Jubiliejinis aktoriaus Regimanto Adomaičio vakaras

Vienas svarbiausių lietuvių kino ir teatro aktorių Regimantas Adomaitis sausio 31 d. švenčia 80 metų jubiliejų. Šia proga „Skalvijos“ kino centras kartu su Lietuvos kino centru ir kinematografininkų sąjunga vasario 7 d. 19 val. rengia aktoriaus Regimanto Adomaičio jubiliejinį vakarą.

Lietuvos ir užsienio kino filmuose R. Adomaitis yra sukūręs kelias dešimtis personažų.

Jau po pirmojo – piloto vaidmens filme „Vienos dienos kronika“ (1963) ir paskesniųjų – Donato „Niekas nenorėjo mirti“ (1965), Kasparo „Jausmai“ (1968), Broniaus „Suaugusių žmonių žaidimai“ (1967) – R. Adomaitį įsiminė ir žiūrovai, ir kino kūrėjai, ir kritikai.

„Tai doras, sąžiningas, padorus, energingas, patriotiškas vyras. Energija, kurią Regimantas skleidžia ir teatre, ir kine, stulbinanti – retai kam pavyksta taip galingai įkūnyti net ir kai kuriuos žmogaus silpnumo požymius.“ – apie R. Adomaitį yra sakęs aktorius Juozas Budraitis, kuris kartu su juo filmavosi ne vienoje kino juostoje. Dar 1965 m. R. Adomaitį ir J. Budraitį išgarsino režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus legendinis filmas „Niekas nenorėjo mirti“. Jų duetas taip pat pasirodė ir režisieriaus Almanto Grikevičiaus ir Algirdo Dausos filme „Jausmai“ (1968), Grigorijaus Kozincevo „Karalius Lyras“ (1970), V. Žalakevičiaus „Visa teisybė apie Kolumbą“ (1970), „Faktas“ (1980), „Tas saldus žodis – laisvė! “ (1972), A. Grikevičiaus „Sadūto Tūto“ (1974), „Sodybų tuštėjimo metas“ (1976) ir kituose.

Pagrindinis kino režisierius su kuriuo teko dirbti Adomaičiui – V. Žalakevičius. Būtent jis skyrė pirmąjį, epizodinį vaidmenį „Vienos dienos kronika“. „Vaidinau gal septyniuose Vytauto Žalakevičiaus filmuose. Kai kur net neskaitydavau scenarijų, sutikdavau iškart – juk tai Žalakevičius,“– apie savo darbo metus su kino režisieriumi V. Žalakevičiumi yra kalbėję R. Adomaitis.

„Regimantas Adomaitis – dalis mano filmų, dalis mano scenarijų, nes dažnai rašydavau, turėdamas omeny, kad būtent jis vaidins. Adomaitis aktorius yra man padovanojęs nepamirštamų ekraninio laiko minučių.“ – prisimindamas darbą su aktoriumi yra pasakojęs V. Žalakevičius.
Jubiliejiniame vakare vasario 7 d. 19 val. „Skalvijoje“ bus rodomas režisieriaus Algimanto Kundelio ir Marijono Giedrio filmas „Suaugusių žmonių žaidimai“ („Antras žaidimas“). Prieš 50 metų sukurtame filme Adomaitis vaidina vairuotoją Bronių, jauną plevėsą, manantį kad jo žavesiui abejingų moterų negali likti. Panašiai ir yra, tačiau viena jų – pakeleivė, gražioji Regina (akt. Eugenija Pleškytė) į žavaus vyro viliones žiūri abejingai. Kartu su Bronium keliaujanti Regina susitiks ir kitas, vyruko anksčiau pažintas moteris.
Vakarą ves kino kritikė Izolda Keidošiūtė, kuri pasidalinti prisiminimais kvies aktorių Juozą Budraitį, režisierę Ritą Grikevičienę, operatorių Joną Tomaševičių.

Įėjimas į renginį su nemokamais bilietais, kurie bus dalinami kasoje tą pačią dieną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis