Šiuolaikinis jaunystės eliksyras moterims, norinčioms išsaugoti grožį

Žmonės visais laikais ieškojo jaunystės eliksyro, ir kiekviename amžiuje vis tikėdavo radę tai, kas išsaugos grožį kuo ilgiau. Nuo žolelių šaknų iki aukso dulkių ir stebuklingo vandens – kas tik nėra išbandyta!

XXI technologijų amžiuje jaunystės eliksyro karūną, ko gero, galime uždėti lazeriui. Gal ir sunku tuo patikėti, tačiau pačios naujausios lazerinės procedūros gali ne tik atjauninti odą, sumažinti randus bei strijas, ištirpdyti riebalus nepageidaujamose vietose, išgydyti šlapimo nelaikymą, knarkimą, bet netgi padidinti malonumą sekso metu. Tačiau apie viską iš eilės. Apie lazerines procedūras kalbamės su „Sugiharos“ Grožio Terapijos ir Chirurgijos Klinikos gydytoja dermatologe Jolanta Žiliene.

Tai, kas dabar naudojama moderniose klinikose, visai neseniai atrodė kaip fantastika. Medicininiai lazeriai, kaip ir visos technologijos, tobulėja kasmet, atverdami vis naujas galimybes gydyti pacientus kuo mažiau pažeidžiant audinius ir sukeliant skausmo. Grožio terapijoje taip pat pastebima svarbi tendencija kuo mažiau invaziniu būdu pristabdyti senėjimo procesus. Ir tam puikiai pasitarnauja lazeris. Gydytojos teigimu, vos sulaukus brandos organizme prasideda lėtas senėjimo procesas, su metais įgyjantis vis didesnį pagreitį. Jaunystėje energingai vykusios biocheminės reakcijos sulėtėja, įsijungia nauja reakcijų programa, palaipsniui lėtinanti ir keičianti organizme natūraliai vykstančius procesus. Tai pastebima ir odoje. Nors ir negalime šios programos atšaukti, tačiau jaunystės iliuziją sukurti galime. Šiandien jau turime procedūras, kurios skatina pačias odos ląsteles greičiau atsinaujinti, gaminti daugiau kolageno bei hialurono rūgšties ir taip palaiko odos jaunystę. Tam naudojamos ne tik naujosios šviesos impulsų bei lazerinės technologijos. Į šią grupę patektų ir PRP terapija, kurios metu žmogui suleidžiama jo paties trombocitais praturtinta kraujo plazma ir užvedamas mechanizmas, kurio esmė - trombocituose esantys augimo faktoriai, skatinantys atsinaujinimo procesus.

4D – unikali ir komfortiška procedūra

4D - viena iš paskutinių efektyviausių neinvazinių odos atjauninimo procedūrų. Ji unikali tuo, kad vienos procedūros metu, derinant skirtingo poveikio lazerius ir skirtingas technologijas, paveikiami skirtingame gylyje esantys odos sluoksniai. „Kai oda sensta, specifiniai pokyčiai vystosi visuose jos sluoksniuose - tiek paviršiniame, tiek pačiame giliausiame. Juos visus turime paveikti, jei norime gauti stabilesnį rezultatą. Kadangi kiekviename sluoksnyje vykstantys procesai skiriasi, tai skiriasi ir procedūros, reikalingos jiems koreguoti“,- sako J. Žilienė. 4D procedūrą sudaro 4 etapai.

Pradinio procedūros etapo metu sutvirtinamas pamatas, ant kurio laikosi skruostų ir lūpų oda su visu savo raumenynu. Tai paviršinis neinvazinis atjauninimas, atliekamas iš burnos gleivinės pusės.

„Per burnos gleivinę lazeriu veikiami skruostų - lūpų zonos gilieji audiniai, kaip karkasas laikantys odą. Šią procedūrą atliekame frakciniu lazerio režimu, t.y. smulkiais pluošteliais suskaidytas šviesos impulsas gleivinę šildo taškiniu būdu. Dėl to susitraukia ten esančios kolageno skaidulos, skatinama naujo kolageno gamyba. Po šios procedūros gleivinė tampa stangresnė ir akivaizdžiai matome, kad pasilygina nosies - lūpų trikampio raukšlės, pasitempia oda“,- pasakoja gydytoja.

Anot medikės, įdomu tai, kad ši technologija gleivinėse taikoma ir kitais tikslais. Puikių rezultatų pasiekiama ginekologijoje, kai yra prasidėję makšties senėjimo procesai – atonija, sausumas, ir kai reikia atjauninti gleivinę. Gydomas šlapimo nelaikymas pradinėse fazėse ir netgi knarkimas, dėl kurio kaltas būna sumažėjęs gomurio liežuvėlio tonusas. Šiuo atveju gomurio zona veikiama lazerio šviesos pluoštelių, kurie sustangrina gleivinę ir nemaloni problema – knarkimas – išnyksta. Atlikus pradinę 4D odos atjauninimo procedūrą, kitos daromos jau iš išorės.

„Antrojo etapo metu naudojamas visai kitas lazeris. Jo labai trumpi impulsai odoje veikia tik tam tikrus taškus (hemoglobiną, melaniną, plaukų folikulus, baltymines struktūras, skaidulas) ir suformuoja tūkstančius mikroskopinių pažeidimo židinių, aplink kuriuos oda lieka nepakitusi. Kadangi sudirginama labai daug taškų, oda tarsi yra sužadinama - ji paburksta, parausta, o tuose židiniuose sukeltas uždegimas bei išsiskyrę uždegimo mediatoriai toliau skatina naujo kolageno gamybą“,- aiškina specialistė.

J. Žilienės teigimu, po šios procedūros, kai oda yra sužadinta, labai didelį efektą turi trečiasis, terapinis etapas. „Jo metu naudojami labai ilgi lazerio impulsai, kurie pašildo audinius iki 42-45 laipsnių. Giliai odoje tuo metu temperatūra pakyla dar trimis laipsniais aukščiau. Tokioje temperatūroje jau kitu būdu, bet ir vėl stimuliuojamos kolageną gaminančios ląstelės". Anot dermatologės, nors 4D procedūra yra komfortiška ir neskausminga, vis tik paskutiniajame etape galima jausti šiokį tokį diskomfortą.

„Dirbama su epidermiu, viršutine odos dalimi, kurioje galime matyti pigmentines dėmes, šiurkštumą, didesnius ar mažesnius defektus. Darome lengvą paviršinį šlifavimą arba neinvazinį paviršinį atjauninimą. Paskutinis etapas varijuoja, bet visais atvejais yra dirbama su viršutiniu sluoksniu“. Dermatologės teigimu, lazerių kombinacijos, atliekant jauninančias procedūras, galimos labai įvairios. Pabaigoje galima padaryti cheminį šveitimą, po kurio ant odos užsidėjusi plutelė visus uždegimo mediatorius tarsi užrakina odoje. Taip veikimas dar labiau sustiprėja. Po procedūros oda savaitę gali pleiskanoti, todėl naudojami drėkinantys kremai. Šią procedūrą galima daryti ištisus metus.

Užsukamas jaunystės mechanizmas

Anot gydytojos, 4D procedūroje kiekvienas sekantis etapas sustiprina prieš tai buvusio sukeltą efektą. „Tai užtrunka apie pusantros valandos, bet vienos procedūros metu mes odoje paveikiame „beveik viską“ ir „beveik visaip“. Užsukame tokį mechanizmą, kurio rezultatai pastebimi jau iš karto po procedūros. O vėliau sužadintos ląstelės palaipsniui aktyvina veiklą, odoje daugėja hialurono rūgšties ir kolageno, kuris vadinamas „jaunu kolagenu“ todėl, kad yra toks, koks dominuoja jaunoje odoje“,- aiškina J. Žilienė. Tokią procedūrą galima kartoti po 45-60 dienų. Kiekviena sekanti procedūra odos audinius papildo nauja kolageno ir hialurono rūgšties porcija, taip sustiprindama jau pasiektą rezultatą. Po penktos procedūros rezultatas nebesikeičia, todėl daroma pertrauka.

„Kada pradėti ir kiek tokių procedūrų reikėtų? Tai labai individualus klausimas. Jei per trumpą laiką gerokai sulieknėjusi trisdešimtmetė skundžiasi, kad akivaizdžiai sudribo veido oda, net ir viena 4D procedūra gali pataisyti padėtį. Tačiau 50-ies metų moteriai siūlyčiau atlikti mažiausiai tris procedūras, kas pusantro-du mėnesius, ir papildomai dar įterpti bent vieną PRP procedūrą. Kuo jaunesnis žmogus, tuo organizmo atsinaujinimo mechanizmai yra pajėgesni. Su amžiumi įsijungus senėjimo procesui viskas lėtėja ir vyksta vangiau. Todėl, norint pagyvenusiam žmogui suaktyvinti atsinaujinimo procesus, reikia žymiai daugiau pastangų, nei jaunam“,- pastebi gydytoja.

Specialistės manymu, sveiką gyvenimo būdą propaguojančiai ir nuolatos savimi besirūpinančiai trisdešimtmetei nebūtina iš karto skubėti daryti 4D procedūras – labai efektyvios gali būti ir žymiai paprastesnės priemonės. 35-40 – tai normalus laikas, kai verta apie tai pagalvoti. Anksčiau pradėjus vykdyti „anti- age“ programą galima pasiekti daug geresnių rezultatų. Iki 55 metų kombinuojant 4D ir PRP procedūras galima tikėtis puikių rezultatų. Po 55 metų net ir agresyvesnės lazerinės procedūros gali nepateisinti lūkesčių. Tačiau ir tuomet neverta nuleisti rankų - visuomet lieka paskutinė instancija, t.y., plastikos chirurgas, galintis padaryti chirurginį veido patempimą, vokų plastiką ir pan“,- konstatuoja dermatologė.

Ne tik jaunina odą, bet ir tirpdo riebalus

Kalbėjome apie naujas lazerines technologijas, kai procedūrų metu šildomos ląstelės skatinamos gaminti kalogeną. Tos pačios technologijos naudojamos ir kūno apimčių mažinimui bei kovai su celiulitu. Anot gydytojos, giliuosiuose audiniuose esančios ląstelės yra dvejopos. Vienos jų, vadinamos adipocitais, kaupia riebalus. Tai jos formuoja celiulito požymius ir riebalų sankaupas. Šios ląstelės ganėtinai jautrios šilumai, tad kai audiniai užkaitinami iki reikiamos temperatūros, ir toks režimas palaikomas pakankamą laiką, paleidžiamas mechanizmas, sukeliantis programuotą tų ląstelių mirtį.

Šių procedūrų metu galima sunaikinti net iki 40 proc. adipocitų. Tuo tarpu kitos ląstelės, vadinamos fibroblastais, gamina kolageną ir hialurono rūgštį. Jos mažiau jautrios šilumai ir į tą pačią procedūrą reaguoja visai kitaip - jos tarsi „atsibunda“, suaktyvina savo veiklą, dėl to, įsijungus atsinaujinimo mechanizmui, oda stangrėja ir akivaizdžiai pasitempia.

„Tai gali būti gera žinia ir moterims po nėštumo, kai dėl strijų pilvo zonoje atsiradęs audinių perteklius sudarko figūrą ir sukelia psichologinį diskomfortą. Kombinuojant šias procedūras su kitomis lazerinėmis technologijomis strijos susiaurėja, oda tampa stangresnė, pasikeičia kūno apimtys", - džiugina J.Žilienė. „Deja, visai panaikinti strijų nepavyks. Jei po nėštumo atsiradę pakitimai labai ryškūs, gali tekti pagalbos kreiptis į plastikos chirurgą", - perspėja gydytoja J.Žilienė.

Procedūrų yra ir daugiau – kokias rinktis?

Jauninančių procedūrų yra daugybė, tad kokias rinktis? Invazinės, neinvazinės, biorevitalizacija, hialurono rūgšties užpildas, PRP – paprastam žmogui galima pasiklysti tarp įmantrių pavadinimų. O norisi tiesiog atrodyti gražiau. „Invazinės procedūros yra tos, kurios pažeidžia odos vientisumą. Viena tokių - įvairaus gylio lazerinis šlifavimas, atliekamas pilnu spinduliu. Šios procedūros metu pašalinamas epidermis, todėl po procedūros 2-3 dienas oda šlapiuoja, vėliau pasidengia šašeliais. Šiuo laikotarpiu būtina speciali odos priežiūra, o vėliau 2-3 mėnesius reikia vengti saulės spindulių. Viso veido šlifavimas - rimta procedūra. Kol oda pilnai sugyja tenka pabūti namuose“,- aiškina gydytoja.

Kaip pakeitimas šiai procedūrai atsirado frakcinis lazeris, kuriuo odą veikiame ne pilnu spinduliu, o mikroniniais pluošteliais. Šios procedūros metu padaroma daug tuščiavidurių skylučių. Oda pažeidžiama giliai, bet gijimas yra daug greitesnis. Rezultatas - sumažėjusi odos apimtis, palygėjusios gilesnės raukšlės. Ši procedūra labai tinka randams lyginti ir odos pertekliui mažinti, raukšlėms aplink burną. Deja, invazines procedūras galima daryti tik nesaulėtu metų laiku, nes du mėnesius po jų reikia vengti saulės spindulių. Priešingu atveju procedūros vietoje atsiras rudos dėmės – potrauminė pigmentacija.

Kadangi invazinių procedūrų metu pažeidžiamas odos vientisumas, atsiranda antrinės infekcijos bei randėjimo pavojus. Kuo agresyvesnė invazinė procedūra, tuo didesnė rizika, kad žmogaus organizmas į ją gali sureaguoti netinkamu būdu. Anot dermatologės, neinvazinės procedūros yra daug palankesnės žmogui, nes rizika yra minimali, priežiūra po procedūros nesudėtinga ir nėra pooperacinio sveikimo periodo, kai žmogus ir priverstas sėdėti namuose.

Senstame neišvengiamai visi, bet senti galima gražiai

„Vieni žmonės sensta greičiau, kiti lėčiau - didžiąja dalimi tai lemia genai. Atėjus laikui kaip tik jie paleidžia cheminę ir biologinę senėjimo procesų kaskadą, kurios sustabdyti, deja, negalime. Tačiau senėjimo procesui labai svarbus dar vienas faktorius - saulė. Piktnaudžiaujant saule net ir labai gerą genetinį kodą turintis žmogus pradeda senti anksčiau ir sensta žymiai greičiau.

Svarbūs ir kiti jaunystės priešai, tokie kaip stresas, miego trūkumas, žalingi įpročiai. To nereikėtų pamiršti galvojant apie jauninančias procedūras. Nesitikėkite, kad atlikę procedūrą galite sustoti. Prasidėjęs senėjimo procesas eina tolyn", - perspėja Jolanta Žilienė. Todėl jaunystės iliuzijos kūrimas - tai nuolatinis darbas, kuris, jei atliekamas išmaniai, duoda puikius rezultatus. Tam būtina žinoti ir suprasti, ką darote ir kodėl. Tada galėsite džiaugtis stabiliais rezultatais ir senti gražiai. Na, o jei pasiryšite radikalesniems pokyčiams, visuomet lieka paskutinė instancija - plastinė chirurgija.

Užsakymo nr.: PT_72463452

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis