Kuri vasaros šventė suvienija pasaulį?

Vasaros sezoną pasaulis švenčia panirdamas į paplūdimio vakarėlius, organizuodamas motorinių valčių, jachtų lenktynes ar įspūdingais ugnies laužais pasitikdamas vidurvasarį.

Yra dar viena šventė, kuri nepaiso valstybių sienų, simbolizuoja prasidėjusią vasarą ir jos nuostabų grožį – tai daugiausiai žmonių suburiantis, įspūdingasis piknikas „Diner en Blanc“.

Organizatorių nuotr.

San Chuanas šiemet „Baltąją vakarienę“ paminėjo ankstyvą gegužę, o Seulas šventė vos išaušus birželiui, Edmontonas, esantis pietvakarių Kanadoje, į baltą puotą susirinks birželio 28-ąją ir kai šiame mieste nurims vakarėlio garsai į „Baltąją vakarienę“ skubėsime mes, lietuviai. Elegantiškas piknikas mūsų šalyje įvyks liepos 29 dieną.

Organizatorių nuotr.

Nepamirštamas potyris

„Baltosios vakarienės“ šventė šiemet įvyks 70-yje miestų iš viso 20-yje pasaulio šalių. Prie šventės 2016-aisiais prisijungė Brazilija, Trinidadas ir Tobagas, Pietų Korėja ir Puerto Rikas.

Organizatorių nuotr.

Visus žemynus ir šalis švenčiant „Baltąją vakarienę“ vienija idėja ir vertybės: bendrumas, noras dalintis, gerai praleisti laiką ir kitu kampu pažinti savo miestą“, – neabejoja viena iš šventės atstovių, ponia Chantal Blanchard.

Organizatorių nuotr.

Įvairių šalių šventės organizatoriai greitai suprato, kas yra kertinis „Baltosios vakarienės“ akmuo, nesvarbu, kurioje pasaulio dalyje ji būtų švenčiama, tai – bendruomeniškumo jausmas. „Atvykę į šventę būkite pasiruošę atrasti ir pažinti naujus žmones – jei kaimynas iš dešinės pradžioje jums bus tik nepažįstamasis, nėra abejonių, kad einant vakarui tapsite šventės bičiuliais, nes „Vakarienė baltai“ suvienija. Tai atpalaiduojantis ir akiratį praplečiantis vakaras, jo metu taip pat būkite pasiruošę šokti, mėgautis muzika, skaniu maistu ir vynu“, – vasariškos šventės žavesį internetiniam dienraščiui Huffingtonpost.com atskleidė Brisbeno miesto, esančio rytinėje Australijoje, šventės organizatorė Amy Grey.

Organizatorių nuotr.

Viena didžiausių tarptautinių švenčių pasaulyje pasižymi žmonių noru puoselėti tradicijas ir taip sukurti įspūdingą reginį mieste: pasirūpinti elegantiška balta apranga, subtiliai padekoruoti vakarienės stalą, pagaminti vaizdingų ir skanių valgių. Beje , vakarienės meniu leidžia demonstruoti sumanumą ir tampa vienu iš ryškiausių šventės skirtumų įvairiose šalyse. „Tam, kad būtų išpildyta šventės aura dalyviai skatinami į meniu įpinti bent keletą prancūziškų patiekalų: bagetę ar įvairių sūrių skonių, tačiau patirtis rodo, kad mieliausiai šventės lankytojai renkasi nacionalinės virtuvės skanėstus“, – pastebėjo Chantal Blanchard.

Organizatorių nuotr.

Kaip „Baltoji vakarienė“ sužavėjo lietuvius?

Lietuvoje „Baltoji vakarienė“ bus rengiama jau trečiąjį kartą. Ja džiaugiamės ir norime dalyvauti ne mažiau nei Niujorko ar Singapūro gyventojai. Šios šventės iniciatorė ir organizatorė Dovilė Butkienė sako, kad didžiausią paskatinimą surengti „Diner en Blanc“ Vilniuje kėlė ypatingi kitų šalių pavyzdžiai: „Pirmą kartą renginį pamačiau nuotraukose, jose atsispindėjo bendruomeniškumo, tarptautiškumo, laisvės, elegancijos dvasia. Norėjosi kažką panašaus matyti savo šalyje. Gal daugiau nei penkis metus apie tai galvojau, kol vieną dieną pamačiau, kad renginys tapo tarptautiniu ir kasmet prie jo idėjos prisijungia vis daugiau miestų.

Organizatorių nuotr.

Labai džiaugiamės, kad pavyko gauti „Baltosios vakarienės“ frančizę ir galime puošti miestą balta, elegentiška švente“, – sako D. Butkienė. Renginio organizatorė Valda Lukošiūtė įvardija, jos nuomone, žavingiausias šventės tradicijas, kurios akimirksniu pavergia žmonių širdis ir paskatina kitais metais sugrįžti ir vėl: „Pasaulyje „Vakarienė baltai“ švenčiama daugiau nei 20 metų, Lietuvoje tik trečius, bet tai rodo, kad ši šventė ilgainiui tampa tradicija.

Organizatorių nuotr.

Vieną vasaros vakarą lietuviai mielai paskiria baltai spalvai, šypsenoms ir puikiai bičiulių kompanijai. Dabar jau nebeįsivaizduoju vasaros be „Dîner en Blanc“.

Organizatorių nuotr.

Jau netrukus prisijungdama prie kitų švenčiančių šalių Vilniaus „Baltoji vakarienė“ pakvies minėti vidurvasarį. Miesto centre esančioje slaptoje vietoje bus palydėtos karščiausios liepos naktys ir pasitinkamas žvaigždėtas rugpjūčio dangus.

Organizatorių nuotr.

Jei dar neužsiregistravote ar neturite kvietimo kodo, galite suskubti tai padaryti registruodamiesi į laukiančiųjų sąrašą http://vilnius.dinerenblanc.info/register arba ieškoti draugų, kurie jau dalyvavo ir gali Jus parekomenduoti.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis