Ar skaitmeninis pasaulis gali suteikti meilės jausmą?

Mackevičius. Daugeliui ši pavardė siejasi su tarptautinėje erdvėje dirbančio dailininko Vlado Mackevičiaus grafikos bei tapybos darbais. Tačiau, šiais metais planuojamoje personalinėje parodoje dailininkas pristatys trečią kūrybinę pusę - ready-made.

Mackevičius – daugeliui ši pavardė siejasi su tarptautinėje erdvėje dirbančio dailininko Vladimiro Mackevičiaus grafikos bei tapybos darbais. Tačiau Lapkričio 15 d. Vilniuje atsidarysiančioje naujoje personalinėje parodoje dailininkas pristatys trečią, stiprią kūrybinę pusę - Ready-Made (angl. gatavas) – gatavų daiktų kalba, fabrikinės gamybos daiktams, jų junginiams suteikiamas meno kūrinio statusas. Tai dar viena, neklasikinė kūrybos kalba, jungianti savyje objekto, skulptūros, koliažo kryptis.

Asmeninio albumo nuotr.

Menininkas pradėjo domėtis ready-made kryptimi po apsilankymo Pompidu meno centre 2011 metais Paryžiuje, kur gyvai pamatė simbiozę tarp tapybos darbų ir fabrikinių daiktų skulptūrų. Tai buvo stiprus impulsas plėsti savo kūrybinį mąstymą, atrasti naujas formas bei kitas meno kalbas. Taip pat tai – gera plotmė pasisakyti aktualiais klausimais, tokiais kaip skaitmeninių technologijų skvarba į žmogaus gyvenimą, dėl jų besikeičiantys prioritetai bei poelgiai.

Asmeninio albumo nuotr.

Šį kartą menininkas pristato savo mintis, nukreiptas į laisvės sampratą šiuolaikiniame kontekste. Menininkas gilinasi į laiko, prioritetų bei vartojimo temas, į tai kuo gyvena šiuolaikinis žmogus bei gyvenimo duoto laiko prasmingumą, svarbą.

"Laikas – tai raktas, kuriuo mes turėtume atidarinėti naujus horizontus savo asmenybės viduje bei atradinėti naujus gyvenimo tonus išoriniame pasaulyje. Dažnu atveju tuo raktu mes užsirakiname, švaistydami savo laiką veltui. Gilinamės į skaitmeninės erdvės bedugnę, nemokame atskirti naudingos informacijos nuo šlamšto. Valandos socialiniuose tinkluose, stebint mums nepažįstamus kitus žmones, neretai svajojant būti tokiais pat. Scroll kills rock' n' roll... Skaitmena niekad nesuteiks Meilės jausmo, laisvės mylėti. Apskritai, skaitmeniniame pasaulyje su jausmais sunkokai," – teigia V. Mackevičius.

Asmeninio albumo nuotr.

Šiandien informacinis srautas pripildytas visokeriopos reklamos, skatinančios kuo daugiau vartoti. Reklama persekioja visur: skaitmeninėje erdvėje, televizijoje, gatvėse, viešajame transporte, gydimo įstaigose. Žmogus tampa reklamos belaisvis, jos veikiamas pasiklysta ir užsidaro, pradeda smarkiai priklausyti nuo kitų nuomonės, tampa pernelyg savikritiškas.

Galerija TSEKH pristato vienus įdomiausių šiuolaikinių Rytų Europos menininkų. Pradėjusi savo veiklą 2005 m. ir tapusi vienu pagrindinių šiuolaikinio meno centrų Kijeve, 2016 m. TSEKH atvėrė naują, atskirai veikiantį padalinį Vilniuje ir taip išplėtė galerijos veiklą. Nors abi šalys turi tam tikrų kultūrinių ir istorinių panašumų, menas šiose šalyse vystėsi labai skirtingai. Dėl šių įdomių skirtingumų, galerija inicijuoja kultūrinius mainus tarp lietuvių ir ukrainiečių menininkų, o taip pat skatina bendradarbiauti su talentingais menininkais iš kitų posovietinių šalių.

Asmeninio albumo nuotr.

Vilniaus TSEKH šiandien yra viena didžiausių privačių galerijų erdvių Lietuvoje. Galerija remia skirtingų disciplinų menininkus, kuriančius naujomis ir iššaukiančiomis kūrybinės ekspresijos formomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis