„Kino pavasaris“ atidaryme - išskirtinės Lietuvos ir užsienio asmenybės

270 rinktinių filmų, pripažintų užsienio kino meistrų vizitai ir kino šventė penkiuose Lietuvos miestuose prasidėjo.

Šių dienų populiariausi straipsniai:
- A. Končialovskis: garsaus režisieriaus laimė - tik penktos žmonos glėbyje
- Kaip padaryti, kad pilvas jau iki vakaro būtų mažesnis
- Po gimdymo stengiausi būti stipri, bet širdis plyšo į šipulius
- Viskas, ko reikia jūsų odai pavasarį. 6 nauji dėmesio verti produktai
- Kitoks bulvių plokštainis

Nacionalinėje filharmonijoje, o vėliau – ir sostinės Rotušės aikštėje paskelbtas startas jubiliejiniam 20-ajam „Kino pavasariui“. Didžiausias Lietuvoje kino festivalis truks iki balandžio 2 d.

Iškilminga ceremonija Filharmonijoje buvo gyvai transliuojama TV kanalu „LRT Kultūra“.

„1895 m. įvyko pirmasis kino seansas. 1915 m. parodytas pirmasis Charlio Chaplino filmas. O 1995 m. suorganizuotas pirmasis tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“. Šias datas vienija begalinė žmonių meilė kinui. Tegul šių metų festivalis būna kaip sapnas. Sapnas, iš kurio negalėtų pabudinti net ryškiausia lietuviško pavasario saulė“, – ceremonijoje linkėjo festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Atidaryme – garbūs svečiai

Festivalio atidaryme dalyvavo beveik 700 žmonių. Raudonu filharmonijos kilimu žengė tiek į Vilnių jau atvykę pirmieji festivalio užsienio svečiai, tiek iškilios Lietuvos kino industrijos ir kultūros asmenybės.

Organizatorių nuotr.

Tarp susirinkusiųjų užsienio svečių – ir buvęs Bogotos meras, profesorius Antanas Mockus bei filmą „Gyvenimas yra šventas“ apie jį sukūręs ir festivalyje savaitgalį filmą pristatysiantis danų režisierius Nicolas Servide.

Antanas Mockus ir Algirdas Ramaska
Organizatorių nuotr.

Taip pat – komedijos „Meilės sala“ režisierė bosnė Jasmila Žbanič, palestiniečių aktorius iš filmo „Šokantys arabai“ Ali Sulimanas, islandų filmo „Gyvenimas akvariume“ aktorius Thorsteinnas Bachmannas, filmą apie Lietuvos liaudies dainininkes sukūrę Aldona ir Julianas Wattsai, dokumentinio filmo „Goli sala“ režisierė kroatė Tiha K. Gudac.

Per dvi „Kino pavasario“ savaites festivalyje apsilankys apie 200 kino kūrėjų ir industrijos profesionalų. Tarp jų – nebylųjį kiną juosta „Artistas“ prikėlęs, už ją geriausio filmo „Oskarą“ gavęs režisierius Michelis Hazanavicius, kraupius nusikaltimus Indonezijoje dokumentuojantis taip pat „Oskarui“ nominuotas Joshua Oppenheimeris, dramą apie eutanaziją atvešiantis danų režisierius Bille'as Augustas ir daug kitų žinomų kino kūrėjų.


Giedrė Žickytė

Į Vilnių sugrįš ir prancūzų režisierius Leos Caraxas, vienas pirmųjų „Kino pavasario“ užsienio svečių, aplankęs festivalį dar prieš 20 metų šiam tik prasidėjus. Šiemet festivalis parodys režisieriaus filmų retrospektyvą.

Ceremonija pradėta akordeonistų gyvai atlikta šių metų festivalio daina iš L. Caraxo filmo „Šventieji motorai“ („Holy Motors“).Šventės svečiams dainavo Jurga Šeduikytė, kuri už vaidmenį filme „Rūsys“ pretenduoja tapti geriausia Lietuvos metų aktore. Taip pat tarp nominuotųjų šiam prizui – Aistė Diržiūtė („Sangailės vasara“) ir Severija Janušauskaitė („Žvaigždė“). Scenoje pasirodė ir kandidatai laimėti geriausio metų aktoriaus vyro titulą: Vytautas Kaniušonis („Lošėjas“), Marius Repšys („Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“) ir Andrius Žiurauskas („Redirected“).

Prisimintas legendinis Charlie Chaplinas

Šiemet „Kino pavasaris“ žymi ir šimtąsias legendinio Charlie Chaplino kūrybos metines. Atidarymo šventės dalyviai buvo pakviesti pažiūrėti vieną pirmųjų šio aktoriaus filmų „Vakaro šou“ („A Night in the Show“). Ši 23 minučių kino klasika sukurta dar 1915 m. Būtent ji žymiajam komikui atvėrė duris į Holivudą. Ch. Chaplino filmai visas dvi savaites bus rodomi Rotušės aikštėje, didžiuliame festivalio lauko ekrane.


Janina Lapinskaitė ir Algimantas Puipa

Po iškilmingosios ceremonijos Rotušės aikštės ekrane buvo parodytas specialiai festivalio jubiliejui režisierės Astos Einikytės sukurtas dokumentinis filmas „20 „Kino pavasario“ akimirkų“. Po peržiūros į dangų šovė fejerverkai ir tapo aišku: kino šventė prasidėjo.

Vakaras tęsėsi sostinės klube „Tamsta“, į kurį festivalis dar sugrįš – čia vyks trys specialūs „Kino pavasario“ koncertai lydimi kino seansų. Vienas jų bus skirtas palaikyti Ukrainoje už laisvę kovojantiems žmonėms.

Seansai jau prasidėjo

Kol atidarymo ceremonijos dalyviai buvo Filharmonijoje ir Rotušėje, trijuose Vilniaus kino teatruose buvo parodytas festivalio atidarymo filmas – kanadiečių kino vunderkindo Xaviero Dolano drama „Mamytė“ („Mommy“). Jau penktadienį festivalio atidarymas įvyks Kaune ir Klaipėdoje, o dar kitą penktadienį – Šiauliuose ir Panevėžyje.


Vytautas Kaniušonis

Kaune ir Klaipėdoje filmai bus rodomi iki pat balandžio 2-osios, o Šiaulių ir Panevėžio sinefilai pamatys svarbiausius festivalio filmus trijų dienų kino maratone. „Kino pavasario“ seansai šiuose miestuose vyks kovo 27–29 d.

Laukia „Oskarais“ apdovanotų filmų premjeros

„Kino pavasaris“ žiūrovus kviečia pažinti kiną iš viso pasaulio nuo Baltijos šalių iki Šiaurės Korėjos ar Naujosios Zelandijos. Iš viso festivalio geografija šiemet apima per 60 skirtingų šalių. Absoliučiai daugumai filmų tai bus premjera Lietuvoje.

Tarp labiausiai aptariamų festivalio filmų – „Oskarą“ už geriausią metų filmą šiemet gavęs „Žmogus paukštis“ („Birdman“), rusų kinui pasaulinį pripažinimą grąžinusi šalies politinę sistemą kritikuojanti drama „Leviatanas“ („Leviathan“), „Oskaruose“ geriausia dokumentika pripažintas „Pilietis Edwardas Snowdenas“ („Citizenfour“), geriausiam užsienio filmui „Oskaruose“ nominuotas „Timbuktu“ ir daugelis kitų.

Ali Suliman

Festivalis rūpinsis ne tik jau sukurtais filmais, bet ir naujų filmų gamyba – vyks kino industrijos konferencija „Meeting Point – Vilnius“. Tarp jos svečių – ir kontroversiško filmo „Nimfomanė“ viešinimo kampanijos kūrėjai. Konferencija tęsis kovo 31–balandžio 2 d.

Vilniuje ir Kaune - „Kino pavasario“ gatvės

Šiemet „Kino pavasario“ komanda pasirūpino, kad kinas nesibaigtų išėjus iš kino salės. Vilniaus gatvės Vilniuje ir Kaune nuo šiandien virsta „Kino pavasario“ gatvėmis, čia žiūrovų visas dvi savaites lauks susitikimai su kino režisieriais, specialios kino vakarienės, barų pasiūlymai, koncertai ir kitos pramogos.

Vakaro akimirkos:


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis