Ką Vilniaus knygų mugėje pristatys leidykla „Aukso žuvys“

Leidykla „Aukso žuvys“ Vilniaus knygų mugėje: asmenybių biografijos, avangardinė pjesė, nuotykiai turguje, saugumo scenarijus, (e)migracijos tema ir lietuvių mitinės būtybės.

Vasario 23–26 dienomis parodų centre „Litexpo“ vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje leidykla „Aukso žuvys“ pristatys šešias naujas knygas: papasakos dar niekur negirdėtą Halės turgaus istoriją, atskleis viešosios intelektualės Irenos Veisaitės, kuri išgyveno holokaustą, biografijos detales, pristatys iš JAV atvykusį avangardistą režisierių Kęstutį Naką, diskutuos apie šių dienų Rusijos politiką, kvies į pop up knygos pristatymą be vietos ir laiko ir su lietuvių mitinėmis būtybėmis supažindins vaikus.

Pirmąją knygų mugės dieną, ketvirtadienį, bus pristatyta nauja iliustratorės ir rašytojos Kotrynos Zylės knyga vaikams „Didžioji būtybių knyga“. Tai ypatinga enciklopedija vaikams, kurie mėgsta smagias istorijas ir pasakas. Čia ne tik aprašomi ir iliustruojami pagrindiniai lietuvių mitiniai padarai ir dievybės, bet ir pateikiami smagūs įrodymai, kad visi jie egzistuoja ir šiais laikais. Knygoje rasite pagrindinių 26 lietuviškų būtybių aprašymus, iliustracijas, gerąsias ir blogąsias jų savybes, nuotykius ir dabartines slėptuvių vietas.

Tai antroji Kotrynos Zylės knyga, kurioje ji vėl vaikams atskleidžia lietuvių mitologijos pasaulio paslaptis. Autorės debiutas – „Milžinas mažylis“ – susilaukė pripažinimo – 2014 m. knyga buvo įtraukta į geriausių Metų knygų vaikams penketuką. Per pristatymą, kuris vyks vasario 23 d., 15 val., Vaikų scenoje, Kotryna Zylė dalysis savo kūrybiniais įspūdžiais ir parodys, kaip atsirado mitinių būtybių iliustracijos, kaip jas piešė, iš kur sėmėsi žinių ir įkvėpimo.

Ketvirtadienį padiskutuoti apie šiandieninę Rusijos politiką ir Lietuvos saugumo klausimus pakvies Rytų Europos studijų centro istorikai ir politologai Vilius Ivanauskas, Linas Kojala, Laurynas Kasčiūnas, Laurynas Jonavičius, Vytautas Keršanskas, Gražvydas Jasutis, Tomas Janeliūnas, jie pristatys savo naują knygą „Rusijos raidos scenarijai: implikacijos Lietuvos ir regioniniam saugumui“. Diskusijos, kuri vyks vasario 23 d., 13 val., 5.2 salėje, dalyviai: Vilius Ivanauskas, Linas Kojala, Laurynas Kasčiūnas, Tomas Janeliūnas ir Laurynas Jonavičius.

Tą pačią dieną bus pristatytas ir edukacinis projektas mokyklai, šeimai ir draugams „Vilniaus vinis“ – tai knyginiai maršrutai, skirti netradicinei edukacijai, skaitymo skatinimui ar tiesiog pramogai. Į informacinį demonstracinį renginį, kuris vyks vasario 23 d., 14 val., 5.2 salėje, kviečiami mokytojai ir tėvai, kurie nori su vaikais atrasti savo Vilnių, ieško kuo kartais pakeisti istorijos, lietuvių kalbos, pasaulio pažinimo pamokas, siekia užmegzti asmeninį santykį su istoriniais įvykiais.

Antrąją mugės dieną, penktadienį, bus pristatoma knyga „Halė. Vilniaus turgaus istorija“ (autoriai: Aelita Ambrulevičiūtė, Gediminas Kulikauskas, Lina Kulikauskienė, Marius Skerniškis), kurioje aprašoma seniausios iki šiol veikiančios Vilniaus turgavietės istorija. Knygą papildo įdomūs faktai apie turgavietės apylinkes, vilniečių buitį ir apsipirkimo papročius bėgant metams. Čia pateikiamos skirtingų epochų nuotraukos, piešiniai, brėžiniai, iliustruojantys spalvingą ir kartais nelengvą turgavietės kasdienybę. Pristatymo, kuris vyks vasario 24 d., 11 val., 5.1 salėje, dalyviai: autoriai Aelita Ambrulevičiūtė, Gediminas Kulikauskas, Lina Kulikauskienė, Marius Skerniškis ir profesorius Alfredas Bumblauskas. Pokalbį ves rašytojas, Vilniaus istorijų tyrinėtojas Justinas Žilinskas.

Trečiąją mugės dieną, šeštadienį, bus pristatoma istoriko Aurimo Švedo pokalbių knyga „Irena Veisaitė. Gyvenimas turėtų būti skaidrus“, kurioje atskleidžiamas neeilinio žmogaus – germanistės, teatrologės, ilgametės Atviros Lietuvos fondo pirmininkės Irenos Veisaitės – likimas. Praeities tyrinėtojo ir savąsias patirtis apmąstančios asmenybės dialoguose atsiveria įvykių prisodrinta vieno gyvenimo istorija, aprėpianti keturias, radikaliai skirtingas, epochas – tarpukarį, pirmosios sovietinės ir nacių okupacijos laiką, sovietmetį, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą ir įtvirtinimą. Istorijos ir atminties akistatoje išryškėja ne tik Irenos Veisaitės biografijos kontūrai, bet ir XX amžiaus akivaruose dingusio Lietuvos žydų pasaulio vaizdai, atkuriami knygos herojės sutiktų iškilių kultūros pasaulio asmenybių portretai, atgyja jos matytų legendinių spektaklių fragmentai, suskamba prieš daugelį dešimtmečių pasakyti ar išgirsti prasmingi žodžiai. Pristatymo, kuris vyks vasario 25 d., 17 val., Forume, dalyviai: Aurimas Švedas, Irena Veisaitė, Tomas Venclova. Pokalbį veda Rasa Rimickaitė.

Šeštadienį vakare su lietuvių skaitytojais ir teatralais susitiks iš JAV atvykęs režisierius, aktorius ir rašytojas Kęstutis Nakas, jis pristatys dviem kalbomis (lietuvių ir anglų) išleistą avangardinę pjesę apie Lietuvos istoriją „Kai Lietuva valdė pasaulį / When Lithuania Ruled the World“. Pjesė, knygoje publikuojama dviem kalbomis (lietuvių ir anglų), yra provokuojanti, romantiška, stebinanti ir kartais absurdiška. Joje netradiciškai susipina įvairūs žanrai: farsas, tragedija, groteskas, magiškasis realizmas, „pseudo klasika“. Veiksmas vyksta XIII ir XV a., tačiau kartais nušoka ir į XX a., vartojamas žargonas, pop kultūros elementai, humoras, anachronizmai. Pjesės autorius – lietuvių kilmės amerikietis Kęstutis Nakas – augo amerikietiškoje aplinkoje ir savo tėvynę kūrėsi tik vaizduotėje, tačiau Lietuva nesidomėti negalėjo. Tapęs aktoriumi ir režisieriumi, nusprendė pastatyti spektaklį apie Lietuvos istoriją. Vieni žiūrovai šį spektaklį priimdavo audringomis ovacijomis, kiti pasipiktinę palikdavo teatrų sales. Tik perskaičius pjesę galima suprasti, kodėl. Pjesės pristatyme, kuris vyks vasario 25 d., 19 val., 5.3 salėje, dalyvauja: Kęstutis Nakas, Karilė Vaitkutė, skaitovai – LMTA studentai aktoriai. Pokalbį moderuoja Dalia Cidzikaitė.

Knygų mugėje bus surengtas Milošo Crnjanski romano „Kraustymaisi“ pop up renginys be tiksliai apibrėžtos vietos ir valandos. Apie renginį bus skelbiama leidyklos feisbuko puslapyje, todėl norint sudalyvauti tokiame klajokliškame pristatyme, reikia šiomis dienomis atidžiau sekti leidyklos naujienas ir atnaujinimus.

Iš serbų kalbos išverstame romane „Kraustymaisi“ skaitytojui siūloma įdėmiai pažvelgti į dar nepažintą vidurio Europos istoriją, perteikiamą per žmonių likimus. Romane pasakojama vieno Habsburgų pajėgų karinio dalinio žygio istorija. Čia vaizduojamą serbų tautos kraustymąsi, laimės ir išganymo paieškas autorius sutapatina su žmogaus likimu, jo vidine kelione ir egzistencijos chaotiškumu. Kraustymaisi, prasidėję toje vietoje, kuri nėra namai, ir pasibaigę grįžimu į svetimą žemę, pranoksta geografinę plotmę – tai lyg amžino ieškojimo simbolis, savęs ir savo vietos suvokimo pasaulyje būtinybė. Ir šiandien, praėjus 90 metų po romano išleidimo originalo kalba, kai senąjį kontinentą vėl užplūdo masinė migracija, ši tema tampa ypač aktuali ir tarsi matoma naujoje šviesoje. Pop up pristatyme, kuris vyks vasario 25 d., tarp 15 ir 21 valandos, įvairiose „Litexpo“ erdvėse, dalyvauja: Julija Gulbinovič (vertėja) ir Rokas Pralgauskas (akordeonas).

Šiemet net dvi leidyklos „Aukso žuvys“ buvo pastebėtos knygos meno ekspertų ir Knygų meno konkurse gavo premijas skirtingose kategorijose: pagrindinė Metų premija bus įteikta Luther Blissett romano „Q“ dizainerei Agnei Dautartaitei-Krutulei ir premija už gražiausią 2016 metų knygą vaikams bus apdovanota „Didžiosios būtybių knygos“ autorė Kotryna Zylė. Šios premijos kaip ir kasmet teikiamos pirmąją knygų mugės dieną, ketvirtadienį, 12 valandą parodų centre „Litexpo“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis