Karalienių grožio paslaptys ir jaunystės receptai

Bepigu šiais laikais išlikti jaunoms: žilus plaukus plaukus galim nudažyti, makiažas paslėps visus trūkumus, o įvairios injekcijos išlygins raukšles. Tačiau prieš šimtą ar du šimtus metų tai buvo tikras iššūkis. Užtenka prisiminti Onore de Balzako romaną „Trisdešimties metų moteris“. Jame į ketvirtą dešimtį įžengusi moteris aprašoma jau kaip pagyvenusi dama. Tačiau viena karalienė garsėjo visoje Europoje savo neblėstančiu grožiu ir unikalia grožio puoselėjimo rutina.

Austrijos imperatorienė Elžbieta, dar vadinama Sisi, buvo 19 amžiaus grožio etalonas. Tačiau geri genai čia nė prie ko. Moteris turėjo griežtą grožio puoselėjimo dienotvarkę. Ji daug sportavo, plaukus lepino įvairiomis kaukėmis, maudėsi pieno voniose, o veido odą gaivindavo žalios mėsos kompresais. Todėl net sulaukusi 50 ir pagimdžiusi keturis vaikus ji garsėjo švelnia balta oda, itin plonu – 48 cm – liemeniu ir vešliais, blizgančiais plaukais.


Austrijos imperatorienė Elžbieta
Austrijos imperatorienė Elžbieta
Vida Press


Rytas. Imperatorienė visada keldavosi penktą valandą ryto ir eidavo tiesiai į vonią. Čia laukdavo ledinio vandens vonia, o po jos tonizuojantis viso kūno masažas. Sisi tikėjo, kad šios procedūros jos odai suteiks švytėjimo visai dienai.


Mankšta. Elžbieta buvo tikra sporto gerbėja. Po šaltos vonios ir masažo ji eidavo mankštintis. Šalia savo miegamojo jai buvo įrengta sporto salė. Čia moteris atlikdavo įvairius gimnastikos pratimus. Vėliau dieną ji mėgdavo kelias valandas jodinėti žirgu. Beje, ryte pasimankštinus Sisi visada rinkdavosi gana sočius pusryčius – arbatą ir keletą jautienos gabalėlių. Vėliau užkąsdavo tik džiūvėsių su arbata.


Austrijos imperatorienė Elžbieta
Austrijos imperatorienė Elžbieta
Vida Press


Plaukai. Moteris puikavosi kulkšnis siekiančiais, nuostabiai žvilgančiais ir vešliais plaukais. Juos imperatorienė trinkdavo tik kartą per dvi savaites. Ši procedūra nebuvo tokia paprasta – trukdavo visą dieną. Sisi asmeninė kirpėja baronienė Feifalik ištrinktus plaukus visada sutepdavo kauke iš dvylikos kiaušinių ir butelio konjako. Kiaušiniai plaukams suteikdavo apimties ir pamaitindavo, o nuo konjako įgaudavo žvilgesio.


Austrijos imperatorienė Elžbieta
Austrijos imperatorienė Elžbieta
Vida Press


Vonios malonumai. Vakarop imperatorienė kasdien maudydavosi ožkų pieno vonioje. Jis jos odą paversdavo lyg kūdikio – minkšta, švelnia ir balta. Išimtis būdavo, jei po ilgo jodinėjimo ar medžioklės Elžbietai skaudėdavo raumenis. Tuomet ožkų pieną keisdavo šiltas alyvuogių aliejus.

.

Dieta. Kilminga gražuolė valgydavo itin nedaug. Sočiau užkrimsdavo tik ryte ir vakarienės metu. Tačiau vistiek kartą per mėnesį laikydavosi gana neįprastos dietos – vietoj maisto gerdavo sūdytą kiaušinių baltymų kokteilį. Jis turėjo slopinti apetitą ir išvalyti organizmą.


Austrijos imperatorienė Elžbieta
Austrijos imperatorienė Elžbieta
Vida Press


Vakaras. Kone visą dieną imperatorienė leisdavo lauke – jodinėdama ar medžioklėje, o saulė ir vėjas itin vargina ploną odą. Todėl kiekvieną vakarą Sisi veidą lepindavo žalios veršienos kauke. Su ja net miegodavo – veršienos muštinius prilaikydavo odinė kaukė. Istoriniai šaltiniai tvirtina, kad ryte, jos veido oda būdavo skaisti ir lygi.


Austrijos imperatorienė Elžbieta
Austrijos imperatorienė Elžbieta
Vida Press


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis