Išskirtinis nacionalinės scenos įvykis – sužinokite, kas tai

“Karmen” - opera apie tai, kas tau nepriklauso.

Išskirtinis nacionalinės scenos įvykis: mecosopranas Justina Gringytė, tenoras Vaidas Vyšniauskas (Kristian Benedikt), sopranas Viktorija Miškūnaitė ir baritonas Kostas Smoriginas kartu viename spektaklyje. Georges’o Bizet opera “Karmen” su žymiausiais lietuvių solistais laukia žiūrovų šį trečiadienį, spalio 11-ąją, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

“Už ką labiausiai vertinu operą “Karmen”? Už tai, kad joje – aštri, sparčiai besirutuliojanti drama ir įspūdinga muzika. Ir tematika, sakyčiau, aktuali. Daug tragedijų šiandien kyla iš to, kad mėginame kurti savo likimus nepaisydami, kas mums duota iš aukščiau. Karmen ir Don Chosė – du žmonės, kurie akivaizdžiai nėra skirti vienas kitam, tarsi skirtingų skrydžių paukščiai. Ją traukia nevaržomos laisvės stichija, jam artimesnės žemiškos šeimos vertybės. Tačiau Karmen pakurstytos aistros stipriai sudarko Don Chosė sielą, o tuomet tragedija jau neišvengiama. Nors Don Chosė operoje lieka gyvas, žinome, jog kai kurie gyvieji sugeba tapti dvasiškai dar labiau mirusiais už tikrus mirusiuosius”, - samprotauja operos solistas Vaidas Vyšniauskas, muzikos gerbėjams senokai žinomas paties pasirinktu Kristian Benedikt sceniniu vardu.

Be LNOBT scenos, Don Chosė partiją lietuvis jau yra dainavęs Sankt Peterburgo Marijos teatre, taip pat festivalio “Opera på Skäret” pastatyme Švedijoje. Pasak jo, “Karmen” režisieriai kareivio Don Chosė psichologiniame portrete dažniausiai akcentuoja liguistą vyrišką pavydą, šabloniškai siejamą su pietietišku baskų tautos temperamentu.
“Visgi man artimesnė platesnė šio personažo traktuotė, kai tragedijos priežastis - bandymas savintis tai, kas tau nepriklauso. Harmoningas poros gyvenimas įmanomas tik tuomet, kai sutampa dviejų žmonių siekiai ir vertybės. O Don Chosė – viso labo naivus provincijos jaunuolis, kuris nelaiku pasipainiojęs įklimpsta pražūtinguose viliokės spąstuose”, - savo požiūrį aiškina solistas.

Jo vaidinamam Don Chosė raudoną rožę spalio 11-osios spektaklyje svies J.Gringytės Karmen, kuri savo ruožtu nepajėgs atsispirti toreodoro Eskamiljo (K.Smoriginas) vyriškam žavesiui. Visgi Don Chosė taip lengvai nepasiduos, todėl jį bandančios gelbėti Mikaelos (V.Miškūnaitė) prašymai liks be atsako… Visas pasaulis tą žino štai jau 140 metų, tačiau tai anaiptol netrukdo “Karmen” išlikti populiariausių pasaulio operų sąrašo viršuje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis