Kalėdinėje veganų mugėje lankytojai šlavė saldumynus

Šeštadienį Vilniuje vyko antrasis „Vegfest LT” ciklo renginys – kalėdinė veganų mugė. Joje dalyvavo beveik pusšimtis veganiškų bei veganams draugiškų verslų, veikė infostaliukas, prie kurio buvo galima gauti informacijos, susijusios su veganizmu bei augaline mityba, koncertavo džiazo dainininkė Rugilė Daujotaitė.

„Tiek į pirmąją, rugsėjį surengtą, tiek į kalėdinę mugę atėjo galybė žmonių – tai rodo, kad susidomėjimas veganizmu bei sveika gyvensena auga, o tokie renginiai – reikalingi”, - džiaugėsi „Vegfest LT” sumanytoja Ventė Viteikaitė.

Lankytojai šlavė saldumynus

Kalėdinės mugės lankytojai galėjo paragauti įvairiausių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti ekologiškų produktų, super maisto, natūralios kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams.

Organizatorių nuotr.

Ypač populiarūs buvo veganiški saldumynai - tortai, pyragai, keksiukai, sausainiai, meduoliai, marmeladas, saldūs energijos batonėliai ir saldainiai nuo prekystalių nyko itin sparčiai, o kai kurios prekės baigėsi mugei dar nepasibaigus. Populiarios buvo ir knygos, taip pat įvairi atributika su veganiškais užrašais – marškinėliai, ženkliukai, užrašinės.

Susirinkusiesiams koncertavo džiazo dainininkė Rugilė Daujotaitė. Olandijoje gyvenanti atlikėja yra veganė bei gyvūnų teisių aktyvistė, o rengyje atliko specialiai „Vegfest LT” paruoštą programą.

Organizatorių nuotr.

Sparčiausiai pasaulyje augantis judėjimas

„Veganizmas nebėra nedidelis keistuolių judėjimas. Prie jo visame pasaulyje jungiasi vis daugiau žmonių, įvairių socialinių sluoksnių bei profesijų atstovų”, - sakė Ventė. Kai kuriose šalyse veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo dešimtis kartų. Jungtinėje Karalystėje šiuo metu yra daugiau nei pusė milijono veganų, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje – jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook” suburta grupė „Lietuvos veganai” šiuo metu vienija beveik 14 tūkst. narių.

Organizatorių nuotr.

Nors veganizmas kilo iš gyvūnų teisių, rinktis tokį gyvenimo būdą skatina ir daugiau priežasčių – jis sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Yra manančių, kad pakeitus gyvenimo būdą teks susidurti su nepatogumais, tačiau Ventė tikina, kad būti veganu yra visai nesunku. „Veganiškai gyventi ėmiau prieš penkerius metus, pačioje pradžioje buvo sudėtingiau, tačiau dabar taip pripratau, kad kitokio gyvenimo nė neįsivaizduoju“, - sakė ji.

Organizatorių nuotr.

Yra kur pasistengti

Į augančią veganų bendruomenę jau atkreipė dėmesį ir verslas. Prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentybos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Jei prieš keletą metų paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, dabar tie patys restoranai ir kavinės jau siūlo veganiškus meniu, - džiaugėsi mergina. – Vilniuje jau veikia trys veganiškos užkandinės, netrukus pačiame miesto centre duris atvers prabangus restoranas, veikia kelios kepyklėlės, vienintelis pasaulyje veganiškų varškės sūrelių cechas“. Pasak Ventės, nors dar yra kur pasistengti, prograsas jau aiškiai matomas. Norintiems pradėti veganams draugišką verslą, į rinką įvesti naujų veganams tinkamų produktų ar papildyti maitinimo įstaigų meniu, Ventė teikia nemokamas konsultacijas.

Organizatorių nuotr.

Populiarūs užsienyje

Idėja organizuoti „Vegfest LT“ renginius Ventei kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. Jie itin populiarūs JAV, Kanadoje, Australijoje, Tailande, Vakarų Europos šalyse, Rusijoje, Izraelyje. Į šiuos rengius suplūsta minios žmonių. Pernai Londono veganų festivalyje pirmą kartą apsilankiusi mergina prisiminė, kad norinčiųjų pakliūti į vidų buvo tiek daug, jog teko daugiau nei valandą stovėti eilėje.

Organizatorių nuotr.

Veganų renginiai organizuojami ir kaimyninėse Latvijoje, Estijoje – lapkritį surengta Talino veganų mugė buvo jau penkoji, o Lenkija netgi vadinama Rytų Europos veganų rojumi – čia organizuojama itin daug veganams skirtų mugių, festivalių bei konferencijų, o veganiškų užkandinių šalies didmiesčiuose pridygę kone ant kiekvieno kampo.

V.Viteikaitė jau suplanavusi daugiau renginių – kovo 18 d. vyks pirmą kartą organizuojama Vilniaus sveikatos mugė, skirta skleisti augalinės mitybos, natūralumo ir ekologiškumo idėjas, o birželio 10 d. – „Vegfest LT” vasaros festivalis.

Gediminos Šalkauskaitės, Gintarės Stepanavičiūtės ir Gabrielės Mortos Vilkaitės nuotraukos

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis