Kodėl estai tiksliausiai išpranašavo ateitį

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vyksta Estijos nacionalinės operos gastrolės. Prieš trečiadienį rodytą estų nacionalinio baleto “Goblinas” spektaklį Estijos Respublikos ambasada Vilniuje surengė priėmimą šįmet minimo Estijos valstybės nepriklausomybės 100-mečio proga.

“Džiaugiuosi galėdama pristatyti Lietuvoje Estijos nacionalinės operos teatrą. Šis teatras suvaidino svarbų vaidmenį mūsų šalies istorijoje. Jo paties ištakos siekia devynioliktąjį amžių – estų tautos prabudimo laikus. Šis teatras yra netgi vyresnis už Estijos nepriklausomybę – savo šimtmetį jis minėjo 2006 metais”, - priėmime garbingiems svečiams kalbėjo Jana Vanaveski, nepaprastoji ir įgaliotoji Estijos Respublikos ambasadorė Vilniuje.

Organizatorių nuotr.

“Mūsų šalys prieš šimtą metų gimė iš didelio pasaulinio karo skausmo. Per tą šimtmetį mes šventėme ir verkėme, bet šiandien esame laimingi ir stiprūs, kartu esame ES ir NATO, esame tiesiog draugai“, - prieš spektaklį kalbėjo Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Organizatorių nuotr.

Vilniuje šiuo metu viešintis Estijos Respublikos Parlamento pirmininko pirmasis pavaduotojas Enn Eesmaa jam atsakydamas pažymėjo, kad jam malonu lankytis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre ir dėl itin asmeninių priežasčių: “Mano amžinatilsį žmona buvo garsi lietuvių pianistė Aleksandra Juozapėnaitė-Eesmaa. Su ja susipažinau, kai dirbdamas televizijos žurnalistu buvau atvykęs į Vilnių pamatyti tik ką pastatyto naujojo Lietuvos operos ir baleto teatro. Vėliau dar ne kartą lankiausi Lietuvoje kaip žurnalistas, o po 2003 metų – ir kaip politikas”.

Pristatydamas baletą “Goblinas”, garbingas Estijos Parlamento atstovas atkreipė dėmesį, kad pasakojimų apie Gobliną primenančius mitologinius veikėjus, padedančius savo šeimininkams praturtėti, galima aptikti ne tik estų, bet ir daugelio kitų šalių folklore. “Tačiau kitų šalių pasakose Šeimininkas paprastai atsitokėja ir sunaikina Gobliną, o estų pasakoje atvirkščiai – Goblinas sunaikina savo Šeimininką. Šiandien, kai pasaulyje kyla vis daugiau pagrįstų baimių dėl sparčiai tobulėjančių robotų, vieną dieną galinčių nugalėti savo šeimininkus, sakyčiau, jog būtent estai sugebėjo tiksliausiai išpranašauti ateitį”, - teigė Enn Eesmaa.

Organizatorių nuotr.

Estijos nacionalinės operos gastroles Lietuvoje ketvirtadienį, gegužės 17-ąją, užbaigs baleto spektaklis “Geismų tramvajus” pagal to paties pavadinimo amerikiečių dramaturgo Tennessee Williamso pjesę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis