Kalėdoms - prieskoniniai sausainiai

Prieš kelias dienas susizgribau, kad nesu iškepusi jokių sausainėlių šventėms. Kadangi turėsiu dar keletui dienų išvykti prieš pat Kūčias, savaitgalį ėmiausi darbo.

Pradine tešla nebuvau visiškai patenkinta: iš pradžių buvo per daug sviesto, nepakankamai aitrumo, tačiau po šiek tiek eksperimentavimo gimė šis receptas. Nebijokite įberti maltų juodųjų pipirų – švedai jau nuo seno kepa pipirinius sausainėlius ‘Pepparkakor’ – pipiras tik sustiprina malonų aitrumą. Prieš maišydami tešlą, sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Tešlą kočiokite itin plonai, tuomet džiaugsitės traškiais sausainiais ir nepamirškite apelsino cukatų (turėtų būti didesniuose prekybcentriuose), jie čia be galo tinka. O jeigu turite naminių…na, tokiu atveju aš lieku be žodžių ir negaliu jumis nesižavėti.

p.s. Taip, į tešlą nedėta kepimo miltelių ar sodos.

Gražių švenčių ir skanių sausainėlių.

Iš recepto išeina bent 4 skardos sausainių.

1 stiklinė – 250 ml

Arb.š. – 5 ml ‘arbatinis šaukštelis’

Valg. š. – 15 ml ‘valgomasis šaukštas’


Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai:

4 stiklinės miltų (4 x 250 ml)

200 g kambario temperatūros sviesto

1 vidutinio dydžio kiaušinis

1 stiklinė smulkaus cukraus (aš naudojau ‘Golden iš Marks&Spencer )

3 valg. š. medaus

2 valg š. cinamono

1/4 arb. š. malto muskato riešuto

5 arb. š. malto džiovinto imbiero

1 1/2 arb. š. maltų juodųjų pipirų

1 arb. š. maltų gvazdikėlių

1/2 arb. š. vanilės seklų pastos arba 1 arb. š. vanilės ekstrakto

1/2 arb. š. druskos

nedidelio pakelio apelsino cukatų

Procesas:

* Miltus sumaišykite su sausais prieskoniais ir druska. Gerai išmaišykite.

Asmeninio albumo nuotr.

* Ištrinkite kambario temperatūros sviestą su cukrumi, įmaišykite kiaušinį, vėliau medų ir vanilę. Gerai išmaišykite – į pagalbą galite pasitelkti ir mikserį.

* Supilkite miltų masę į sviesto masę ir švariomis rankomis maišydami suminkykite tešlą. Suformuokite rutuliuką, dėkite į maistinę plėvelę ir į šaldytuvą bent keletui valandų. Pusvalandį prieš kočiojimą tešlą ištraukite, kad suminkštėtų.

* Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (kaitinimas ‘viršus+apačia’), be vėjelio. Atsikirpkite skardos dydžio kepimo popieriaus lakštų. Atsiplėškite dalį tešlos, dėkite ant kepimo popieriaus lakšto ir kočiokite itin plonai. Jei limpa, kočėlą ar/ir tešlą pabarstykite miltais.

Asmeninio albumo nuotr.

* Formelėmis įspauskite sausainius ir ant kiekvieno viršaus užbėrę apelsino cukatų, jas švelniai spustelkite į tešlą. Kepkite apie 8 minutes. Turėkite omenyje, kad kepimo laikas gali priklausyti nuo orkaitės, todėl bent pirmąją skardą akylai stebėkite ir sausainiams parudus – traukite iš orkaitės. Sausainius kaipmat nukelkite nuo skardos, kad toliau nebekaistų ir palikite ataušti. Kartokite su likusia tešla.

Smagaus kepimo !

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis