Atidarytas 14-asis Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis

Ketvirtadienio vakarą „Skalvijos” kino centre rinkosi dokumentinio kino mylėtojai – čia prasidėjo tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis. Į kūrybinę dokumentiką orientuotas festivalis surengtas jau 14-ąjį kartą.

Festivalį atvėrė italų režisieriaus Pietro Marcello dokumentinis filmas „Pelešianio tyla“, (2011) apie armėnų kino režisierių Artavazdą Pelešianą, kurio filmų retrospektyvą bus galima išvysti festivalyje. Taip pat, buvo parodytas ir pačio režisieriaus A. Pelešiano filmas „Gyventojai“ (1970).

Organizatorių nuotr.

Režisierių Artavazdą Pelešianą trumpai pristatė „Skalvijos“ kino centro ir festivalio programos sudarytoja Sonata Žalneravičiūtė ir žiūrovams palinkėjo Pelešiano filmus žiūrėti taip kaip ir jis pats norėjo – garsą matant, o vaizdą girdint.

Sonata Žalneravičiūtė
Sonata Žalneravičiūtė
Organizatorių nuotr.

Pristatyti režisieriaus retrospektyvos į festivalį iš Prancūzijos atvyko kinotyrininkė Marguerite Vappereau, knygos apie A. Pelešianą „Pasaulio simfonija“ sudarytoja. „Prancūzijoje Pelešiano filmus mes žiūrėjome jau nuo 9 dešimtmečio. Mūsų kartai šis režisierius buvo labai svarbus“, – apie išskirtinį dėmesį režisieriaus kūrybai Prancūzijoje atidarymo metu pasakojo kinotyrininkė M. Vappereau.

Kinotyrininkė M. Vappereau
Kinotyrininkė M. Vappereau
Organizatorių nuotr.

Artavazdo Pelešiano retrospektyva festivalyje bus rodoma rugsėjo 22, 23, 25 ir 26 d., o filmas „Pelešianio tyla“ bus parodytas dar kartą – rugsėjo 29 d. „Skalvijoje“.

Organizatorių nuotr.

Pasibaigus filmų peržiūroms atidarymo svečiai buvo pakviesti į Marijos ir Jurgio Šlapelių namus-muziejų, kuriuose, anot Vilmos Levickaitės, visų laukė staigmenos. Pasak organizatorių, tai yra vieta, kuri buvo pasirinkta neatsitiktinai, ji siejasi su festivalio tema „Sacrum et profanum“.

„Melos“
„Melos“
Organizatorių nuotr.

„Tai bus ne tik „profanum” patirties pagilinimas, bet ir pažintis su pačia vieta, kuri parodo, jog mūsų Vilnius yra neišsemiamas ir jo istorija yra neišsenkanti” – apie Marijos ir Jurgio Šlapelių namų išskirtinumą pasakojo V. Levickaitė.

„Melos“
„Melos“
Organizatorių nuotr.

Atidarymo metu šventinę atmosferą „Skalvijos“ kino centre, o vėliau ir Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose-muziejuje kūrė kamerinis jaunų moterų choras „Melos“.

„Melos“
„Melos“
Organizatorių nuotr.

10 dienų Vilniuje truksiantis festivalis kviečia rinktis iš beveik 30 kūrybinės dokumentikos filmų. Festivalyje pristatomos pagrindinė ir specialioji programos, Rimtauto Šilinio (su nemokamais bilietais) ir Artavazdo Pelešiano retrospektyvos, dokumentikos programa vaikams.

Organizatorių nuotr.

Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis – Vilniuje rugsėjo 21 – spalio 1 d., Klaipėdoje ir Ukmergėje – spalio 6-8 d. Daugiau www.vdff.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis