„Mėlynų siūlų ritė“ – romanas apie kiekvieną iš mūsų

Pulitzerio premijos laureatės Anne Tyler romanas apie pernelyg laimingą šeimą.

Anne Tyler „Mėlynų siūlų ritė“.

Štai ir dar viena jų keistybė: turėjo talentą apsimesti, kad viskas yra kuo puikiausia. O gal tai visai ir nebuvo keista. Gal tai kaip tik ir įrodė, kad Vitšankų šeima išvis niekuo neišsiskyrė iš kitų.

Anne Tyler (Anė Tailer, g. 1941 m.) – viena žymiausių šiuolaikinių JAV rašytojų, apdovanota Pulitzerio premija, dvidešimties romanų autorė. Daugelio jos romanų veiksmas vyksta Baltimorėje, Pensilvanijos valstijoje, kur gyvena pati autorė ir kur turistams vedamos ekskursijos Anne‘ės Tyler romanų motyvais.

Baltimorėje gyvena ir naujausios Anne‘ės Tyler knygos „Mėlynų siūlų ritė“, tapusios pasauliniu bestseleriu, veikėjai. Tai Abė ir Redas Vitšankai ir keturi jų vaikai, kurių gyvenimai tučtuojau įtraukia mus tarsi sūkurys: Amanda, vyriausia duktė, Džinė, Stiebas – priglobtas į šeimą dar mažas ir likęs joje visam laikui – ir Denis, bene mylimiausias sūnus, gal todėl, kad toks nenuspėjamas ir nesugaunamas?

Vitšankai – viena tų šeimų, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip ir visos kitos: su savo nesėkmėmis ir džiaugsmais, vaikais, kurie palieka namus, sukuria savo šeimas, tačiau nenustoja būti vienos didelės dėlionės dalelėmis. Dalelėmis, kurios sukimba netikėčiausiais kampais ir negali egzistuoti viena be kitos. Kaip ir visos šeimos, jie kaimynams ir aplinkiniams rodo gražiąją savo pusę: sėkmingos vaikų santuokos, anūkai, drauge švenčiamos šventės su juoko verandoje pliūpsniais. Tačiau po vandeniu slypi pavydas, vaikų tarpusavio vaidai, tėvų nusivylimas vaikais ir stropiai saugomos paslaptys. Kaip kiekvienoje šeimoje.

Gal todėl „Mėlynų siūlų ritė“ – romanas apie kiekvieną iš mūsų. Apie senstančius tėvus ir augančius vaikus, apie lūkesčius ir nusivylimus, apie gyvenimą, kuris paprastas atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Tai ne apie Vitšankus ir ne apie Ameriką, tai apie mus, visus kartu besilaikančius už vieno mus jungiančio siūlo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis