liubeke atsiradus galimybei surengti diskusiją su itin stipria vietos bendruomene, negalėjome praleisti galimybės susitikti su tokiais inteligentiškais ir iniciatyviais žmonėmis,“ — teigė ekspedicijos dalyvė Eglė Melnikė.

G.Kynė ir dr.Manfred Eickhölter
Organizatorių nuotr.

Lietuvos geografų draugijos inicijuotas susitikimas vyko Liubeko senamiestyje. Bendruomenė, besirūpinanti Liubeko gyventojais įsikūrė 1789 m. ir vienija per 2000 narių. Šiuo metu jie yra įkūrę dvidešimt meno mokyklų, chorų, kitų institucijų, 36 paramos fondus, kas savaitę mieste rengia vis kitos srities profesionalo paskaitas, remia socialiai pažeidžiamas grupes. „1817 m. mūsų bendruomenė įkūrė banką, kuris dabar jau kasmet skiria 3 mln. eurų Liubeko miestui, taip pat padeda mums, todėl visos mūsų teikiamos paslaugos gyventojams — nemokamos,“ — džiaugėsi Liubeko bendruomenės vadovė Antje Peters-Hirt.

Diskusijos metu literatūros ir kultūros mokslų daktaras Manfred Eickhölter teigė, kad lietuviai ir vokiečiai susiduria su panašiomis problemomis: „Griuvus Berlyno sienai Rytų Vokietijos gyventojai, kaip jūsiškiai po okupacijų, turėjo ieškotis naujos ateities, prisitaikyti, susikurti naują identitetą.“ Ekspedicijos vadovas G. Babravičius sutiko su mokslininku, kad tiek Vokietijai, tiek Lietuvai reikalingi iš užsienio grįžtantys žmonės, kartu atsinešantys naujas idėjas bei vėjus. „Turime prisiminti ir gerbti praeitį, tačiau dabar būtina koncentruotis į dabartį bei ateitį: kas mes esame, kuo būsime, kuo norime tapti ir, ką galime padaryti, kad pasiektume užsibrėžtus tikslus,“ — sakė jis.

Susitikimas Liubeke
Organizatorių nuotr.

Šiandien 10 val. Kopenhagos universitete prasidės ketvirtoji ekspedicijos konferencija. Pranešimus Kopenhagos universitete skaitys Karališkosios danų geografijos draugijos generalinis sekretorius Søren Kristensen, „Misija Lietuva 100“ vadovas G. Babravičius . Iš Danijos „Baltoscandia 2016” dalyviai važiuos į Švediją, Norvegiją, Suomiją, Estiją ir kaimyninę Latviją. Ten taip pat vyks konferencijos bei susitikimai su lietuvių bendruomenėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis