Atrasti dingusiais laikyti lietuviško dokumentinio kino kadrai

Po ilgiau nei pusmetį trukusio tyrimo VšĮ „Meno avilys“ kino tyrinėtojos, bendradarbiaudamos su Lietuvos centriniu valstybės archyvu, atrado unikalius kino kadrus – dokumentinio filmo „Šimtamečių godos“ (rež. R. Verba, 1969) nepanaudotą, „už kadro“ likusią medžiagą.

Režisierius Robertas Verba laikomas reikšmingiausiu „poetinio“ dokumentinio kino kūrėjų Lietuvoje. Jo filmas „Šimtamečių godos“ – vienas svarbiausių lietuvių kino istorijos kūrinių, praplėtęs sovietinės tikrovės reprezentavimo dokumentiniame kine ribas. Filmo centre - R. Verbos užfiksuotų šimtamečių gyvenimas, atsiminimai ir godos.

Organizatorių nuotr.

Unikalūs kadrai buvo atrasti pasišovus patikrinti legendą – ar tiesa, jog „Šimtamečių godas“ lydėjo ne vienas šimtas nufilmuotų, bet nepanaudotų filme kino juostos metrų? Abejonės buvo išsklaidytos Lietuvos centriniame valstybės archyve atradus daugiau nei keturių valandų trukmės filme nepanaudotą medžiagą. Joje – į filmą neįtraukti septintojo dešimtmečio pabaigos Lietuvos kaimo senolių portretai, laidojimo apeigos, lydimos raudų, etnografiniai sodybų, kasdienybės peizažai, kūrybinį filmo procesą atskleidžiantys epizodai.

Pasak kino tyrinėtojų, tai yra unikalus ir kol kas vienintelis tokio pobūdžio atradimas. Ankstesni bandymai atrasti sovietų Lietuvoje kurtuose kino filmuose nepanaudotą medžiagą buvo nevaisingi - didžioji dalis jos būdavo sunaikinama vos pabaigus montuoti filmą.

Organizatorių nuotr.

„Atrasta archyvinė medžiaga leidžia priartėti ir prie kūrybinio kino proceso, supratimo, kaip filmas buvo kuriamas, ir pažvelgti į „nesuvaldytus“, neoficialias reprezentavimo galimybes atskleidžiančius kino vaizdus. Tai svarbu galvojant apie sudėtingą sovietmečio kontekstą, kai tarpo kino kūrėjų savicenzūra ir valdžios kontrolė“, - įsitikinusi VšĮ „Meno avilys“ projektų kuratorė, kino istorikė dr. Lina Kaminskaitė - Jančorienė.

Atrinktos archyvinės medžiagos kadrai bus parodyti rugsėjo 18 d. 18:30 val. kino centre „Skalvija“, Vilniaus dokumentinių filmų festivalio metu specialiame seanse „Kino „liekanos“: sugrąžinta istorija“. Renginyje bus pristatytas DVD rinkinys „Lietuvos dokumentinio kino antologija“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis