Kelionės pagal amžių arba Kam per atostogas rekomenduojama Indija?

Nors daugeliui kelionės siejasi su spontaniškumu ir nuotykiais, turizmo sektoriaus senbuviai pasakoja apie gan tipiškus klientų pasirinkimus.

Pavyzdžiui, mažai tikėtina, kad didžiu gurmanu prisistatantis asmuo apsigyventų viešbutyje pagal programą „Viskas įskaičiuota“, o šeima su mažais vaikais rinktųsi kuo atokiau nuo civilizacijos įsikūrusią vilą net šiauriau už Lietuvą esančioje šalyje. Tarsi atverstas knygas mus skaitantys (arba bent taip manantys) kelionių pardavėjai pasakoja, kokios atostogos būdingos keliautojams pagal jų amžių, šeiminę padėtį ir kitus „parametrus“. Ir pataria, kokie kelionių pokyčiai įneštų įvairovės į galbūt rutina virstančius atostogų pasirinkimus ir net – gyvenimus?

Ei, studente!
Pagrindinis poreikis – patirti ir nepermokėti

Pasak kelionių agentūros „Baltic Tours“ pardavimų vadovo Andriaus Paulionio, tai pasiūlymams atviras ir dėl kelionės krypties ilgai nesvarstantis klientas, mat visas pasaulis – nors ir po kojom, bet dar neapkeliautas, o laiko ir noro tam – fontanai ir dar šiek tiek.

Organizatorių nuotr.

Pagrindinė problema – pinigų stygius. Todėl dalis jaunimo keliauja savarankiškai, o kita dalis arba renkasi keliones po Europos šalis (populiaru savaitgalio išvykos), arba kliaujasi „Lova ir pusryčiai“ (Bed and Breakfast arba B&B) poilsio tipu judresniuose kurortuose, pvz., Turkijoje, Bulgarijoje ar vakarėliais garsėjančioje Kipro Agia Napoje. „Beje, būtent „Lova ir pusryčiai“ poilsio tipui pirmenybę teikia už abituriento ar studento kelionę mokantys tėvai – matyt, taip jiems ramiau, nes net jei atžala visus kelionpinigius ištaškys pirmą dieną, tai bent neliks be stogo ir sočiai pavalgys nors kartą per dieną“, – sakė A. Paulionis.

Populiariausios kryptys: Ispanija, Turkija, Bulgarija, Kipras, Tailandas, Europos sostinės.
Populiariausias atostogų laikas: ištisus metus.
Dažniausiai pasirenkamas kelionės tipas: savaitgalio arba poilsis pagal programą „Lova ir pusryčiai“.
Kelionei skiriama suma: iki 450 Eur.
Tendencija: išlaikytus egzaminus švęsti užsienyje, už bemieges naktis pasidovanojant sau (arba susitariant dėl to su tėvais ar seneliais) kelionę.

Rekomenduojamas eksperimentas – pakeliauti vienam. Jaunam žmogui labai naudinga bent trumpam atsiriboti nuo visų „mes‘ų“, su kuriais tapatinamasi ar kurie turi įtakos: lemia nuomonę ir pasirinkimus, teikia įsivaizduojamo saugumo jausmą ir t. t. Kokius žmones subursite apie save svečioje šalyje? Kur eisite ir ką veiksite? Ką nauja aplink ir savyje atrasite? Kas atrodys svarbu, o kas – nelabai? Per tokią kelionę subrendusios mintys ir idėjos net gali virsti viso tolimesnio gyvenimo kelrodžiu.

Visiems senjorams – po kelialapį į Indiją!
Pagrindinis poreikis – bendravimas ir komfortas

Statistikos aiškiai rodo, kad keliauti vieni senjorai nemėgsta. Į kompaniją tinka praktiškai visi: antra pusė, draugas ar draugė, klubo, kuriam priklausoma, nariai, o ypač pageidaujamas variantas – jau suaugę vaikai ir anūkai, mat kelionėse yra galimybė ilgiau pabūti su paprastai laiko nuolat neturinčiais, darbuose paskendusiais artimaisiais.

Žinia, daug kas priklauso nuo finansinių galimybių, tačiau jei studentas dar gali nekreipti dėmesio ir į čiužinius viešbutyje, ir į maisto kokybę, ir į besišypsantį ar susiraukusį personalą, tai brandesniems keliautojams jau reikės maksimaliai kokybiškos paslaugos ir sykiu subtilesnės, kultūringesnės aplinkos, – nes sulig metais reikalavimai išauga. Senjorams geras aptarnavimas ir tinkamai bendraujantis personalas – tarsi uoga ant torto, mat šypsenos įkrauna, o nesuvaidintas ir taiklus rūpestis suteikia komforto ir saugumo jausmą. Šiems poilsiautojams rekomenduojamas aukštesnės kategorijos viešbutis ir malonaus klimato (neturi būti per karšta) šalys. Beje, paisyti klimato svarbu net ne dėl sveikatos, o dėl didelio senjorų... aktyvumo! Pasirodo, Lietuvos senjorai garsėja smalsumu ir noriai dalyvauja pažintinėse ekskursijose, todėl oras jokiu būdu negali trukdyti. Dėl malonaus klimato rudenį, sumažėjusių poilsiautojų srautų ir geraširdžių vietos gyventojų, taip pat dėl gausaus lankytinų vietų bei pramogų (pvz., teminės senųjų amatų, maisto gaminimo ir degustavimo bei kitos edukacinės, pažintinės ekskursijos) pasirinkimo rekomenduojamos atostogos Kipre, Graikijoje, Ispanijoje.

Dažniausiai brandaus amžiaus poilsiautojai renkasi ilgesnes atostogas – 10–14 dienų. Mat įspūdžiai ir daugiau aktyvumo suteikia jėgų, o pietų šalių šiluma, kurią rasime ir kalendorinį rudenį, ir net žiemą, kaulų nelaužo.

Pirmenybė teikiama patogesniems ir mažiau varginantiems, trumpesniems tiesioginiams skrydžiams. O jei yra poreikis pabūti ramiau, galima apsistoti svečius tik nuo 16 metų priimančiuose viešbučiuose. Dažnai tokios ramybės oazės-viešbučiai kur nors Turkijoje dar būna apsirūpinę didžiule privačia teritorija, pvz., palei jūrą ar nesudėtingais takais veda į kalnuotas vietoves, tad sąlygos tiesiog pabūti su pačiu savimi ar antra puse – garantuotos“, – sakė patirties turizmo tyrėja, pigių skrydžių bendrovės „Skrendu.lt“ projektų vadovė Rasa Levickaitė.

Populiariausios kryptys: Turkija, Bulgarija, Kipras, Egiptas, Ispanija (Tenerifė), pažintinės kelionės per Europos miestus, taip pat Tailandas, Šri Lanka, Vietnamas.
Populiariausias atostogų laikas: pavasaris, ruduo, žiema.
Dažniausiai pasirenkamas kelionės tipas: poilsinės kelionės su „Pusryčiai ir vakarienė“ programa, kuri gausiai paįvairinama pažintinėmis ekskursijomis.
Kelionei skiriama suma: 750–1200 Eur.
Tendencija: prisirišimas prie gerų ankstesnių patirčių ir dėl to susiformavęs įprotis nuolat vykti ten, kur jau būta.
Rekomenduojama kelionė-eksperimentas – dar nepatirta egzotika, galbūt – net sukelianti lengvą šoką. Mat kuo vyresnis žmogus, tuo jis, tikėtina, daugiau pasaulio matęs, todėl kelionių, naujų patirčių troškulį geriau numalšins tolimesnės šalys, pvz., Indija? Tai radikaliai besiskiriančio mentaliteto šalis, todėl per kelionę būtų labai sveika ne tik eiti per lankytinus objektus, bet ir „surizikuoti“ susipažinti su žymiai „aštresne“ laukine gamta ar kurį laiką pagyventi su vietos žmonėmis“, – sakė „Baltic Tours“ atstovas A. Paulionis.

Kelionių konsultantas pastebi, jog stereotipų lieka vis mažiau ir daugėja vyresnių keliautojų, kurie griauna senąsias nuostatas, tiesiog pildo savo svajones nebežiūrėdami metų skaičiaus: „Pavyzdžiui, parduodame kelionių į Fuerteventūrą, į kurią senjorai grupėmis vyksta mokytis buriuoti. Ir nors tokiai avantiūrai ryšis gal ir ne kiekvienas, vis dėlto užsiimti paviršiniu nardymu, pavyzdžiui, Egipte, gali praktiškai visi. Tereikia lašo ryžto apsisprendžiant išmėginti ką nors neįprasta, o tada – laikykis, žmogus ima eksperimentuoti ne tik svetur, bet ir kasdieniame gyvenime, todėl labai pasikeičia gyvenimo kokybė apskritai“. Tad šalin stereotipus – anūko sportbačiai, mieli senjorai, jums kaip tik!

Šeimos su vaikais – penki lagaminai ir žiurkėnas narvelyje?
Pagrindinis poreikis – paruoštas maistas ir žydras baseinas

Ir nors tėvai sako, kad jiems gerai tada, kada gerai jų vaikams, tai anaiptol nereiškia, jog vaikų poreikių patenkinimas staiga išstūmė tikruosius suaugusiųjų norus. Nors, žinoma: kad galėtume bent kiek atsipūsti ir skirti laiko sau, atžalomis gausime pasirūpinti pirmiausiai. Todėl dažniausiai tėvai su mažais vaikais renkasi kuo patogesnį viešbutį, kuriame garantuojamas vaikiškas meniu ir priėjimas prie jo visą parą, taip pat kūdikiams (jei tai aktualu) tinkantis maistelis, pramogos vaikams ir pritaikyta aplinka (pvz., saugūs negilūs baseinai, žaidimų aikštelių galybė ir etc.), galimybė gyventi atokiau nuo viešbučio linksmybių ar tų pačių triukšmingų baseinų, taip pat personalas, kuris supranta, kad viešbutis orientuotas į atvykstančius su vaikais. O taip, pats tinkamiausias viešbutis – tas, kuris taip ir prisistato: visas arba bent jo dalis rekomenduojama poilsiui su vaikais. Mat kuo mažiau laiko reiks skirti kasdieniams vaiko poreikiams patenkinti ir kuo arčiau bus jūra ar baseinas, tuo mažiau vargsite su vaikais, tuo geresnės nuotaikos jie bus ir tuo daugiau laiko galėsite skirti sau.

Organizatorių nuotr.

Poilsiui su vaikais patariama atostogauti ilgiau – bent 10 dienų, o geriausia – 12–14, nes atvykus dieną dvi užtruks adaptacija po kelionės ir prisitaikymas prie naujų gyvenimo sąlygų: klimato, maisto, viešbučio.

Svarbu: geriausia rinktis tiesioginius neilgus skrydžius. Pvz., jei vasarą tarp šeimų su vaikais itin populiarios kryptys – Turkija ir Bulgarija, tai rudenį rekomenduojamas Kipras (spalį ten – apie 25 °C), žiemą – Ispanijos sala Tenerifė, taip pat Fuerteventūra. Atostogoms su vaikais patariama rinktis būtent rudens, pavasario atostogas, mat saulė – ne tokia agresyvi, o dėl jos organizme pasigaminantis vitaminas D stiprina imunitetą ir padaro atsparesnius ligoms ir vaikus, ir suaugusiuosius.

„Pažintinės ekskursijos autobusu su mažaisiais nerekomenduojamos. Nes nei jiems bus įdomu, nei jie ką prisimins, o išlaikyti vaiką ramų autobuse ar spėti paskui visą grupę – teks, – pasakojo „Skrendu.lt“ atstovė. – Neapsisunkinkite sau atostogų – į ekskursijas vykite jau su mokyklinukais arba atskirai: vieną dieną tai daro vienas suaugęs, kitą – kitas. Taip pat galima patikėti vaiką viešbučio rekomenduotai auklei. Beje, jos prireiks ir vakarui, kai pasipuošę ir tik dviese nueisite į restoraną ir vėl sutiksite vienas kito akis.

Organizatorių nuotr.

Populiariausios kryptys: Turkija, Bulgarija, Kipras, Ispanija, Tenerifė ir Fuerteventūra, Graikijos salos – Rodas, Kreta.
Populiariausias atostogų laikas: vasara, ruduo ir pavasaris (per moksleivių atostogas).
Dažniausiai pasirenkamas kelionės tipas: poilsinės kelionės su „Viskas įskaičiuota“.
Kelionei skiriama suma: 550–750 Eur.
Tendencija: prisikalbinti keliauti senelius ar kitus artimuosius, su kuriais galima mainytis auklės vaidmeniu.
Rekomenduojama kelionė-eksperimentas – lengva pasakyti, sunku padaryti, bet didžiausia dovana rutinoje skendintiems tėvams yra pasikliauti vaiko gebėjimu išgyventi, patikėti šviesiąja pasaulio puse ir palikti mažąjį seneliams, o patiems išskristi arba į pietų saulės įkaitintą paplūdimį, arba į aukštus kalnus – bet kur, kur galima atitrūkti nuo kasdienybės. Jei labai neramu palikti vaiką namie, rinkitės Europą – jausitės ramiau vien nuo minties, kad ekstra atveju sugrįžti į namus bus įmanoma pakankamai greit.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis