Knyga apie santykių psichologiją, seksualumą

Seksualiniai kompleksai yra ne yda, kaip persivalgymas, puikybė ar girtuokliavimas, ir ne liga. Jie – mūsų santykių su svarbiais žmonėmis skydas ir kardas. Jie gali būti mūsų stiprybė, tačiau kita vertus – smaugianti kilpa ir varžančios grandinės, kaustančios mūsų laisvę mėgautis mylėjimusi ir meile. Kaip atpažinti, suprasti, priimti ar pakeisti savo ir artimųjų seksualumą?

Į šį ir kitus su seksualiniais kompleksais susijusius klausimus psichologas Andrius Kaluginas išsamiai atsako leidyklos „Alma littera“ išleistoje knygoje „Complexus Amoris“.

Knygoje pirmą kartą atvirai kalbama apie visus seksualinius kompleksus. Jie pateikiami pagal aiškią ir praktiškai pritaikomą struktūrą: pavadinimas ir jo paaiškinimas, realūs pavyzdžiai, išsamus aprašymas, komplekso priežastys ir pasekmės bei konkretūs jų įveikimo būdai. Knygoje galima atrasti daug netikėtų praktinę naudą turinčių sąsajų, užslėptų ryšių, atpažinti žmonių elgesio motyvus, logiką bei pasekmes. Joje gausu paprastų gyvenimiškų pavyzdžių, probleminių zonų aprašymų, kasdieniniame gyvenime pritaikomų patarimų bei rekomendacijų.

„Konkrečių temų knygoje paliesta labai daug: intymumas, seksualumas, libido, psichoemocinė energija, erotinis intelektas, savęs priėmimas, baziniai psichologiniai kompleksai, istorinės asmenybės. Tačiau pagrindinį dėmesį skyriau moterų ir vyrų seksualiniams kompleksams. O rašiau visiems, kas domisi santykių psichologija ir savęs pažinimu. Knyga parašyta paprasta, lengvai suprantama kalba, todėl skaitytojui nebūtina turėti specialių psichologijos žinių“, - taip savo knygą „Complexus Amoris“ pristato psichologas Andrius Kaluginas.

Pasak autoriaus, knygos idėja buvo brandinta kelerius metus, o pradėti rašyti apie seksualinius kompleksus paskatino daugelio žmonių prašymai sudėti visas savo žinias ir patirtį šia tema į vieną, aiškiai struktūruotą ir suprantamai parašytą tekstą. Anot psichologo, žmonės neįvertina to, kad seksualiniai kompleksai gali lemti iki 80 proc. intymaus elgesio ir mąstymo santykiuose.

„Seksualiniai kompleksai yra sąmoningi arba nesąmoningi žmogaus išgyvenimai, darantys įtaką jo seksualiniam elgesiui, gyvenimo būdui, mąstymui, potraukiams ir tarpasmeniniam bendravimui. Potencialiai seksualiniai kompleksai būdingi kiekvienam žmogui“, - sako A. Kaluginas.

Jo teigimu, psichoterapija seksualinių kompleksų nelaiko iškrypimu. Jie formuojasi kartu su žmogaus asmenybe ir charakteriu psichoseksualinės raidos metu: vaikystėje, paauglystėje, lytinio brendimo laikotarpiu.

„Jeigu bręstantį žmogaus seksualumą nuolat lydi apribojimai, nuodėmės, nešvankumo pojūčiai, su jais susijęs kaltės jausmas ir neišvengiamos bausmės laukimas, psichika formuoja atitinkamą charakterį – kompleksų sukaustytą asmenybės ego, kuris stipriausiai pasireiškia atsiradus poreikiui mylėti ir mylėtis. Būtent todėl aš kviečiu domėtis šia tema ir atsikratyti meilę bei seksualumą kaustančių gniaužtų, išlaisvinti užslopintą seksualinę energiją, susidėlioti mintis ir mėgautis visaverčiu lytiniu gyvenimu“, - sako A. Kaluginas.

Norite perskaityti knygą „Complexus Amoris“? Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis