„Korėjos dienų“ akcentas – korėjietiškai atliekamas „Anykščių šilelis“

Iš Pietų Korėjos atvykę pansorio meistrai Park In Hye ir Chang Jae Hyo šiandien lietuviams pristatė šį išskirtinį operos žanrą. Tai antrą kartą Lietuvoje organizuojamų „Korėjos dienų“ renginių dalis, kuriuos aplankę, Lietuvos gyventojai susipažins su Pietų Korėjos kultūra, papročiais ir menu. Vienas iš pagrindinių „Korėjos dienų“ akcentų – korėjietiškai atliekamas „Anykščių šilelis“, kurio bus galima pasiklausyti didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Idėja Lietuvos publiką supažindinti su pansorio žanru, UNESCO paskelbtu nematerialaus paveldo šedevru, kilo jau trylika metų P. Korėjoje gyvenančiam aktoriui ir režisieriui Kęstučiui Marčiulynui. Įvairiuose Pietų Korėjos vienuolynuose gyvenęs Kęstutis yra priėmęs dzenbudistų vienuolio įžadus ir vadinamas Bo Haeng Sunimu.

„Nuo tada, kai pirmą kartą išgirdau pansorio pasirodymą, pasikeitė mano požiūris į daugelį dalykų. Supratau, kad nuostabiu jausmu, kurį patyriau, turiu pasidalinti su savo šalies žmonėmis, – pasakojo K. Marčiulynas ir pridūrė. – Neabejoju, jog pansorio pagrindu korėjietiškai atliekamas „Anykščių šilelis“ taps išskirtiniu renginiu Lietuvos padangėje“.

„Šiandien naudodami išmaniąsias technologijas pansorio atlikėjai pademonstravo tradicinį Korėjos meno žanrą. Ne paslaptis, kad technologijos – neatsiejama šalies kultūros dalis. Lietuvos gyventojai „Korėjos dienų“ metu turės galimybę susipažinti su šia šalimi bei pažinti tradicinių menų bei novatoriškų technologijų sinergiją. Kviečiame visus apsilankyti renginiuose ir atrasti šios kontrastingos bei įdomios šalies kultūrą“, – kalbėjo „Samsung Electronics Baltics“ prezidentas Josephas Kimas.

„Pansoris – tai meno žanras, apimantis muziką, literatūrą ir teatrą. Nors šis žanras dažniausiai suvokiamas kaip muzikos kūrinys, pasak jo atlikėjų, tai yra tiek muzika, tiek monospektaklis. Pansorio istorijos atliekamos vieno dainininko ir „būgną-statinę“ mušančio būgnininko,“ – apie lietuviams mažai žinomą meno žanrą pasakojo viena iš „Korėjos dienų“ organizatorių, aktorė ir VšĮ „JAJA“ direktorė Eglė Mikulionytė.

Pasak E. Mikulionytės, įdomi šio korėjiečių meno detalė, jog pansorio atlikėja dainuoja su vėduokle rankoje, kurios funkcijos labai svarbios: judesiai išreiškia emocijas, vėduoklės išskleidimas simbolizuoja scenos pasikeitimą. Akompanuojantis perkusininkas ritmą palaiko ne tik mušdamas būgną, bet ir emocingais, prasmingais, atlikėją padrąsinančiais šūksniais. Į šį muzikinį spektaklį įtraukiama ir publika, kuri taip pat drąsina atlikėją entuziastingais šūksniais.
„Korėjos dienas“ Lietuvoje palaiko ir Lietuvos teatro, kultūros ir muzikos pasaulio atstovai – dainininkas Andrius Mamontovas, režisierius Oskaras Koršunovas ir teatro kritikė Rasa Vasinauskaitė.

Pansorio pasirodymai vyks:
balandžio 19 d. 18 val. Šiaulių „Saulės“ koncertų salėje (Tilžės g. 140);
balandžio 21 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šiaulių g. 36);
balandžio 23 d. 19 val. Kauno valstybiniame muzikiniame teatre (Laisvės al. 91);
balandžio 24 d. 19 val. Teatro arenoje (Olimpiečių g. 3, Vilnius).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis