Menopauzę išgyvenančios moterys daro 3 klaidas

Žodžiai „grožis“ ir „menopauzė“ daug kam atrodo sunkiai suderinami. Iš tikrųjų jei moteris nebegali pastoti ir gimdyti, kam jai tas grožis? Laimei, taip mano ne visos. Sportiškas kūnas, žvilgantys plaukai, švytinti oda – net ir vyresnėms kaip 50-ties metų moterims tai gali būti ne prisiminimų, o realaus gyvenimo dalis.

Sako, kad vyresnė kaip 40-ties metų moteris jau pati gali pasirinkti, kiek jai metų. Tikra tiesa. Štai mano draugė jau 5-erius metus kiekvieną liepą švenčia savo 45-metį. Kartais atrodo, kad ji ir pati pamiršo tikslų metų skaičių. O ir kokia nauda jį prisiminti? Iki pensijos juk dar toli... Aišku, norint išlikti to paties amžiaus visą penkmetį, reikia vis daugiau pastangų, tad kitąmet ji ketina pagaliau įkopti į 46-uosius.

Kad ir kaip maištautume prieš savo amžių, sulaukus menopauzės, hormoniniai pokyčiai yra neišvengiami. Menopauzė ateina tuomet, kai užmiega svarbiausias moters lytinis organas – kiaušidės. Sutrikus jų veiklai, nebręsta ir kiaušialąstės, atitinkamai mažėja ir jų formavimąsi skatinančių moteriškųjų hormonų – estrogenų. Būtent tai ir pridaro daugiausia žalos grožiui ir savijautai. Dėl estrogenų stokos retėja kaulai, oda praranda stangrumą, o plaukai – žvilgesį. Viena iš išeičių – pakeičiamoji hormonų terapija. Laimei, – ne vienintelė.

Kaip neprarasti raumenų

Tyrimai rodo, kad nieko nedarydamas vyresnis kaip 40-ties metų žmogus praranda apie 8 proc. raumenų masės per kiekvieną dešimtmetį. Nykstant raumenų masei, kaupiasi riebalai ir dar labiau menkina šio audinio stiprumą. Tokio amžiaus žmogaus medžiagų apykaita kas dešimtmetį sulėtėja 1 ar 2 proc. Taigi, net valgydamos tiek pat, tampame vis apvalesnės. Tai gąsdina, tad neretai imamės drastiškų priemonių. Štai trys pagrindinės klaidos, kurias daro menopauzę išgyvenančios ir savo figūra besirūpinančios moterys: jos stengiasi mažiau valgyti; intensyviai sportuoja kiekvieną dieną; nedaro išvis nieko, leisdamos kūnui riebėti. Būtent riebėti, o ne storėti, nes riebalais apauga ne tik talija, bet ir vidiniai organai, o tai kenkia ne tik grožiui, bet ir sveikatai. Pristabdyti šį procesą padeda tinkama mityba ir fiziniai pratimai. Nepamirškite, kad raumenys auga ne sportuojant, o pasimankštinus, kai kūnas yra ramybės būsenos. Jei neleisite raumenims atsigauti ir kiekvieną dieną varginsite tais pačiais pratimais, užuot augę, jie nyks. Tad stenkitės mankštintis kuo įvairiau – tarkim, dvi dienas per savaitę darykite jėgos ir ištvermės pratimus, vieną dieną bėgiokite ar vaikščiokite, kartą per savaitę nueikite į jogą. Namie saugiausia pratimus daryti su savo svoriu. Kojų raumenims labai tinka pritūpimai, krūtinės juostos – atsispaudimai, pečių raumenims sustiprinti jau reikėtų svarmenų. Svarbu išjudinti ir giliuosius raumenis: jie gerina pusiausvyrą, gražina laikyseną. Tam labai tinka pilatesas.

Kad raumenys nenyktų, jie turi gauti pakankamai maistinių medžiagų. Prieš treniruotę vartokite daugiau angliavandenių turinčio maisto, iš jų organizmas gauna energijos. Po treniruotės riebalams, kalorijoms skaidyti ir raumenims atkurti reikia baltymų turinčio maisto. Nepamirškite ir širdies – ji yra svarbiausias mūsų raumuo. Jį treniruosite bėgiodamos, mindamos dviratį ar elipsinį treniruoklį, darydamos aerobiką ir visa tai, kas pagreitina pulsą. Širdį stiprinanti treniruotė turėtų trukti ne trumpiau kaip 20 minučių, o jos metu pulsas turėtų padidėti bent 60–70 proc. Svarbu nepersistengti. Vyresnio amžiaus žmonėms pakanka jį pakelti ir iki 110 tvinksnių per minutę. Sportas ne tik gražina, jis yra ir profilaktinė priemonė nuo osteoporozės. Čia vertėtų suklusti lieknosioms – joms kaulų retėjimo rizika yra didesnė.

Menopauzę išgyvenančios moterys daro tris klaidas: stengiasi mažiau valgyti; sportuoja kiekvieną dieną; nedaro išvis nieko.

Kad oda nesuglebtų

Bene labiausiai dėl hormoninių pokyčių per menopauzę nukenčia mūsų oda. „Per menopauzę ir po jos sunyksta ne tik estrogenų ir progesterono ištekliai. Katastrofiškai, net 90 proc., sumažėja ir hormono dehidroepiadrosterono, arba DHEAS, – sako gydytoja dermatologė Lina Drąsutytė. – Dėl to lėtėja gyvybiškai svarbūs odos procesai, nyksta riebalinis sluoksnis, lipidų sumažėja net 57 proc. Jų netekusi oda tampa plonesnė, atsiranda nepageidaujamų raukšlių. Vyresnėms nei 60-ties metų moterims mažėja ir odos tankis, stipriai pasmunka veido ovalas.“
Procesai – ne itin džiuginantys, bet, laimei, galima juos pristabdyti. Galima išbandyti aparatines ląstelių aktyvumą lemiančių mitochondrijų „pažadinimo“ procedūras. Suakyvinus mitochondrijas, oda geriau aprūpinama deguonimi ir energija, aktyvesni tampa fibroblastai, o šie gamina kolageną ir stiprina odos elastingumą. Išryškėję kapiliarai, pigmentinės dėmės gali būti šalinami lazeriu.

Plastinės chirurgijos specialistai siūlo vyresnėms kaip 50-ties moterims pagalvoti apie veido patempimo operaciją, mat įvairios injekcijos ir užpildai jau ne itin veiksmingi. Kita vertus, nesvarbu, ar sulaukusios tokio amžiaus ryžtamės radikalesnėms procedūroms, ar nutariame senti natūraliai, nereikėtų nustoti rūpintis veido oda kiekvieną dieną. Pilka, suglebusi, ji prideda papildomų metų, o išvengti to galima tinkamai pasirinkus kasdienio naudojimo priemones. „Hidrolipidinę odos plėvelę galima atkurti biologiškai aktyviomis medžiagomis – riebalų rūgštimis, keramidais, augaliniu aliejumi, – siūlo L. Drąsutytė. – Ypač svarbios riebalų rūgštys, mat jos yra pagrindinė ląstelių membranų sudedamoji dalis. Atkūrus ląstelių membranų laidumą, suaktyvėja medžiagų apykaita, geriau sulaikoma drėgmė. Brandžiai odai labai naudingas dygminų aliejus. Jis pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, atitolina odos senėjimą. Jame esantis vitaminas K būtinas į kuperozę linkusiai odai prižiūrėti. Vitaminas E kovoja su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu. Naudingas ir ryžių sėlenų aliejus – jame esantis antioksidantas y-orizanolis aktyviai dalyvauja apsauginę funkciją atliekančių lipidų biosintezėje. Nepakeičiamųjų riebalų rūgščių gausu taukmedžių svieste.“

Nepamirškite plaukų!

Prižiūrėti, purūs, žvilgantys plaukai – bet kokio amžiaus moters puošmena, jaunystės simbolis. Dėl menopauzės sumažėjus estrogenų kiekiui, gali padaugėti vyriškų hormonų androgenų. tai paskatina plaukų slinkimą. Dažniausiai ši bėda yra paveldima. Tai pasireiškia difuziniu plaukų retėjimu – kai jie ima retėti per visą galvą. Būna, kad kai kurioms stipriau plinka viršugalvis ar atskiri galvos ploteliai. Laimei, priešingai nei daugumos vyrų, kaktinė plaukų linija išlieka. Iškritusius plaukus pakeičia silpnesni, plonesni. Jei per dieną jų netenkate daugiau kaip 100–150, reikėtų imtis priemonių. Androgenų nulemtą plaukų slinkimą veiksmingai gydo minoksidilio preparatai. Plaukus labai stiprina biotinas. Jo gausu gyvulių kepenyse, inkstuose, kiaušinių tryniuose, avižose, kukurūzuose, austrėse, galima vartoti ir papildus. Organizmas taip pat turi gauti pakankamai cinko, magnio, seleno, geležies. Padeda ir kai kurių rūšių – varnalėšų, rozmarinų, dygminų – natūralus aliejus. Reikėtų vengti stipriai rišti, tempti plaukus, mažiau veikti juos karštu oru, žnyplėmis. Galima išbandyti ir mezoterapiją (į galvos odą suleidžiamos vitaminų ir kitų veikliųjų medžiagų injekcijos) arba trombocitais papildytas plazmos injekcijas. Šioms naudojamas paties paciento kraujas. Tiesa, šios procedūros nėra pigios.

Suteikti plaukams žvilgesio padės plaukų dažai, įvairios kaukės ir balzamai su natūraliu aliejumi. Pakirpti galiukus reikėtų kas 8 savaites. Vis dėlto neskubėkite nusirėžti plaukų itin trumpai, jei jie dar purūs, – ilgesni suteikia jaunatviškumo, padeda atitraukia dėmesį nuo kitų odos problemų. Beje, nepamirškite, kad žili plaukai (tegul ir nudažyti) yra sausesni, į tai atsižvelkite rinkdamosi priemones.

Gelbstime vystančią odą

Pataria gydytoja dermatologė Lina Drąsutytė

„Dėl dehidroepiadrosterono (DHEA) trūkumo atsirandančius odos pakitimus padeda ištaisyti ir kosmetika. Brandaus amžiaus moterims kompanija „Vichy“ rekomenduoja priemones su veikliųjų aliejų kompleksu. Jose esanti rūgštis HEPES pašalina senas ląsteles, hediono esteris skatina lipidų gamybą, hialurono rūgštis ir glicerinas sulaiko drėgmę. Dėl to oda ilgiau išlieka gyvybinga ir švytinti.

Aliejų galima naudoti atskirai, pagal poreikius, bet dar patogesni yra koncentruoti jų mišiniai. Tarkim, „Vichy“ priemonė „Neovadiol Magistral Elixir“ yra sudaryta iš trijų rūšių – ryžių sėlenų, dygminų ir taukmedžių – aliejaus. Ji lengvai susigeria, nepalieka riebumo pojūčio, aprūpina riebalų rūgštimis, o šios padeda atkurti odos apsauginę funkciją, papildo jos riebalinį sluoksnį. Šią priemonę galima naudoti įvairiai: jei norite stipresnio poveikio, naudokite kaip serumą, – užtepkite 4–5 lašiukus ant drėgnos odos. Galima 2–3 lašiukus įmaišyti į kasdienę veido priežiūros priemonę. Galima naudoti kaip kaukę: 10 lašų užtepkite ant drėgnos odos ir palikite 10 minučių. Nesusigėrusį aliejų nuvalykite.“

Stipriname plaukus

* Į savo plaukų balzamą ar kaukę įlašinkite kelis lašus eterinio rozmarinų, šalavijų, apynių, varnalėšų aliejaus.

* Jei slenka plaukai, padarykite avokadų, dygminų, lakišių, migdolų ar varnalėšų aliejaus kaukę. Stenkitės laikyti ją bent kelias valandas ar net ir visą dieną.

* Jei norite ilgesnių plaukų, palepinkite jų šaknis augimą skatinančiu aliejumi: jonažolių, kanapių, juodgrūdžių, medetkų, bazilikų, citrinų, čiobrelių ir kt.

Plaukus stiprina ir dilgėlių nuoviras. Šaukštą džiovintų dilgėlių užvirinkite 200 ml vandens, palikite pastovėti 1,5 val., tada perkoškite. Trinkite galvą, o šiek tiek pradžiovinę plaukus, nuoviru įtrinkite galvos odą. Darykite tai 2 kartus per savaitę, iki plaukai nustos slinkti.

Užsakymo nr.: PT_69249338

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis