Kas įvyko 1992 metais Biednių miestelyje?

1992 metai, situacija Lietuvoje nepavydėtina. Iškovotos nepriklausomybės euforiją temdo nedarbas, bankrutuojančių bankų aferos, mafija. Laukiame, kada viskas pasibaigs, kada gi pagaliau gyvensime kaip Švedijoje, o ne kaip Biedniuose?

Organizatorių nuotr.

Biedniuose, tipiškame to meto Lietuvos kaime, vyksta filmo „Stebuklas“ veiksmas. Gruodžio 8 d. kino teatrus pasieks nauja, tarptautiniuose kino festivaliuose teigiamai įvertinta, režisierės Eglės Vertelytės tragikomedijaStebuklas“. Pristatomas anonsas kviečia laukti „Stebuklo“ bei primena apie laikus, kuomet mažesnio ar didesnio stebuklo laukė kiekvienas.

Filme vietinės kiaulių fermos vedėja Irena, stipri moteris, stengiasi išlaikyti orumą, šeimą ir kolūkį, kuris žlugus planinei ekonomikai pasiklydo naujoje kapitalistinėje realybėje. Žmonės negauna algų, Irena palaikymo nei iš komercinio banko, nei iš vietinių. Atrodo, kad jai padėti gali tik stebuklas. Ir jis įvyksta! Tiksliau – atvyksta.

Raudonu kadilaku į kaimą atvažiuoja Amerikos lietuvis Bernardas. Jis pažada investuoti ir išgelbėti fermą nuo bankroto. Ilgai laukta geresnė rytdiena čia pat. Kentėti liko nedaug. Bet ar tikrai?

Organizatorių nuotr.

Pasaulinė filmo premjera įvyko prestižiniame Toronto kino festivalyje, kurio žiūrovai teigiamai, labai asmeniškai ir jautriai įvertino filmą ir Irenos istoriją.

„Tai kino stebuklas, kurio paprastumas žavi širdį ir sielą“, – filmą apibūdino Toronto kino festivalio programos sudarytojas Dimitris Eipidesas.

Organizatorių nuotr.

Užsienio žiūrovus maloniai nustebino ir nudžiugino pagrindinį Irenos vaidmenį atlikusios Eglės Mikulionytės darbas. Filme taip pat vaidina Holivude puikiai pažįstamas Amerikos lietuvis Vyto Ruginis, ryškius vaidmenis sukūrė Andrius Bialobžeskis, Lenkijos kino legenda Daniel Olbrychski, Gabija Jaraminaitė, Valentinas Krulikovskis, Valerijus Jevsejevas, Sonata Visockaitė ir kiti.

Organizatorių nuotr.

Lietuvoje „Stebuklo“ nacionalinė premjera įvyks „Scanoramos“ kino forume, Lietuvos kino teatrus filmas pasieks gruodžio 8 dieną.

Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis