Dokumentinio filmo premjera sutraukė pilną salę žiūrovų

Trečiadienio vakarą „Scanoramoje“ įvyko nacionalinė pilnametražio dokumentinio filmo „Drugelio miestas“ premjera.

Pristatydama savo debiutinį filmą režisierė Olga Černovaitė neslėpė nerimo – po penkerių metų darbo ir gyvenimo su filmu jai vis atrodo, kad dar kažką galima pridurti ar pakeisti. Vis dėlto, pilna salė žiūrovų filmą įvertino puikiai.

Organizatorių nuotr.

Olgos Černovaitės dokumentinis filmas atvirai pasakoja Visagino ir čia gyvenančių žmonių istoriją. Drugelio sparnų formos miestas Lietuvoje, kadaise turėjęs būti langas Vakarams į sovietinį progresą, įkurtas 80-tajame dešimtmetyje kaip atominės elektrinės pagrindinė stotis. Mieste buvo apgyvendinti žmonės iš visos Sovietų Sąjungos, todėl rusų kalba mieste tapo ir iki šiol išliko dominuojančia – tai vienintelis toks miestas Lietuvoje. Lietuvos įstojimas į Europos Sąjungą reiškė ir atominės elektrinės, o tuo pačiu ir pagrindinės miesto pramonės, uždarymą. O. Černovaitė savo kūrinyje pasakoja apie geopolitinę įtampą, aplink jaučiamą nepasitikėjimą.

Organizatorių nuotr.

Nepasirenkant pusės, šis dokumentinis filmas – tai kitas būdas užduoti universalų klausimą: ar įmanoma skirtingoms bendruomenėms gyventi kartu vienoje demokratinėje šalyje, išsaugant savo identitetą, kitų pagarbą ir gyventi kartu be baimės ir įtarimų.

Organizatorių nuotr.

Vakaro akimirkos:

Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=RHwcOSxL7rs.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 9–26 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Lapkričio 17 d. „Drugelio miestą“ bus galima pamatyti Kaune, lapkričio 20 d. – Klaipėdoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis