Kaip atsikratyti strijų, pataria specialistas

Kaip ir celiulitas strijos dažnai moteriai tikras galvos skausmas. Rausvų, melsvai rausvų ar baltų odos ruoželių išmarginta oda atrodo neestetiškai. Kaip atsikratyti ar užmaskuoti šį odos defektą pataria „Vilniaus lazerinės dermatologijos centro“ gydytoja dermatovenerologė Eglė Aukštuolienė.

Skaitomiausi straipsniai:
- Ką vertėtų įsigyti šiam sezonui, pataria Lietuvos dizaineriai
- Netikras Napoleono tortas su citrininiu kremu
- Kaip seksas ir šlapimo pūslės uždegimas yra susiję?
- Gegužės mėnesio horoskopas: ko laukti kiekvienam Zodiako ženklui

Strijos - odos randai

Strijos atsiranda dėl odos pertempimo kai plyšta odos elastino ir kolageno skaidulos. Paprasčiau tariant, strijos – tai linijiniai odos randai. Jų dažniausiai atsiranda nėštumo ar spartaus augimo paauglystėje metu pilvo, krūtų, klubų, pečių, šlaunų srityse. Šviežios strijos yra melsvai rausvos, tačiau bėgant laikui nubąla ir tampa beveik nematomos. Deja, jų visiškai panaikinti negalima. Galima tik paspartinti pabalimą ir vizualiai užmaskuoti.

Brangūs kremai nuo strijų ar liaudiškos priemonės nėra labai efektyvios. Tačiau kontrastinis dušas, šveitimas kavos tirščiais ir kitos priemonės suaktyvina kraujotaką, didina odos stangrumą ir taip gali šiek tiek užmaskuoti strijas.

Kaip apsisaugoti nuo strijų atsiradimo

Svarbiausia strijų prevencija – kremų, didinačių odos elastingumą ir apsaugančių nuo plyšimų, naudojimas. Nėščioms moterims rekomenduojama naudoti kremus nuo strijų nuo trečio - ketvirto nėštumo mėnesio.

Jei strijos jau atsirado, tokios priemonės ir gydymo metodai gali tik padėti užmaskuoti, tačiau jų pilnai neišnaikina. Be to, geriausias efektas pasiekiamas naudojant priemones ankstyvoje fazėje, kol strijos yra raudonos. Taip pat svarbi genetika: jei mamai nėštumo metu neatsirado strijų, didelė tikimybė, kad ir dukra jų išvengs.

Strijų prevencijai ir gydymui reikalingos medžiagos, kurios drėkina, maitina odą, didina jos elastingumą bei skatina atsinaujinti. Kremuose nuo strijų būna įvairių aliejų (pavyzdžiui, migdolų, nakvišos, alyvuogių), natūralių riebalų (kakavos sviesto, taukmedžio sviesto), drėkinamųjų medžiagų ir vitaminų E, C, A.

Strijų gydymui svarbus odos drėkinimas, vitaminai C, E, vaisinės rūgštys, tretinoinas. Tačiau pastarojo negalima naudoti nėščioms ir maitinančioms krūtimi moterims.

Veiksmingiausios procedūros

Strijas reiktų pradėti gydyti, kol jos yra raudonos. Tada galima tikėtis geriausio rezultato. Jų gydymui naudojamos įvairios priemonės ir metodai.

Gana veiksmingi ir naudingi yra įvairų rūšių masažai: įprastinis, vakuminis ar limfodrenažinis. Taip pat odos šveitimas, nusluoksniavimas.

Veiksmingos gydomosios procedūros kaip mezoterapija, kai į odą suleidžiamos aktyvios medžiagos, lazerinis gydymas ar intensyvi pulsinė šviesa. Efektą duoda ir trombocitais praturtintos plazmos injekcijos.

Strijoms nubalus veiksmingos būtų tik lazerio procedūros. Kartais taikomas ir operacinis gydymas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis