Dokumentika vaikams: nuo būsimų čempionų iki pabėgėlių šeimos iš Sirijos

Susidoroti su iššūkiais ir nepasiduoti vaikus labiausiai uždega tikros bendraamžių istorijos.

Jų žiūrėti kviečia 13-asis Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis, pirmą kartą į repertuarą įtraukęs trumpametražių dokumentinių filmų programas vaikams. „Mes dešimtmečiai“ (nuo 9 m.) bei „Ir viso pasaulio negana“ (nuo 11 m.) – tai 6 pasakojimai apie šių dienų herojus: stiprius, mylinčius, sunkumams nepasiduodančius vaikus.

Pirmieji seansai – jau šį savaitgalį „Skalvijos“ kino centre. Juos lydės susitikimai ir pokalbiai su iššūkių nepabūgusiais bendraamžiais.

„Šiemet pirmą kartą VDFF atsigręžė į vaikus. Tikrai ne todėl, kad anksčiau apie jauną žiūrovą negalvojo. Veikiau dėl to, kad visiems reikėjo laiko pasiruošti vaikų ir dokumentinio kino susitikimui „Skalvijos“ ekrane. Pagalvoti apie tai, ką ir kodėl norime rodyti vaikams, kokios temos galėtų būti įdomios, rasti filmus bei būdus, kaip juos pateikti. Šiemet jaučiamės tvirtai ir džiaugiamės galėdami juos pakviesti į dvi trumpametražių dokumentinių filmų programas“, – sakė festivalį rengiančios „Skalvijos“ edukacinių programų koordinatorė Goda Sosnovskienė.

Keitė ir riedlentė
Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 24 d. 12 val. pirmąjį festivalio seansą vaikams „Mes dešimtmečiai“ pristatys pirmoji į Lietuvą iš Sirijos dėl vykstančio karo perkelta pabėgėlių šeima. Šiuo metu Jonavoje gyvenanti penkių asmenų šeima specialiai atvyksta į Vilnių susitikti su festivalio žiūrovais ir pasidalinti savo gyvenimo Lietuvoje patirtimi. Juos kalbins JT Vyriausiojo Pabėgėlių Komisaro atstovė Lietuvoje Renata Kuleš.

Susitikimą įkvėpė vienas iš programos „Mes dešimtmečiai“ filmų „Liūtas ir drąsi pelytė“. Sirijoje vykstant karui dešimtmetei Norai ir jos šeimai teko palikti savo gimtuosius namus. Dabar ji gyvena pabėgėlių stovykloje kaimyninėje Jordanijoje. Nora labai ilgisi savo namų ir draugų, tačiau stengiasi būti optimiste, svajoja ateityje Sirijoje įkurti meno mokyklą mergaitėms.

Dešimtmečių programoje vaikai susipažins ir su bendraamže Keite, kuri išsiskiria „nemergaitišku“ pomėgiu – puikiai valdo riedlentę (Keitė ir riedlentė). Keitę kiek glumina laisvalaikio pomėgių skirstymas į „mergaitiškus“ ir „berniukiškus“, tačiau ji nepasiduoda aplinkinių nuomonei ir stengiasi suvienyti bendramintes. Tuo metu dešimtmetis Čikara turi įveikti save – jis talentingas sumo imtynininkas, kuriam keliami aukšti reikalavimai (Čikara – sumo imtynininko sūnus). Artėjant varžyboms, Čikara pradeda abejoti savo sugebėjimais.

Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 25 d. 13 val. filmų programą „Ir viso pasaulio negana“ pristatys 11- etė balerina Elena. Jau septintus metus baleto mokyklą lankanti šokėja papasakos, kuo ją žavi baletas. Elena prisipažįsta, kad ją labai nustebino bendraamžės Nastios iš filmo „Varičela“ istorija, mat ir ji susiduria su panašiais iššūkiais.

Tapti pirmąja mergaite, dalyvausiančia tradicinių norvegiškų šokių konkurse, siekia 12-etė Vildė (Šoku tau). Tačiau kur kas didesnis jos troškimas – padėti pasveikti sunkiai sergančiam seneliui. Nuoširdus mergaitės rūpestis ir branda negali nežavėti. Vildės užsidegimas būtų geriausia – artimas kitam programos herojui Džiovaniui (Džiovanis ir vandens baletas). Jis svajoja tapti pirmuoju berniuku sinchroninio plaukimo čempionate Olandijoje.

Dar sykį šiuos filmus vaikai kviečiami žiūrėti spalio 1 ir 2 d. Vėliau jų peržiūras galės užsisakyti „Mokausi iš kino“ projekte dalyvaujančios mokyklos joms patogiu dienos metu. Plačiau www.mokausiiskino.lt.

Apie festivalį skaitykite www.vdff.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis