Į sostinę sugrįžta augalinio maisto mugė

Gruodžio 9 d. visi besidomintys veganizmu bei augaline mityba vėl rinksis į renginį – Vilniaus sporto namuose „MyHero!” bus surengta „Vegfest LT“ kalėdinė mugė.

Mugės lankytojai galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, ekologiškų prekių, knygų, virtuvės įrangos, natūralios kosmetikos, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams.

Gamintojo archyvas

„Tai puiki proga įsigyti kalėdinių dovanų, kurias gaminant nenukentėjo gyvūnai“, – sakė renginio sumanytoja Ventė Viteikaitė. Mugėje dalyvaus daugiau nei 70 įmonių.

Gamintojo archyvas

Be to atėjusieji į renginį galės pasiklausyti įvairių paskaitų. Jų programa bus iš tiesų įdomi ir aprėps įvairias temas nuo veganizmo etikos aspektų, vaikų mitybos, etiško verslo kūrimo bei vystymo iki visuomenės sveikatos problemų, susijusių su gyvūninės kilmės maisto vartojimu, sprendimo. Paskaitas skaitys lektoriai iš Lietuvos ir užsienio. Kaip visuomet, renginyje veiks ir infostaliukas – prie jo lankytojai galės nemokamai gauti įvairių lankstinukų, žurnalų, kortelių su receptais, pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

Tai bus jau penktasis veganiško maisto renginys. „Veganizmas bei augalinė mityba visame pasaulyje plinta itin sparčiai, nuo šių tendencijų neatsilieka ir Lietuva. Veganų skaičius auga itin greitai, nuolat didėja jiems tinkamų produktų pasiūla, o pagal vegetariškų ir veganiškų restoranų skaičių pirmaujame visoje Europoje“, – džiaugėsi Ventė.

Gamintojo archyvas

Idėją rengti mugę ji atsivežė iš užsienio – Vakaruose panašūs renginiai organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sulaukia gausybės lankytojų.

„Pajutau, kad ir Lietuvoje panašiam renginiui jau atėjo laikas ir neapsirikau. Didžiausiame mūsų renginyje – surengtame birželį – sulaukėme beveik 5.000 lankytojų. Tai džiugina ir įkvepia tolesniems darbams“, – mintimis dalijosi organizatorė.

Gamintojo archyvas

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, neina į zoologijos sodus, delfinariumą, cirką, nejodinėja. Veganizmo pradžia laikomi 1944-ieji, kuomet Jungtinėje Karalystėje buvo įkurta Veganų bendrija, tačiau judėjimas labiausiai išpopuliarėjo atsiradus internetui, o ypač pastaraisiais metais. Daugiausia veganų gyvena Izraelyje – čia jie sudaro net 5% visų gyventojų. Izraelį sparčiai vejasi ir Jungtinė Karalystė, Vokietija, Skandinavijos šalys, JAV.

Gamintojo archyvas

Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija daugiau nei 21.000 narių – tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Daug kas mano, jog veganiškas maistas – blankus, tačiau tai visiška netiesa. „Veganiškas maistas yra be galo įvairus ir skanus. Ateikite į mugę ir patys tuo įsitikinsite“, – kvietė V.Viteikaitė. Įėjimas į renginį – nemokamas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis