„Kristupo Kalėdų“ dovanos

Gruodžio 27 – 31 dienomis Šv. Kotrynos bažnyčioje tvyros tradicinis šventinis šurmulys ir skleisis nuostabiausios muzikinės dovanos... Kitaip nebūna, kai atkeliauja „Kristupo Kalėdos“, paruošusios galybę malonių staigmenų.

Gruodžio 27 d. 20.30 val. bei 28 d. 13 val. Šv. Kotrynos bažnyčią užpildys romantizmo genijaus Piotro Čaikovskio melodijos, kurias atliks specialiai šiam koncertui susibūrę aštuoni jauni, ambicingi, talentingi akordeonistai: Martynas Levickis, Regina Kardušaitė, Aurimas Goris, Tadas Motiečius, Romas Morkūnas, Simona Šukytė, Giedrė Bernotaitė ir Raimons Ungurs.

Rusų kompozitorius, sužavėjęs pasaulį tokiais šedevrais kaip „Gulbių ežeras“, „Spragtukas“ ar „Miegančioji gražuolė“, populiarumo nepraranda iki šių dienų. Koncerte „Nemirtingas Čaikovskis“, aštuoni akordeono virtuozai, pasitelkę išradingumą, vaizduotę ir neribotas instrumento galimybes, įvilks kompozitoriaus melodijas į naują skambesio rūbą – P. Čaikovskis niekada nekūrė akordeonui, tad net daugybę kartų girdėti kūriniai, suskambės tarsi pirmąkart.

Gruodžio 28 d. vakaras bus skirtas lenkų genijui - pianistui ir kompozitoriui Fryderikui Chopinui. Romantiškiausiame metų koncerte skambės žėrintys koncertai fortepijonui ir orkestrui, kuriuos jis sukūrė vos sulaukęs dvidešimties. Kodėl net ir po tiek laiko, F. Chopino muzika iki šiol jaudina, yra mylima bei laukiama visose be išimties koncertų salėse, atsakyti mėgins pianistas Paulius Rudokas kartu su kontrabosininku Donatu Bagursku ir styginių kvartetu „Mettis“. Vos suskambus pirmosioms natoms, išraiškingos ir išjaustos melodijos nukels Jus į svajingą ir romantišką pasaulį, kuriame pradingsta visi rūpesčiai.

Paulius Rudokas
Organizatorių nuotr.
Jausmingos istorijos ir garsios šansonų melodijos, perteikiančios elegantiško ir spalvingo Paryžiaus dvasią, Šv. Kotrynos bažnyčios skliautus užpildys gruodžio 28 d. 18 val. ir 29 d. 20.30 val. Meilės istorijos jaudino visais laikais – abejingų joms nėra. Jų žavesiui neatsispyrė ir charizmatiškoji, išskirtinio balso savininkė Evelina Sašenko, kuri prisipažįsta legendinės Edith Piaf repertuaro kūrinius pamėgusi jau vaikystėje.

Koncerte „Meilės istorija pagal Edith Piaf“ kartu su E. Sašenko, žavias melodijas atliks ištikimas dainininkės bendražygis, sukūręs jai dainą Eurovizijos konkursui 2011 m. – pianistas ir kompozitorius Paulius Zdanavičius. Kiekvienam artimi išgyvenimai, aksominis E. Sašenko balsas bei virtuoziškai atliekamos P. Zdanavičiaus melodijos šiuo šventiniu laikotarpiu privers patikėti, jog Paryžius kur kas arčiau nei galvojote...

Visiškai kitokia nuotaika nuspalvins vėlyvą gruodžio 28 d. vakarą, kuomet 20.30 val. toje pačioje scenoje klausytojai bus pakviesti pasiklausyti ugningojo flamenko ir didingojo Baroko muzikos. Tokį eksperimentą paruošė muzikinių iššūkių nevengiantys gitaristai Jonas Kublickas ir Andrius Masilionis. Nusprendę paieškoti sąsajų tarp, atrodytų, nesuderinamų stilių, atlikėjai suvienys ispaniškų melodijų žavesį ir barokinės muzikos gracingumą.

Šiuose ieškojimuose ir dviejų stilių sintezėje gimęs gitaristų duetas „Occo Duo“, virtuoziškai apjungia flamenko gitaros (A. Masilionis) bei liutnios (J. Kublickas) skambesį. J. Kublickas liutnios meistriškumo mokosi Austrijos Zalcburgo universitete, o A. Masilionis gitarą studijuoja flamenko meno tėvynėje – Andalūzijoje, Ispanijoje. Jaunieji atlikėjai koncerto metu pristatys ir savo pirmąjį albumą „Confero de Música“, o programoje klausytojams bus atliekami L. Boccherini, G. Sanz, F. Corbetta, S. de Murcia, T. Ferula kūriniai.

Gruodžio 29 d. 15 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje laukiami romansų mėgėjai. Šio žanro primadona ir karaliene tituluojama Liuba Nazarenko „Kristupo Kalėdoms“ paruošė programą „Romansų grožio pakerėta“, kurioje skambės į vieną puokštę surinkti gražiausi senieji ir šiuolaikiniai romansai, priminsiantys jaukaus, saloninio muzikavimo tradiciją. L. Nazarenko balsas išsiskiria giliu, aksominiu, žemu tembru, ji pakeri nuoširdžiu bendravimu, įsijautimu į atliekamą muziką. Nepaisant to, kad kai kurie romansai sukurti beveik prieš šimtmetį, pasak žinomos atlikėjos, yra dalykų, kurie išlieka svarbūs amžinai – tai romansuose apdainuojami meilė, aistra, neapykanta ir ilgesys. Šį romantinės, lyrinės prigimties žanrą, atlikėja sako pažinusi ir pamilusi jau vaikystėje.

Tos pačios dienos vakarą, nuo 18 val. pakliūsite į gražiausių prancūziškų dainų sūkurį koncerte „Cafe de Paris“. Elegancijos kupinas ir romantika dvelkiančias melodijas atliks gitaristas, kompozitorius bei vokalistas Chrisas Ruebensas kartu su savo ansambliu. Prancūzijos kerams neabejingas atlikėjas, kurio rankose gitara jau nuo devynerių metų, domisi ne tik klasikiniu žanru, bet ir įvairiais kitais muzikos stiliais bei teatro kombinacijomis.

Ieškodamas naujo skambesio savo kūrybai, atlikėjas 2012 m. įkūrė ansamblį „Chris Ruebens Ensemble“, kuriame subūrė džiazo, pop ir world muzikos atstovus. Ch. Ruebensas yra aktyvus pedagogas, besidžiaugiantis galimybe pasidalinti savo patirtimi bei perduoti aistrą gitarai ir muzikai. Neabejotinai meilę muzikai bei prancūziškoms melodijoms pajusite ir gruodžio 29 d., klausydamiesi Ch. Ruebenso ir jo ansamblio atliekamos šventinės programos „Cafe de Paris“, kurioje skambės dainos iš E. Piaf, T. Dutronc, J. Brel, G. Brassens repertuaro.

„Kristupo Kalėdų“ 2013 metų koncertų ciklą užbaigs nuotaikingas naujametinis koncertas. Pačias geriausias emocijas, kurių užteks visiems ateinantiems metams, šį stebuklų kupiną vakarą žada akordeono virtuozas Martynas Levickis. Tarsi gimęs groti akordeonu, scenoje demonstruojantis neįtikėtiną virtuoziškumą, muzikalumą ir temperamentą, M. Levickis nepalieka abejingų. Atlikėjo muzikinė karjera užgniaužia kvapą: dar visai neseniai jis buvo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų mokyklos mokinys, o šiandien – pasaulinio lygio atlikėjas, kuriam atviros žymiausios pasaulio scenos.

Londono Karališkojoje Muzikos akademijoje akordeono paslapčių mokęsis M. Levickis, siekia pakeisti ne itin populiaraus akordeono įvaizdį. Panašu, kad lietuviui sekasi – prieš kelis mėnesius išleistas Martyno albumas jau pirmą pardavimo savaitę D. Britanijoje pateko į šalies topų viršūnes, o jaunas akordeonistas iš Lietuvos sulaukė išskirtinio birtų žiniasklaidos dėmesio. Gruodžio 31 d. šventinėje programoje solistas pasirodys su Šv. Kristoforo orkestru, kuriam diriguos nenuspėjamas maestro Donatas Katkus, tad pasiruoškite siurprizams...

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis