Sveikam ir gražiam įdegiui padės ir aliejus + KONKURSAS

Ar žinote, kad karštų kraštų moterys nuo seno saugo odą būtent natūraliais aliejais? Afrikoje plačiai naudojamas sviestmedžių, Azijoje – kokosų aliejus.

Šių dienų populiariausi:
- Moterys, kurias į istoriją įrašė jų krūtys (FOTO)
- Horoskopas 07.03-11: sunkumų bus, tačiau teigiamas emocinis fonas padės juos įveikti
- Dieta, padėsianti atsikratyti iki 10 kg per savaitę
- Garsiausios Holivudo stilistės Rachel Zoe patarimai (FOTO)
- Bulvių švilpikai kitaip

„Marmozel“ kosmetikos kūrėja Vilma Žmakova pasakoja apie natūralią apsaugą nuo saulės turinčius (2 - 6 SPF) pagrindinius aliejus, kurie pravers saikingai besideginantiesiems.

Kaip žinia, saulė gydo ne tik kūno, bet ir sielos „įdrėskimus“, skatina vitamino D gamybą, nubučiuoja odą žaismingomis strazdanomis ir nudažo skania rusva spalva. Tačiau saulės radiacija greitina odos senėjimo procesą, kenkia akims, gali sukelti odos nudegimus ar net vėžinius susirgimus.

Dėl to geriausias laikas būti saulėje – nuo 6 valandos ryto iki 10-11 ir po 15 val. Karštą vasaros dieną nuo 11 val. iki 16 reikėtų praleisti medžių ar pastatų pavėsyje. Rekomenduojamas buvimo kaitrioje saulėje laikas pirmomis dienomis neturėtų viršyti 15–30 min.

Apsaugai tinkami aliejai

Nerafinuoti ir šaltai spausti aliejai turi ne vien odai sutepti reikalingų lipidų, bet ir vertingų antioksidantų, saugančių nuo destruktyvaus laisvųjų radikalų poveikio, t.y. lėtina odos senėjimo procesus – padeda išlaikyti odą elastingą, saugo nuo pigmentinių dėmių atsiradimo. Be to, tokie aliejai sustiprina odos apsaugines savybes, saugo nuo išsausėjimo, sulaiko drėgmę, prisotina maitinamųjų medžiagų, iš dalies sugeria UV spindulius, nesutrikdo regeneracijos, tad įdegis būna tolygus ir išlieka ilgiau; tepant po saulės vonių, būtinai ant drėgnos odos, aliejai nuramina ir pamaitina sudirgusią odą.

Sviestmedžių sviestas mišiniuose su skystais aliejais lengvai tepasi ant odos ir ją maitina, saugo nuo saulės, uždegimų, išsausėjimų. Universali priemonė nuo šalčio ir alinančios saulės spindulių poveikio tiek suaugusiems, tiek vaikams. Turintiems riebesnę odą geriau rinktis lengvesnės tekstūros aliejus.

Kokosų aliejus – populiariausias deginimosi aliejus. Jis gaiviai kvepia (dėl to mėgiamas vaikų) ir turi vėsinančių savybių. Ne tik sutepa ir pamaitina odą, bet ir drėkina, ramina uždegimus, sudirgimus. Vienas geriausių aliejų ir saulėje „nukepusiems“ plaukams ir sausai galvos odai gaivinti. Vidutiniškai gerai susigeria, patartina maišyti su lengvesniais aliejais. Dėmesio, šiltoje vietoje virsta skystu, vėsioje – kietu, savybių dėl to nekeičia.

Mangų sviestas yra kiek minkštesnės tekstūros nei sveistmedis. Tinkamas sausai, vystančiai odai, padeda atkurti elastingumą, išsaugoti drėgmę gilesniuose odos sluoksniuose.

Sezamų aliejus – dar vienas Azijos šalių perlas. Jis labai lengvas, todėl skvarbus – naudotinas kūno ir odos valomuosiuose masažuose, ypatingai tinka jautriai, sausai odai. Galima juo vienu arba mišinyje su kitais aliejais sutepti kūno odą, plaukus. Turi savitą, gan intensyvų kvapą.

Avokadų aliejus pasižymi žalsva spalva, nuosėdomis ir yra tobulas sausai, suskirdusiai, suglebusiai bei vystančiai odai. Lygina smulkias raukšleles, gerai minkština odą, saugo nuo uždegimų. Sausa galvos oda ir plaukai jį irgi labai mėgsta.

Simondsijų (jojobos) aliejus yra skystas, visgi pakankamai sunkios tekstūros. Tinka visiems odos tipams, net riebesnei odai, todėl gali būti naudojamas vienas arba mišinyje prieš ir po saulės vonių. Balansuoja odos sebumo išsiskyrimą, gerina odos elastingumą. Vos juntamo kvapo, dailiai gelsvos spalvos.

Makadamijų riešutų aliejus gerai išsaugo odos drėgmę, minkština ją ir neleidžia pažeisti kenksmingiems saulės spinduliams. Puikiai tinka ir plaukams puoselėti – sutepti, pabūti bent 1val arba per naktį ir išplauti švelniu šampūnu.

Tamanu aliejus ramina sudirgusią, saulėje nudegusią odą, gydo odos ligas. Padeda odai atsistatyti, net mažina randus. Pasižymi gera apsauga nuo saulės, visgi dėl veikliųjų medžiagų jį patartina naudoti mišiniuose, nedideliu kiekiu. Turi aktyvų savitą kvapą, žalsvą spalvą, nuosėdas.

Į bazinį aliejų įmaišius truputį morkų sėklų fitolio (ištraukos baziniame aliejuje) sukursime mišinį, kuris turės ir natūralią apsaugą nuo saulės ir suteiks švelnų atspalvį. Be to, šis fitolis turtingas antioksidacinių, odos jaunumą puoselėjančių medžiagų. Morkų sėklų eterinis aliejus irgi labai naudingas deginimosi mišiniuose – tausoja ir jaunina odą.

Šaltalankių aliejus suteikia odai dailią rusvą spalvą. Todėl net nesideginantiems gali būti pravartus. Naudojant kokybišką, tamsiai raudonos spalvos aliejų, jo pakanka vos 1-5-10 procentų į mišinį. Itin turtingas vitaminu C - geras antioksidantas. Ramina sausą, sudirgusią, sergančią, gyvina išblyškusią odą.

Pasak V. Žmakovos, aliejų mišiniai visuomet yra geriau nei vienos rūšies aliejus, nes suteikia įvairesnių medžiagų odai, geriau ją paruošia saulės vonioms. Be to, mišiniai lengviau pasiskirsto, geriau susigeria, o įdėjus toninių aliejų suteikia dailų sveiką atspalvį. Vasarai Vilmos vadovaujama „Marmozel“ manufaktūra sukūrė aliejų mišinį iš ekologiškų saulėgrąžų, sezamų, kokosų, šaltalankių aliejų, su morkų sėklų ir kitais odos tonusą stiprinančiais eteriniais aliejais.

„Norėjosi sukurti odą tausojančią priemonę kūnui, plaukams, net veido odai, kuri tiktų prieš ir po saulės vonių. Dominuoja lengvesni aliejai, dalis turi ir drėkinančias savybes. Siekėme, kad gerai susigertų, ramintų sudirgusią odą ir turėtų natūralią apsaugą nuo saulės. Šaltalankių aliejus suteikia sveikos odos atspalvį, todėl net nesideginant neatrodysite labai išblyškę“, – sako gamintoja Vilma Žmakova.

Padauginus saulės...

Visų pirma reikia atkurti sveiką rūgštinį paviršinį odos sluoksnį. Tad ne šiaip sau senolės tepdavo odą rūgpieniu, pasukomis, grietine ar kefyru. Kai oda karšta, ją reikia vėsinti – drėkinti ir tik tuomet pamaitinti aliejumi. Vėsinti patariama augaliniais distiliatais (hidrolatais): pipirmėčių, levandų, šlamučių, rožių. Labai gerai drėkina, uždegimus ramina ir vėsina alavijo sultys – jomis sutepkite odą. Ant atvėsusios ir sudrėkintos odos galima tepti lengvesnius aliejus ar jų mišinius, kurie padėtų odai stiprėti ir sveikai atsinaujinti.

Kaip dažnai tepti

Prieš deginantis ir po. Būtinai ant drėgnos odos, kad oda gautų pakankamai drėgmės ir gerai sugertų aliejų. Jeigu dažnai maudomasi, galima papildomai užsitepti aliejaus tarpe tarp maudynių. Nereikia padauginti, jūs neturite būti „riebūs“, pakanka nedidelio kiekio. Pajausite, kad oda tapo stangresnė, elastingesnė, švelni, nebe sausa. Blizgumo kažkiek turi būti, visgi saikingo.

Jei susidomėjote ir norite išbandyti aliejaus poveikį odai, dalyvaukite konkurse ir laimėkite „Marmozel“ aliejaus mišinio!

Daugiau informacijos: www.marmozel.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis