Antrasis Pažaislio muzikos festivalio savaitgalis vilios klausytojus keturiais išskirtiniais koncertais

Birželio 8 d., penktadienį, 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje į fortepijono muzikos rečitalį kvies viena ryškiausių šiandieninės Lenkijos pianisčių Joanna Ławrynowicz.

Birželio 9 d., šeštadienį, 16 val. Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje skambės programa „Romantiški momentai“, kur girdėsime svečius iš Jungtinių Amerikos Valstijų: smuikininkę Barborą Valiukevičiūtę, valtornininką Raulį Rodriguezą ir pianistę Ievą Jokubavičiūtę. O birželio 10 d., sekmadienį, kultūros renginių sklaidą regionuose puoselėjantis Pažaislio muzikos festivalis pakvies net į du koncertus.

Organizatorių nuotr.

Sekmadienio popietę, 15 val., Žeimių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje, į koncertą „Baroko perlai“ klausytojus pakvies balso spalvų turtingumu pasižymintis mecosopranas Nora Petročenko, virtuoziškumu bei dramatizmu išsiskiriantis kontratenoras Algirdas Bagdonavičius, jaunoji klavesinininkė Kamilė Palekauskaitė ir preciziškasis Kauno styginių kvartetas, o 16 val. Pakruojo r. Akmenėlių dvaro klojime griaudės nuotaikinga ir pakilią nuotaiką žadanti „Pučiamųjų fiesta“, kurioje susipins „Sostinės vario kvinteto“ muzikavimas ir šmaikščiosios Zitos Kelmickaitės komentarai.

Sėkmingai Lenkijos fortepijoninį meną reprezentuojanti J.Ławrynowicz pelnė laurus daugelyje prestižinių tarptautinių pianistų konkursų, ji nuolatos kviečiama skambinti solinius rečitalius įvairiose šalyse, groti kartu su žymiais orkestrais ir dirigentais, dalyvauti tarptautinių pianistų konkursų komisijų darbe, yra Varšuvos F.Chopino muzikos akademijos dėstytoja, habilituota mokslų daktarė, veda meistriškumo kursus visame pasaulyje. Apie J.Ławrynowicz grojimą muzikos kritika kalba taip: „Jos atliekama F.Chopino muzika skamba iš širdies gelmių ir turi nepaprastą poveikį. Jos atlikimas brandus ir nepaprastai išradingas. Po jos pirštais fortepijonas skamba autentiškai ir, beje, puikiu garsu. Pianistė groja itin preciziškai, kiekvieno kūrinio forma praturtinama gausiais atspalviais, o jos kūrybingumas ir paprastumu dvelkianti elegancija tiesiog užburia.“

Į tarptautinį ansamblį susibūrę dvi lietuvės, muzikanto karjerą sėkmingai kuriančios anapus Atlanto ir valtornininkas R.Rodriguezas pasirengę nustebinti publiką originaliai interpretuojama romantizmo epochos muzika.

Kaune gimusi smuikininkė B.Valiukevičiūtė paskutinius dvejus metus studijuoja „De Paul“ universitete, dažnai dalyvauja tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose įvairiuose žemynuose, yra orkestro „New York Symphonic Ensemble“ artistė ir „Pan European Philharmonic“ kviestinė koncertmeisterė. R.Rodriguezas garsėja kaip itin plataus profilio muzikas, puikiai atliekantis tiek klasikinę, tiek populiariąją muziką bei džiazą. Jo iniciatyva susibūrė ansamblis „Majamio pučiamieji“, siekiantis klausytojus sudominti kamerine muzika, derindamas ją su Lotynų Amerikos stiliais bei žanrais.

Organizatorių nuotr.

Valtornininkas groja Pietų Floridos simfoniniame orkestre, bendradarbiauja su Majamio miesto baletu bei kitais kolektyvais. Pianistė I.Jokubavičiūtė kritikų vertinama kaip atlikėja, puikiai derinanti įspūdingą techniką, rafinuotą temperamentą ir įtikinantį įžvalgumą. Prieš trejus metus ji gavo profesorės pareigas Šenandoa universiteto konservatorijoje Virdžinijos valstijoje, o praėjusių metų vasarą dėstė Kurtis vasaros festivalyje Filadelfijoje ir Kneiselio salėje Maine. Jau antri metai pianistė bendradarbiauja su žymia smuikininke Midori, kurios koncertiniai turai driekiasi per visą pasaulį.

Baroko muzikos atlikimo meno atgimimas visoje Europoje byloja apie turtingą šio laikotarpio muzikos emocinę ekspresiją, įkvepiančią tiek atlikėjus, tiek klausytojus. Nemokamame Pažaislio muzikos festivalio koncerte apsilankę klausytojai galės mėgautis nuostabiausiais baroko epochos genijų kūriniais. Dainininkė N.Petročenko yra dažnai kviečiama atlikti klasikinį koncertinį repertuarą, dalyvauti įvairiuose operų pastatymuose Prancūzijoje, Portugalijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje. Svari atlikėjos repertuaro dalis tenka baroko epochos ir šių dienų muzikai.

A.Bagdonavičius pagrįstai gali didžiuotis sukaupta didele įvairių muzikinių epochų ir žanrų kūrinių atlikimo patirtimi – nuo renesanso iki šiuolaikinės muzikos. Solistas aktyviai koncertuoja, yra dainavęs JAV, Italijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Austrijoje ir Slovėnijoje, o jo repertuare dominuoja baroko epochos bei sakralinės muzikos žanrų arijos ir dainos. Kauno styginių kvartetas dažnai tituluojamas kūrybiškiausiu, gyvybingiausiu ar tiesiog geriausiu tokio pobūdžio kolektyvu mūsų šalyje. Platus skirtingų epochų ir stilių muzikos repertuaras leidžia šiam kolektyvui aktyviai propaguoti baroko epochos, klasikinę, šiuolaikinę lietuvių bei užsienio autorių muziką.

„Sostinės vario kvintetas“, kuriame groja trimitininkai Algirdas Januševičius ir Domas Memėnas, valtornininkas Gintaras Ščerbavičius, trombonininkas Paulius Batvinis bei tūbininkas Darius Bažanovas šaunių ir linksmų vyrukų kompanija, kurioje nuostabiai dera nuoširdus draugiškumas bei aukščiausio profesinio lygio muzikavimas. Jau dvi dešimtis metų gyvuojantis kolektyvas aktyviai įsitraukė į Lietuvos kultūrinio vyksmo terpę. Jie – nuolatiniai ryškiausių Lietuvos kultūros renginių dalyviai.

Koncerto viešnia Zita Kelmickaitė – daugeliui puikiai pažįstama etnomuzikologė, televizijos, radijo laidų ir renginių vedėja. Jos muzikinės žinios, temperamentas, šmaikštumas ir taiklūs komentarai visuomet žada ypatingą renginio atmosferą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis