Komas – poilsiautojų rojus ir šilko gamybos perlas

Saulė, snieguotos Alpių viršūnės, smaragdinis ežeras, senovinė architektūra, skanus maistas – visko, ko reikia maloniai pailsėti, Kome yra.

Šių dienų populiariausi:
- Šeimos sode - tik baltai ar pastelinėmis spalvomis žydintys augalai
- Mokslininkai: spanguolės - puiki priemonė kovoje ir su mirtinomis ligomis
- Audrey Hepburn – stiliaus ikona, patyrusi badą ir 5 persileidimus
- Horoskopas 08.28-09.04: kas teiks gerų emocijų
- Marinuotos cukinijos

Todėl šis visame pasaulyje žinomas nedidelis, bet jaukus Italijos miestas bei jo apylinkės pritraukia daug poilsiautojų, tarp jų – ir pramogų bei verslo žvaigždžių.

Žurnalas "Moteris"
Jeigu nesate garsus milijardierius ar Holivudo aktorius ir neturite Kome (Como) nuosavos vilos, namus jums trumpam atstos viešbutis. Sakoma, geras viešbutis svečioje šalyje – puikių atostogų dalis. Kai pirmą vakarą „Hotel Metropole Suisse“ restorane, pasibaigus darbo valandoms, tebeskanavome desertą, priėjęs padavėjas draugiškai mirktelėdamas pasiteiravo: „O gal dar po taurelę šalto limončelo?“ Jokio priekaišto, raginimo paskubėti, netgi priešingai – visas elgesys sakyte sakė: jeigu jums malonu, mums – juo labiau. Ilgamečio viešbučio šveicoriaus E. Puricelli žodžiais, nuoširdi ir draugiška atmosfera – skiriamasis „Hotel Metropole Suisse“ bruožas, o kiekvienas šio Cassani šeimai priklausančio aukštos klasės viešbučio darbuotojas nėra tik samdinys. Jis – ir šeimos narys. Taip jaučiasi ir čia apsistoję svečiai. Šių tradicijų laikomasi nuo viešbučio įkūrimo –1892-ųjų.

Senieji miesto vartai
Žurnalas "Moteris"
Beje, viešbučių Kome daug, nes jis seniai garsėja kaip kurortas. Be to, – ir kaip (neįtikėtina!) kaip Lombardijos regiono pramonės centras. O dėl aplink klestinčių tekstilės fabrikų tituluojamas šilko sostine: ir Italijos, ir viso pasaulio. Pasirodo, maždaug 1400-aisiais ūkininkai, norėdami prisidurti prie negausių pajamų, ėmė auginti šilkaverpius. Jiems maitinti moterys ir vaikai rinkdavo šilkmedžių lapus. (Štai kodėl šie ir Lietuvoje augantys medžiai, vasarą apsipilantys saldžiomis tamsiai raudonos spalvos uogomis, vadinami šilkmedžiais!) Šiandien Komo fabrikuose kuriami unikalūs audiniai, nemažai jų keliauja į garsiausius pasaulio mados namus. O siaurose gatvelėse įsikūrusiuose šilko gaminių butikuose gausu išlaidaujančių poilsiautojų.

Komo senamiestis – jaukus parduotuvėlių, viešbučių, kavinių ir restoranų labirintas
Žurnalas "Moteris"
Komą Alpių šlaite kadaise įkūrė romėnai, vėliau jis tapo svarbiu šiauriau bei piečiau esančių regionų prekybos centru. Dabar šiame mieste yra apie 85 tūkst. gyventojų, jis gerokai išsiplėtė. Senamiestis – nedidelis, bet jaukus senosios architektūros pastatų, parduotuvėlių, viešbučių, restoranų ir kavinių labirintas. Dauguma jų turi savo atsiradimo, įkūrimo istoriją, legendą ar bent jau senovinę freską (kaip Cinque Giornate gatvėje esanti gėlių parduotuvėlė). Beje, gėlių ir parkų Kome bei jo apylinkėse daug. Nepaprastai gražu pavasarį, kai žydi didžiuliai rožynai, o maloniu kvapu svaigina jazminaičiai. Juos italai augina ir vazonuose prie parduotuvių bei restoranų įėjimų. Saulėkaitoje aromatą skleidžia lauramedžių gyvatvorės. O privatūs senamiesčio kiemai – tarsi žaliosios oazės. Jas nuo gatvės ir smalsuolių skiria vartai, daugelis šių – tikri metalo ir medžio meistrų kūrybos šedevrai.

Kome yra gimęs baterijos išradėjas italų fizikas Aleksandras Volta
Žurnalas "Moteris"
Kur apsistoti

„Hotel Metropole Suisse“ (Piazza Cavour 19). Ant Komo ežero kranto. Keturių žvaigždučių viešbučio restorane „Imbarcadero Restaurant“ teiraukitės vietinių patiekalų; verta paragauti rizoto su Komo ežere pagautų ešerių filė ir šalavijais.

Viešbutis „Hotel Metropole Suisse“ – vienas seniausių Kome
Žurnalas "Moteris"
Šalia viešbučio – ledainė „Lariana“, kurioje ledai – vieni skaniausių miestelyje, bei prieplauka, iš kur laivai plukdo keliautojus į pažintines keliones Komo pakrantėmis.

Restorane „Imbarcadero“ siūloma paragauti mėtinių ledų su šokoladu
Žurnalas "Moteris"
Maistas

* Užkandinė „Peach Pit“ (Via Diaz 41). Delno dydžio gabaliukas picos su baklažanais ir sūriu – 3 eurai, toks pat gabaliukas fokačijos su cukinijomis – 2 eurai. Neįtikėtinai skanu!
Bistro „Pane e Tulipani“ (Via Lambertenghi 3) – „keturi viename“: bistro, vyninė, arbatos namai, gėlių salonas. Stilinga vieta išgerti kavos. Ekspresas – puikus, pyragaičiai – neįmanoma atitraukti akių! Įdomus interjeras.

Kavinėje „Bolla“ užsisakyti ledų galima vos įėjus pro duris, prie atskiro prekystalio
Žurnalas "Moteris"
* „Cremeria Bolla“ (Via Pietro Boldoni 6). XIX a. pabaigoje Carenzio šeimos įkurtoje krautuvėje prekiauta pienu, grietinėle, sūriu, kiaušiniais. Šiandien tai – seną istoriją turinti kavinė, kurios svečius aptarnauja jos savininkai. Kapučinas su kremine pieno puta čia labai gardus!

Komo kavinės „Bolla“ istorijos pradžia –1893-ieji – įamžinta jos atributikoje
Žurnalas "Moteris"
* Restoranas-picerija „Stilo“ (Via Lungo Lario Trento 11). Vaizdas į ežerą ir jachtų prieplauką. Gardi vakarienė dviem asmenims čia kainuos apie 36 eurus. Makaronai su moliuskais ir krevetėmis bei makaronai su kalmarais ir raudonosiomis salotinėmis trūkažolėmis (radicchio) – po 12 eurų, baltasis stalo vynas (0,5 l) – 7 eurai, staliuko mokestis asmeniui – apie 3 eurus.

Bistro „Pane e Tulipani“ pyragaičiai – lyg eksponatai
Žurnalas "Moteris"
* Bistro „Pane e tulipani“ (Via Lambertenghi 3) - keturi viename: bistro, vyninė, arbatos namai, gėlių salonas. Stilinga vieta išgerti kavos. Ekspresas - puikus, pyragaičiai - neįmanoma atitraukti akių! %domus interjeras.

„Pane e Tulipani“ – tai bistro, vyninė, arbatos namai ir gėlių salonas
Žurnalas "Moteris"
Pramogos

Funikulierius (Piazza Alcide de Gasperi 4). Kas pusvalandį funikulierius per 7 minutes pakelia keleivius į maždaug 500 m aukštyje esantį Brunatės (Brunate) miestelį. Iš čia atsiveria Alpių, ežero, miestelių panorama, yra restoranas „La Polenteria“ – polentos (tai – tiršta rupių kukurūzų miltų košė) mėgėjams. Jei dėl techninių kliūčių funikulierius neveikia, miestelį galima pasiekti autobusu, tik ne taip greitai.

„Villa Olmo“ viloje vyksta parodos, kultūros renginiai
Žurnalas "Moteris"
„Villa Olmo“ (Via Simone Cantoni 1) – kairiojoje Komo pakrantėje esanti vilų alėja. Įspūdingiausią XVIII a. pabaigoje pradėtą statyti neoklasikinio stiliaus Olmo vilą šiandien supa seni medžiai. Parkas – mėgstama gyventojų pasivaikščiojimo vieta. Senosios guobos, kurios vardu pavadinta vila, deja, jau nebėra. Rūmuose yra gyvenę karvedžiai Giuseppe Garibaldi ir Napoleonas Bonapartas. Šiandien tai – kultūrinių renginių, parodų vieta.

„Villa olmo“ - tai įspūdingos neoklasicistinio stiliaus vilos su jaukiu parkų kompleksu
Žurnalas "Moteris"
Šilko muziejus (Via Castelnuovo 9). Pažintis su šilko gamybos procesu: nuo šilkaverpių auginimo iki šilko audinių gaminimo. Bilieto kaina – 10 eurų.

Plaukimas, skraidymas. Maršrutų laivais tvarkaraščiai ir paslaugos – www.navigazionelaghi.it/. Po ežerą kursuoja pramoginiai ir greitieji laivai. Patarimas: iš Komo arba Leko (Lecco) atplaukę į Beladžą (Bellagio) pasiteiraukite, ar iš tos pačios prieplaukos laivas plauks atgal.

Laivų prieplauka – per žingsnį nuo viešbučio „Hotel Metropole Suisse“
Žurnalas "Moteris"
Aeroklubas „Aero Club Como“ (Via Masia 44). Virš ežero galima paskraidyti vandens lėktuvais ir netgi įgyti jų pilotavimo licenciją – Kome yra vienintelė Europoje tokių lėktuvų pilotavimo mokykla, ir jai jau per 100 metų.

Komo jachtų prieplauka
Žurnalas "Moteris"
Pirkiniai

Parduotuvėje „Verga selezione“ (Piazza San Fedele 28), kur prekiaujama itališkos virtuvės įrankiais ir indais, mėgėjai gaminti užtruks ilgiau. Tuo metu jų laukiantieji gali prisėsti lauko kavinėje su vaizdu į vieną seniausių Komo pastatų – romėnišką Šv. Fidelio (San Fidele) baziliką
„Blusų turgus“ veikia porinėmis savaitės dienomis. Čia prekiaujama naujais ir dėvėtais daiktais, drabužiais, aksesuarais, maisto produktais, gėlėmis ir daržovių daigais. Turgus įsikūręs Vittorios aikštėje, šalia karvedžio G. Garibaldi paminklo. Kitas orientyras norintiesiems rasti turgų – Cezare Cantu gatvė ir senovinis pilkų plytų bokštas (Porta Torre; kadaise tai buvo vartai į miestą).

Ponios M. G. Lopez sendaikčių krautuvėlėje – prieškario eksponatai
Žurnalas "Moteris"
Papuošalų galerija-muziejus „Gioielleria Lopez“ (Via Vitani 26). Gemologės Marios Gracios Lopez kolekcija – lobis tikrąja to žodžio prasme. Seniausi eksponatai – XVI–XVII a. Šalia galerijos poniai Lopez priklausančioje sendaikčių parduotuvėje – vintažiniai garsių mados namų drabužiai, galvos apdangalai, aksesuarai, interjero detalės, indai, žaislai. Aistringi kolekcininkai čia grįš ne kartą.

Papuošalų galerijos-muziejaus „Gioielleria Lopez“ šeimininkė ponia M. G. Lopez
Žurnalas "Moteris"
Prekybos centrai „Carrefour“ (Via Recchi 18); „Billa“ (Via Boldoni 3).

Atstumai: nuo Milano Malpensos oro uosto iki Komo – 45 km, nuo Milano Bergamo oro uosto – apie 50 km, Šveicarijos siena – maždaug už 50 km. Nuo Komo iki Leko, kur prasideda kita ežero atšaka, – 37 km (Komo ežeras primena apverstą raidę Y).

Komo katedra - vėlyvosios gotikos pavyzdys. Kalno viršūnėje - Brunatėje stūksanti vila
Žurnalas "Moteris"
Informacija keliautojams

Turizmo informacijos centras (Piazza Cavour 17). Informacija internetu – www.lakecomo.it , el. paštu – lakecomo@tin.it arba tel. +39 31 269712

Žurnalas "Moteris"

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis