Ką žinome apie plaukus? Gražūs, stiprūs plaukai – misija įmanoma

Nuo seno stiprūs, stori plaukai yra siejami su žmogaus stiprybe. Skirtingų kūno tipų žmonės turi skirtingus plaukus. Nors šviesiaplaukiai statistiškai turi daugiau plaukų, jų plaukai plonesni nei tamsiaplaukių.

Per mėnesį plaukas vidutiniškai užauga 1 cm, sveiko plauko gyvenimo trukmė – 7–8 metai, per dieną žmogui iškrenta apie 50–120 plaukų. Tačiau yra ir gera žinia – plaukai gali ne tik ataugti, bet būti visiškai sveiki ir gražūs naudojant paprastas natūralias priemones.

Tiesa, nevisavertė mityba, psichologinė įtampa, vasaros saulė, sūrus jūros vanduo, džiovintuvai, modeliavimo žnyplės ar cheminės priemonės taip pat daro įtaką – net patys stipriausi plaukai gali tapti silpni, sausi, pradėti skilinėti.

Tad ką daryti norinčioms stiprių, glotnių, žvilgančių plaukų klausiame natūralios „Marmozel.lt“ kosmetikos kūrėjos, sveiko gyvenimo būdo šalininkės Vilmos Žmakovos.

Vilma Žmakova
Asmeninio albumo nuotr.

Štai jos patarimai:

1. Svarbiausia išsaugoti ar atkurti sveiką plaukų struktūrą – tinkamai juos maitinti ir drėkinti. Tai reiškia naudoti kokybiškas, natūralias plaukų priežiūros priemones. Nepamirškite sveikai maitintis – suteikite plaukų augimui, gyvavimui būtinų medžiagų iš vidaus.

2. Stenkitės galvą plauti rečiau ir vėsesniu vandeniu. Vėsa aktyvina skalpo kraujotaką, plaukų folikulai geriau aprūpinami maistinėmis medžiagomis, plaukai auga greičiau ir sveikesni. Jausdamos emocinį nuovargį, galvą galite išsiplauti tik vandeniu, be šampūno. Jei su šampūnu, stenkitės jo naudoti nedaug, dažniausiai pakanka vieno trinkimo.

3. Labai gerai išskalaukite šampūno ar kitos plovimo priemonės likučius. Nuo kieto vandens (būtent toks teka iš čiaupo) ir putoklių plaukuose lieka kalkių ir ploviklių likučių, kurie sausina galvos odą, plaukus, šie tampa šiurkštūs, veliasi. Idealu plaukus perskalauti parūgštintu vandeniu: 1 litrui vandens 2 v. š. citrinos sulčių ar acto. Kodėl? Skaitykite čia.

4. Šlapių plaukų netrinkite rankšluosčiu, nevelkite, tik švelniai nusausinkite. Naudodamos natūralius šampūnus be slidiklių, stenkitės nešukuoti tankiomis šukomis.

5. Bent kartą per mėnesį palepinkite plaukus ir galvos odą natūralia kauke. Geriausia – sukurta iš aliejų, eterinių aliejų, ekstraktų. Sutepkite galvos odą, plaukus ir palaikykite šiltai bent 1 valandą ar per naktį, tuomet per du kartus ištrinkite švelniu šampūnu. Plaukai atgaus apimtį, žvilgesį ir glotnumą. Jei nepatinka aliejaus kaukės, skalaukite su žolelių nuovirais: raudonųjų dobilų, dilgėlių, ajerų šaknų, liepžiedžių, ramunėlių, asiūklių. Po jų galvos neplaukite.

6. Naudokite iš natūralių medžiagų pagamintą šepetį ar šukas. Su natūraliais šeriais ar mediniais šukų dantukais glostomi plaukai nebus šiaušiami, laužomi ir mažiau elektrinsis. Jei turite pleiskanų, kuo dažniau šukas gerai išplaukite. Apskritai šukas rekomenduojama reguliariai išplauti.

7. Prisiminkite senolių patarimus – paprastas veiksmingas priemones plaukams: kiaušinio trynį, riebesnei odai – medų, molio košeles, skalavimą actu ir žolelių nuovirais. Švelnų šukavimą, glostymą vakarais.

8. Kad plaukai neslinktų, per anksti nepražiltų, labai svarbi tinkama mityba. Svarbūs B ir A grupės vitaminai, pakankamas kokybiškų – individualaus organizmo pasisavinamų baltymų kiekis. Iš mineralinių elementų plaukų augimą skatina varis, cinkas.

9. Lieskite, masažuokite galvą sau ir artimiesiems. Nuosekliai judėkite abiejų rankų pirštų galiukais nuo galvos vidurio, kaip pagal saulės spindulius į visas puses. Iš viršaus žemyn. Masažuodamos plaukų netampykite ir netrinkite.

10. Plaukuose slypi mūsų psichinė stiprybė. Stenkitės nepersitempti, sudėtingas situacijas vertinti kaip laikinas ir įveikiamas kliūtis, džiaugtis saule, lietumi, artimų žmonių draugija ir galimybe būti šioje Žemėje: priimti tai, ką gaunate, dalintis tuo, ką turite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis