Ką reikia žinoti apie plaukų dažymą namuose? Atsako specialistė

Ne paslaptis - dažyti plaukus grožio salone brangu. O pabandyti nusidažyti pačioms masina ir spalvinga reklama. Ką reikėtų žinoti apie plaukų dažymą namuose, pataria plaukų priežiūros specialistė Renata Navickė.

Būtina laikytis instrukcijų

Pagrindinė taisyklė ir dažna klaida dažant plaukus namuose – būtina skaityti instrukcijas. Jos surašytos ne šiaip sau. Net jei su tais pačiais dažais dažoma ne pirmą ir ne antrą kartą, reikia perskaityti informacinį lapelį ir griežtai laikytis instrukcijų. Dažų sudėtis gali keistis kas pusmetį – gamintojai stengiasi atnaujinti, pagerinti formules.

Savaitės populiariausi straipsniai:
- Į viešumą iškilo faktų apie neįprastą Stalino pomėgį
- Šakočio pyragas, kokį ne gėda ir ant Velykų stalo padėti
- Testas. Kokią energetiką lemia jūsų gimimo diena

Pavyzdžiui, reta moteris paiso nurodymo pasidaryti alergijos testą. O be reikalo. Pastaruoju metu padaugėjo alerginių reakcijų. Todėl verta plaukų dažais pasitepti už ausies ir palaukti tiek, kiek nurodo gamintojas. Ypač toks testas reikalingas turinčioms tatuiruotę ar pasidariusioms permanentinį makiažą. Mokslininkų nustatyta, kad tai padidina alerginės reakcijos riziką plaukų dažams.

Taip pat negalima laikyti užteptų dažų ilgiau nei nurodyta. Ne veltui laikas instrukcijoje nurodomas minučių tikslumu. Galbūt viena ar dvi minutės nepakenks, tačiau ilgiau nenuplaunant dažų galima pažeisti plaukus.

Jei lieka nepanaudotų dažų, juos reikia išmesti. Dažnai plaukų dažų dėžutėje būna trys komponentai, kuriuos reikia sumaišyti. Cheminės reakcijos, kurios nudažo plaukus, vyksta ribotą laiką. Palaikyti parą tokie dažai tampa neveiksmingi. Todėl neverta tikėtis likusiais dažais po mėnesio nusidažyti ataugusias šaknis.

Namuose patartina dažytis tik norint nestipriai pakeisti plaukų spalvą. Pavyzdžiui, pora tonų pašviesinti arba patamsinti. Specialistai nerekomenduoja labai stipriai tamsinti arba šviesinti. Kitaip didėja rizika, kad spalva gali nesigauti, kaip buvo tikėtasi.

Įprasti plaukų dažai ar chna?

Renkantis dažus žiūrėti į jų sudėtį nėra prasmės. Dažniausiai gamintojai slepia tikslią sudėtį, todėl net profesionalai atpažįsta vos kelis komponentus. Geriau rinktis ne pačius pigiausius ir žinomų gamintojų plaukų dažus.

Chna plaukų dažai žinomi ne vieną šimtą metų, jų galima įsigyti ir dabar. Tačiau jie nėra tokie geri ir nekenksmingi, kaip apie juos manoma. Visų pirma – tai ne augaliniai dažai. Taip pat jie nestiprina ir nestorina plaukų. Padidėjusios apimties efektą sukuria stambesnės dažančios molekulės, kurios apkimba plauką. Šiuolaikiniai plaukų dažai yra ir veiksmingesni, ir sveikesni. Pavyzdžiui, juose yra polimerų, kurie pamaitina plaukus iš vidaus, arba antioksidantų, kurie stabdo senėjimą. Didžiausias chna dažų trūkumas – jais nudažytų plaukų perdažyti nepavyks. Teks laukti kol plaukai nuaugs.

Dažytų plaukų priežiūra

Norint plaukų spalvą išsaugoti kuo ilgiau, visų pirma, reikia ką tik nudažytus plaukus palepinti plaukų dažų dėžutėje esančiu balzamu. Taip bus išsaugotas plauko paviršiuje susiformavęs pigmentų sluoksnis. Vėliau reiktų naudoti tik produktus, skirtus dažytiems plaukams.

Spalva labai greit išbluks, taps matinė, jei plaukus trinksite su galvos odai skirtais šampūnais - pavyzdžiui, nuo pleiskanų ar niežulio. Nepageidaujamas rezultatas atsiras jau po trečio ar ketvirto trinkimo. Taip pat jokiu būdu nereikėtų naudoti vaikiškų šampūnų ir balzamų ar priemonių, skirtų vyrams.

Kiti dažytų plaukų priešai – saulė ir baseino vanduo. Saulė arba ultravioletiniai spinduliai blukina, o baseine esantis chloras gali pakeisti šviesių plaukų atspalvį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis