Klasikinės muzikos atlikėjų dėmesys dėmesys Baltijos aplinkosaugai

Elitinis dirigentas Kristjanas Järvi vienija klasikos pasaulį siekiant išsaugoti Baltijos aplinką.

Vadovavimas keturiems skirtingų žanrų kolektyvams, pasaulyje aukščiausiai vertinamų orkestrų kvietimai diriguoti svečio teisėmis ir bendri projektai su išskirtinėmis muzikos pasaulio asmenybėmis – tai Jungtinių Amerikos Valstijų dirigento Kristjano Järvi kasdienybė. Prieš pradėdamas tarptautinį turą su savo vadovaujamuoju orkestru Baltic Sea Philharmonic, kurio pasirodymas numatytas ir Lietuvoje, Klaipėdos koncertų salėje, balandžio 15 dieną, maestro Kristjanas Järvi skuba dalintis įspūdžiais.

Kristjanas Järvi – tiek seniausio radijo orkestro, tiek hip hopo įkvėptos grupės vadovas

Kristjanas Järvi jau laikomas tikru „XXI-ojo amžiaus menininko pavyzdžiu“ (Resmusica). Individualaus požiūrio ir stiliaus nestokojančio maestro karjera itin solidi. Jo nuopelnus pripažino pasaulinės įrašų leidyklos „Sony“, „Chandos“ ir „Naïve Classique“, išleidusios daugiau nei 60 jo kompaktinių plokštelių.

Tarp orkestrų, kuriuose jis pasirodo kviestinio svečio teisėmis, puikuojasi ir aukščiausią pasaulinį prestižą pelnę Londono simfoninis orkestras, Nacionalinis Prancūzijos orkestras bei Berlyno filharmonijos orkestras. Kūrėjų ir kompozitorių sąraše, su kuriais maestro bendradarbiauja, yra tokios žymios ir skirtingos asmenybės, kaip Arvo Pärtas, Steve‘as Reichas, Esa-Pekka Salonenas bei Hauschka.

Vadovaudamas seniausiam Europoje radijo orkestrui Leipzig Radio Symphony Orchestra, Gstaad‘o festivalio orkestrui bei Niujorke įsikūrusiai klasikos, hip hopo ir džiazo grupei Absolute Ensemble Kristjanas Järvi taip pat entuziastingai puoselėja ir Baltijos regiono orkestro idėją.

Baltic Sea Philharmonic misija - dėmesys Baltijos aplinkosaugai

Orkestras, muzikos menu vienijantis visą Baltijos regioną – tai Berlyne įsikūrusio Baltic Sea Music Education fondo kuruojamas Baltic Sea Philharmonic. Jis sudarytas iš 80 ambicingų atlikėjų, kilusių iš dešimties Baltijos regiono šalių: Danijos, Estijos, Suomijos, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Rusijos ir Švedijos.

„Išvystėme didesnę instituciją nei galėjome pagalvoti, todėl pristatome naują orkestrą, papildantį mūsų jaunimo orkestrą - Baltic Sea Philharmonic“, – teigia Kristjanas Järvi. Tai tiek esami, tiek buvę jaunimo orkestro nariai, panorę tęsti Baltijos regiono muzikinio susivienijimo idėją nepriklausomai nuo amžiaus.

Tam tikra prasme, Baltijos jūra būtent ir suteikė gyvybę Baltic Sea Philharmonic orkestrui, todėl noras atsižvelgti į regiono daugialypę kultūrą, tradicijas ir aplinką, atliekant gamtos įkvėptus Baltijos šalių kompozitorių kūrinius išsivystė itin organiškai: „Tai muzika, kuri leis pajusti Šiaurės pašvaistę, ledo šaltį, vėjo atšiaurumą, išgirsti miškus, prisiminti nepaprastą jausmą, kai įšokate į ežerą“, – tikina maestro Kristjanas Järvi.

Jausdamas atsakomybę prieš Baltijos regioną orkestras skiria dėmesį ir jo aplinkosaugai. „Tuo tikslu bendradarbiaujame su organizacijomis, kurios rūpinasi aplinkosauga ir kultūros paveldo išsaugojimu“, – priduria dirigentas.

K. Järvi garsina Gedimino Gelgoto kūrybą

Orkestrinio turo „Baltijos jūros peizažai“ programoje numatytas ir lietuvio Gedimino Gelgoto kūrinys Mountains. Waters. (Freedom) / „Kalnai. Vandenys (Laisvė)“, parašytas Šveicarijos fondo „Orpheum“ užsakymu. K. Järvi pastebėjo šio kompozitoriaus talentą jau prieš keletą metų ir nuo to laiko atliko ne vieną G. Gelgoto kūrinį. 2015 metais Baltic Sea Youth Philharmonic orkestras bei K. Järvi būtent ir atliko šio turo metu skambėsiančio kūrinio premjerą Ziuricho „Tonhalle“ salėje.

„Aš žinau, kad atidavus jam partitūrą kūrinys skambės taip, kaip jį girdėdamas parašiau aš. Muzikos pasaulyje tai nedažnas reiškinys ir tai mane įkvepia. K. Järvi žino, koks turi būti skambesys ir visumos balansas“, – džiaugiasi G. Gelgotas.

Taip pat, Sergejaus Prokofievo Koncerto fortepijonui ir orkestrui Nr. 3 atlikti pakviestas ir šio kūrinio „istoriškai geriausio įrašo“ (International Piano Quarterly) titulą pelnęs fortepijono virtuozas Alexanderis Toradze (Gruzija-JAV). Dėl specifinių interpretacijų ir intensyvių emocijų Alexander Toradze yra laikomas išskirtiniu rusų romantizmo muzikos atlikimo meistru.

Džiugiai pranešame, jog balandžio 15 dieną, 18 valandą, „Klaipėdos muzikos pavasario“ festivalio metu, Kristjanas Järvi, Baltic Sea Philharmonic ir Alexanderis Toradze atvyksta į Klaipėdos koncertų salę vieninteliam pasirodymui Lietuvoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis