Artėjantį savaitgalį Pažaislio muzikos festivalis džiugins dviem išskirtiniais projektais

Koncertuoti atvyksta amerikiečių kilmės dainininkė ir dainų kūrėja N.Cole, kurios atminimui dedikuotas šeštadienio koncertas.

Rugpjūčio 5 d., šeštadienį, 20 val., Pociūnų aerodrome į energingą koncertą, dedikuotą dainininkei Natalie Cole Pažaislio muzikos festivalio klausytojus pakvies Petro Tadaro diriguojamas Kauno bigbendas ir publikai puikiai pažįstama solistė Vilija Matačiūnaitė, o rugpjūčio 6 d., sekmadienį, 19 val., Babtyno-Žemaitkiemio dvare į vieną sūkurį susilies gaivalingasis džiazas, amžinoji klasika ir nerimastingi afrokubiečių ritmai, kurių pulsavimą perteiks iš saulėtosios Kubos kilusios projekto iniciatorės ir sumanytojos, smuikininkės bei vokalistės Yilian Cañizares suburta tarptautinė atlikėjų komanda.

Amerikiečių kilmės dainininkė ir dainų kūrėja N.Cole, kurios atminimui dedikuotas šeštadienio koncertas – žymaus XX a. vidurio atlikėjo Nato Kingo Cole ir džiazo vokalistės Maria Cole dukra. Talentingų tėvų atžala dar karjeros pradžioje sulaukė didžiulio populiarumo, atlikdama savos kūrybos ritmenbliuzo stiliaus dainas. Devintojo XX a. dešimtmečio pradžioje dainininkės repertuaras laipsniškai pasikeitė pop ir džiazo muzikos kryptimi. N.Cole net devyniolika kartų buvo nominuota Grammy apdovanojimui ir devynis kartus tapo jo laureate. Nesumeluotas šios nuostabios atlikėjos emocijas ir nepakartojamą energiją klausytojams perteiks gerai pažįstama atlikėja Vilija Matačiūnaitė. Lietuvos publika ją atsimena kaip energingą televizijos projekto „Kelias į žvaigždes“ dalyvę, iki šiol nuolatos matomą dalyvaujant daugelyje televizijos laidų, projektų bei šou, koncertuojant kartu su kitais žinomais atlikėjais, vaidinant miuzikluose bei televizijos filmuose. Šiame projekte patikimu dainininkės partneriu taps Kauno bigbendas, džiazo mylėtojus savo muzikavimu džiuginantis jau dvidešimt penkerius metus. Per ketvirtį amžiaus kolektyvas tapo svarbiausių šalies džiazo įvykių liudininku, dalyviu, kūrėju bei gyva džiazo mokykla kelioms atlikėjų ir klausytojų kartoms. Be šio kolektyvo sunkiai įsivaizduojamos kasmetinės Lietuvos džiazo šventės, jo atliekama muzika skamba tiek prestižinėse koncertų salėse, tiek daugiatūkstantinėse arenose.

Organizatorių nuotr.

Sekmadienio popietę sudrebinsianti programa „Kai susitinka džiazas, klasika ir afrokubiečių ritmai“ džiugins klausytojus originaliomis autorinėmis kompozicijomis, kurios tikrai ras atgarsį kiekvieno širdyje. Nuostabūs muzikantai, kilę iš įvairiausių pasaulio šalių, atrado vienas kitą suvienyti bendro muzikavimo tikslo. Tai – projekto iniciatorė ir sumanytoja, smuikininkė bei vokalistė Y.Cañizares (Kuba-Šveicarija), pianistas Daniel Stawinski (Vokietija), kontrabosininkas David Brito (Venesuela), mušamųjų instrumentų virtuozas Cyril Regmey (Šveicarija) bei perkusininkas Inor Sotolongo (Kuba). Kas nors kartą girdėjo šią išskirtinę atlikėjų grupę, vienbalsiai patvirtins, kad jų muzikavimas užburia, sukeldamas persikėlimo į kitokią erdvę jausmą.

Išties, pasaulyje reta tokių atlikėjų, kaip ansamblio siela, smuikininkė ir vokalistė Y.Cañizares: Havanoje gimusi, Šveicarijoje gyvenanti, gerbianti praeitį, nujaučianti ateitį ir kiekvieną kerinčia šypsena apdovanojanti menininkė. Jos charizma, jausmingumas ir nenusakomas lengvumo pojūtis tuo pat metu grojant smuiku ir dainuojant – tikras atradimas kiekvienam muzikos gurmanui. Būdama septynerių būsimoji atlikėja pradėjo mokytis groti pianinu ir smuiku prestižinėje Manuelio Saumello muzikos akademijoje. Net keturis kartus ji tapo nacionalinio Kubos smuikininkų konkurso nugalėtoja, o būdama keturiolikos pelnė galimybę studijuoti Venesueloje. Išvykus studijuoti į Šveicariją jos grojimas pakilo į naują lygmenį, bet gyvendama išskirtinai akademinės muzikos pasaulyje atlikėja pasijuto prarandanti ryšį su jai įgimta muzikavimo tradicija. Išgirdus prancūzų džiazo smuikininko Stéphane Grappelli muzikavimą Y.Cañizares kilo idėja tokį universalų atlikimo būdą perteikti kubietiška tradicija. Ji subūrė tarptautinį kvartetą „Ochumare“, kuris pelnė laurus Montreux džiazo festivalyje-konkurse. Taip atsivėrė kelias į pripažinimą ir didžiąsias džiazo scenas. Pati atlikėja kalba: „Mano muzika atspindi kultūrų persipynimą ir nenusakomus jų lobynų klodus. Tai manasis moto, nes aš esu moteris, kubietė, muzikantė – viso pasaulio pilietė.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis