Aktorius R. Karvelis pristato ketvirtąją dokumentinio filmo dalį apie Jaunimo teatrą

Valstybiniame jaunimo teatre gruodžio 14 d., sekmadienį, 16 val., Didžiojoje teatro scenoje bus pristatoma jau ketvirtoji dokumentinio filmo „Valstybinio jaunimo teatro metraštis“ dalis.

Filmo sumanytojas ir režisierius, aktorius Rimgaudas Karvelis žada žiūrovams atskleisti teatro gyvenimą nuo 1995 iki 2005 metų. Unikali dokumentinė juosta, kaip ir praėjusį kartą, buvo kuriama kartu su ištikimais filmo bendraautoriais: operatoriumi ir montažo režisieriumi Vidmantu Gaigalu bei filmo montuotoju, garso operatoriumi Deiviu Sarapinu. Filmą įgarsino pats jo sumanytojas R. Karvelis.

Šiandien 81–erių metų sulaukęs ilgametis Jaunimo teatro aktorius R. Karvelis turi tokios veiklos, kuri net tik žavi teatro visuomenę, bet ir kelią pavydą tiems, kurie išėję į pensiją neturi kuo užsiimti. Visą gyvenimą kaupęs ir rinkęs Jaunimo teatro archyvą, pats prisidėjęs prie spektaklių filmavimo ir fotografavimo, R. Karvelis jau daugiau kaip penkerius metus pluša prie savo idėjos – sukurti 5 dalių dokumentinį filmą apie Jaunimo teatrą. 2011 m. pasirodė pirmoji, o 2016 m. tikimasi pristatyti paskutiniąją dalį, kuria bus užverstas dar vienas Jaunimo teatro istorijos etapas.

Pradėjęs kurti filmą, optimizmo nestokojantis R. Karvelis susidūrė su įvairiausiais sunkumais. Finansinę tokio nemažo projekto pusę padėjo įveikti Jaunimo teatras ir Kultūros ministerija skyrusi aktoriui individualią stipendiją. Filmo autoriai daug laiko skyrė archyvinės medžiagos atrinkimui, scenarijaus rašymui, papildomų interviu filmavimui. Ilgas ir kruopštus darbas vyko montažinėje, kartu su kompiuterinės grafikos specialistu. Viename interviu R. Karvelis prisipažino, kad tik pats susidūręs su tokio pobūdžio „juodu darbu“ įvertino dokumentinių filmų režisierių triūsą.

Organizatorių nuotr.

Šviesios atminties kino kritikas Algimantas Valiulis, dalyvavęs pirmosios filmo dalies premjeroje, rašė: „Jei ne ta archyvinė galera, iš ko būtų taip gyvai atkūręs teatro istoriją? Įtikinamiau atrodo ir šiuolaikiniai komentuotojai – aktoriai, režisieriai, net pats R.Karvelis, kai fone matai krutančius epizodus iš senųjų spektaklių, o vėliau atsiranda ir sinchronas su spalva. Kad taip visi teatrai būtų turėję po tokį aistringą metraštininką!“

Ketvirtoje filmo dalyje žiūrovai išvys teatrui sudėtingą periodą. Praėjus penkeriems metams po Nepriklausomybės atgavimo, tiek šalyje, tiek jos kultūrinėse institucijose vis dar vyravo bendra suirutė. Teatre ne kartą keitėsi vadovybė, kartu su ja – repertuaro kryptys. Tačiau šiame kitimo laikotarpyje pirmuosius spektaklius pristatė režisieriai Ignas Jonynas ir Cezaris Graužinis, meno vadovu tapo dabartinis Jaunimo teatro vadovas Algirdas Latėnas, kuris vėliau papildė Jaunimo teatro aktorių gretas, pasikviesdamas 1995 metais vaidybos studijas baigusius aktorius.

R. Karvelis stengėsi, jog dokumentinis filmas būtų kuo įdomesnis šiuolaikiniam žiūrovui, todėl nuotraukas ir ištraukas iš spektaklių papildė pokalbiais su tuo metu teatre dirbusiais menininkais. Filme žiūrovai išvys aktorius: Remigijų Vilkaitį, Algirdą Latėną, Kristiną Kazlauskaitę, Violetą Podolskaitę, Povilą Budrį, Rolandą Kazlą, Aleksą Kazanavičių, Gediminą Storpirštį, Tomą Kizelį, režisierių Igną Jonyną, Cezarį Graužinį bei Vitalijų Mazūrą. Ketvirtoje filmo dalyje žiūrovai taip pat turės progą išgirsti šviesios atminties režisierės Dalios Tamulevičiūtės mintis po režisuoto spektaklio „Memuarai“, 1999 m.

Įėjimas nemokamas.

Parengė Gintė Pranckūnaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis