Kaip atrodo tobulas mėsainis Paryžiuje, Niujorke? Skaniausiojo RECEPTAS

Prisipažinsiu, kartais iš gerų produktų padarytas mėsainis man yra daug mielesnis nei patiekalas 3-jų „Michelin“ žvaigždučių restorane. Sultingos, aukščiausios kokybės mėsos, pomidorų griežinėlių, svogūnų, sūrio, pomidorų padažo ir minkštos bandelės derinys dažnai yra maistas ne tik kūnui, bet ir sielai.

Mėsainis jau seniai nebėra tik greitas, pigus, iš prastų produktų pagamintas maistas. Šio patiekalo manijai pastaraisiais metais pasidavė ir aukštosios virtuvės šefai. Prisimenu, kaip garsaus Niujorko šefo Danielio Bouludo mėsainis iš jautienos filė, troškintų šonkaulių, žąsų kepenėlių ir juodųjų trumų man atsiėjo beveik 200 litų. Tiesa, didesnę kainos dalį sudarė brangiųjų grybų drožlės. Dar daugiau, net daugiau kaip 700 litų, kainuoja mėsainis Niujorko restorane „Serendipity 3“.

Kad ir kaip būtų, geriausi mėsainiai vis dar gaminami Amerikoje, ypač Niujorke
Asmeninio albumo nuotr.
Šis praėjusiais metais į Guinnesso rekordų knygą patekęs sumuštinis buvo padarytas su Kobės jautiena, putpelės kiaušiniu, trumais ir juodaisiais ikrais, o viskas susmeigta auksiniu, deimantais inkrustuotu dantų krapštuku. Jeigu esate restorano savininkas ir jums reikia reklamos, pagaminkite prabangų mėsainį. Pasaulinis žiniasklaidos dėmesys garantuotas.

Aukštoji mėsainių inžinerija

Kiekvieną kartą, sėdėdama lėktuve pakeliui į Naująją žemę, svajoju apie šį amerikiečių gastronomijos šedevrą, kuris išalkusįjį gali pasotinti, o liūdintįjį paguosti... Viena mano mėgstamiausių mėsainių valgymo vietų Niujorke tai – moderniame viešbutyje „Le Parker Meridien“ veikiantis restoranėlis „Burger Joint“.

Mėsainių restoranėlis „Burger Joint“ Niujorke
Asmeninio archyvo nuotr.
Tiesa, jis labiau primena požeminį rūsį nei maitinimo įstaigą: grafičiais išpaišytos sienos, prie šių glaudžiasi tarsi seniai nenaudoti patrinti mediniai stalai, ir čia pat, už prekystalio, kepami jautienos kotletai, aliejuje verdamos bulvytės. Bet... „Burger Joint“ mėsainių bandelės tokios minkštos, kad jei būtų dvidešimt kartų didesnės, galėtų lengvai pakeisti pagalvę. Kai atsikandi jos su viduje esančiu keptu jautienos kotletu, traškiomis salotomis ir pomidorų griežinėliu, atrodo, kad tiek ir tereikia iki pilnos laimės.

Restoranas „Burger Joint“ išsiskiria ne tik į maitinimo įstaigą nepanašiu interjeru – čia kepamos neįtikėtinai minkštos mėsainių bandelės
Asmeninio archyv. nuotr.
Daug rafinuotesnis mano valgytas mėsainis yra iš saulėtame Los Andžele esančio restorano „Umami Burger“. Tokio pavadinimo užeigų tinklą vos prieš ketverius metus įkūrė buvęs finansininkas ir vyno baro savininkas Adamas Fleischmanas, įkvėptas japoniškų produktų, pasižyminčių vadinamuoju penktuoju arba umaminiu skoniu. Kartą, apsilankęs japonų maisto prekių parduotuvėje ir iš jos parsinešęs neįprasto skonio, kurį, pasak japonų chemiko Kikuane's Ikedos, suteikia glutamo rūgštis ir jo druska, gėrybių, ėmė eksperimentuoti.

Umaminio skonio mėsainis Los Andžele
Asmeninio archyv. nuotr.
Patiekalus vyriškis gamino tik iš umaminio skonio tiek japoniškų, tiek vakarietiškų produktų – juo pasižymi prinokę pomidorai, grybai, sūris ir t. t. Eksperimentų rezultatas – turbūt genialiausias kada nors mano ragautas mėsainis. Šis tobulas sumuštinis yra padarytas iš jautienos kotleto su neaiškios receptūros umaminio skonio padažu, valgomojo dantenio kepurėlės, karamelizuotų svogūnų, parmezano traškučio, keptų pomidorų ir gardžios bandelės. Visi komponentai taip dera tarpusavyje, jog atrodo, kad būtų sukurti vienas kitam.

Rūkančio furgono turtai

Mano metų metus trunkančios idealaus mėsainio paieškos šiuo metu aprimusios dėl atrastojo šiais sumuštiniais visiškai negarsėjančiame mieste – Paryžiuje. Čia ne tik aš seku mėsainių vežimėlio „Le Camion qui Fume“ keliones. „Rūkančiu furgonu“ besivadinančios krautuvėlės ant ratų savininkė jauna kalifornietė Kristin Frederick kiekvieną dieną apsistoja vis kitoje Paryžiaus vietoje. Apie „Le Camion qui fume“ buvimo vietą amerikietė paskelbia internetiniame puslapyje bei socialiniame tinkle „Twitter“.

„Le Camion qui Fume“ įkūrėja Kristin Frederick
Asmeninio archyv. nuotr.
Ir prie važiuojančios krautuvėlės skuba ne vienas prancūzas, nors daugeliui jų, pripratusių prie ilgų, lėtų pietų su taure vyno, laukti mėsainių eilėje ir dar gatvėje atrodo tikra šventvagystė. Kita vertus, Kristin į Paryžių atvežė dalelę geriausiosios Amerikos. Beje, jei nenorite valandą laukti Kristin mėsainio, nes nors šis maisto vežimėlis po Paryžių sukasi jau kelerius metus, prie jo nusidriekia didelės eilės, atvykite prieš atidarymą. O kai pagaliau sulauksite savo eilės ir gausite ką tik pagamtintą mėsainį, net nepastebėsite, kad jį valgote gatvėje. Tarsi būtumėt Amerikoje.

Mėsainis, pagamintas pagal Paryžiuje veikiančios krautuvėlės ant ratų „Le Camion qui Fume“ įkūrėjos kalifornietės Kristin Frederick receptą
Asmeninio archyv. nuotr.
Mėsainis su kepsnių padažu
Šį receptą radau neseniai pasirodžiusioje Kristin Frederick kulinarinėje knygoje „Burgers. Les Recettes du Camion qui Fume“ (pranc.; „Mėsainiai. Rūkančio furgono receptai“). Išbandžiau šiek tiek pakeitusi. Gavosi beveik toks pat, kokį pasiimčiau nuo „Le Camion qui Fume“ prekystalio.

6 porcijos
Reikės: 700 g jautienos filė faršo ● 2 kiaušinių ● 12 griežinėlių kiaulienos kumpio ● majonezo ● kepsnių padažo ● 6 griežinėlių čederio ● 6 čiabatos bandelių ● druskos ir pipirų (pagal skonį) ● aliejaus kepti.

Produktai, kurių reikės pagaminti mėsainiui, panašiam į ruošiamą Kristin
Asmeninio archyv. nuotr.
Karamelizuotiems svogūnams: 4 raudonųjų svogūnų ● 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus ● 100 ml balzaminio acto ● 50 ml alyvuogių aliejaus ● druskos ir pipirų (pagal skonį).
Svogūnų žiedams: 1 didelio baltojo svogūno ● 1 puodelio miltų ● 1 puodelio šalto sodos vandens arba alaus.

Kaip gaminti
* Pirmiausia karamelizuokite svogūnus. Šiuos supjaustykite plonomis skiltelėmis. Ant vidutinio karščio ugnies keptuvėje šiek tiek pakaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite svogūnus ir 5 minutes pakepinkite. Sumažinkite ugnį ir dar 30–40 minučių patroškinkite. Tada suberkite rudąjį cukrų, supilkite balzaminį actą ir patroškinkite, iki išgaruos actas. Pasūdykite ir papipirinkite.

Karamelizuoti svogūnai laukia savo eilės
Asmeninio archyv. nuotr.
* Tada imkitės mėsos. Suminkykite jautienos faršą su kiaušiniais, dalimi druskos ir pipirų. Suformuokite plokščius kotletus. Paskui paskrudinkite kumpio griežinėlius iki 200 ° C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

* Eilė atėjo ir svogūnų žiedams. Supjaustykite nuluptą svogūną 1 cm storio žiedais. Sumaišykite miltus su sodos vandeniu arba alumi. Ilgai nelaukę pamirkykite svogūnų žiedus tešloje ir virkite aliejuje, kol apskrus. Ištrauktus sudėkite ant popierinio rankšluosčio.

* Keptuvėje įkaitinkite aliejų, iki pradėks rūkti. Sudėkite kotletus, pabarstykite likusia druska ir pipirais, kepkite kiekvieną pusę po penkias minutes, iki parus. Išėmę iš keptuvės ant kotletų padalykite čederio griežinėlius ir pakepkite orkaitėje, iki sūris išsilydys. Jei norite, kad kotletai būtų be kraujo, prieš uždėdami sūrį, juos dar pakepkite orkaitėje 5–10 minučių.

Mėsainis bemaž paruoštas...
Asmeninio archyv. nuotr.
* Per pusę perpjaukite čiabatos bandelę, paskrudinkite 5 minutes. Vieną pusę patepkite trupučiu majonezo ir ant jos dėkite karamelizuotus svogūnus, po du griežinėlius kumpio ir po kotletą. Ant kotleto uždėkite po svogūnų žiedą ir apšlaikstykite kepsnių padažu. Visa uždenkite kita bandelės puse.

... telieka uždėti po šį aliejuje virtą svogūnų žiedą
Asmeninio archyv. nuotr.
Įdomu
* Mėsainį 1900 metais „išrado“ Niu Heivene, Konektikute, esančios valgyklėlės „Louis Lunch“ savininkas Louis Lassenas. Kalbama, kad kai vienas klientas paprašė pietų išsinešti, vyriškis įdėjo keptą jautienos kotletą tarp dviejų baltos keturkampės duonos griežinėlių. Nuo to prasidėjo šio sumuštinio kelionė aplink pasaulį. Vis dėlto mėsainių ir šiais laikais niekur nerasite tokių kaip Amerikoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis