Jurga Lago: aš kasdien ieškau meilės

Jeigu už meilę būtų teikiami apdovanojimai, kokį duotumėme patys sau? Dizainerė Jurga Lago atsakymo ieškojo dvejus metus.

Šių dienų skaitomiausi:
- Prastai išsimiegate, nepailsite? Sužinokite, kas ne taip jūsų miegamajame
- Kad erekcija džiugintų visada - 5 pagrindinės taisyklės
- Sezono favoritai. 10 daiktų, vertų atsidurti tavo spintoje
- Madingiausi 2015-ųjų kirpimai įvairaus ilgio plaukams
- Vanduo su citrina rytais: kuo tai naudinga?
- Plovas su kiaulienos sprandine

Dešimt vienetinių rankų darbo linijos „YURGA de Luxe“ papuošalų – tai dešimt skirtingų atsakymų ir begalė emocinių niuansų.

18 karatų, 750 prabos auksas. Briliantai, smaragdai, safyrai, rubinai – ilgai ieškoti kokybiški akmenys. Visas šias prabangias medžiagas Jurga Lago panaudojo kurdama kolekciją „Love condecorations“ („Apdovanojimai „Už meilę“). „Kaipgi kitaip – juk visas mūsų gyvenimas yra meilės ieškojimas, bandymas rasti, išsaugoti. Tai ilgas kelias, jame daug ir juoko, ir ašarų. O papuošalai – tarsi karo ordinai, brangūs visais aspektais, nes papuošalo niekada negauni šiaip sau, net jei nusiperki jį pats sau. Vadinasi, moki mylėti save. Rimti papuošalai atsitiktinai į žmogaus gyvenimą neateina. Jų laukiama. Jiems galbūt taupoma. Jiems nusiteikiama. Jiems bręstama. Jiems ateina metas ar proga“, – sako dizainerė.

Modelis Lina. Baltojo 750 prabos aukso pakabutis (safyrai, briliantai, rubinas)
L. Masioko ir A. Tuleikio nuotr.

Kūrėja kruopščiai rinko medžiagas, atidžiai prižiūrėjo ir gamybos procesą. Kai kuriuos papuošalus net teko ne kartą perdaryti, kol rastos tobulos formos ir deriniai.

„Perdaryti papuošalą – tai kaip vaiką perauklėti. Buvo nelengva. Taip sakė ir mano kantri komanda“, – pasakojo J. Lago. Vieni kolekcijos papuošalai gaminti Lietuvoje, kiti – Ispanijoje. Ten menininkės komanda kuria ir dirba jau septintus metus. Tenykščiai meistrai įstatė ir akmenis.

Prabilti apie meilę savo išraiškos priemonėmis J. Lago sumanė prieš dvejus metus važiuodama greitkeliu Vilnius–Klaipėda ir klausydamasi mėgstamo atlikėjo dainų.

Modelis Renata Mikailionytė. Baltojo aukso, puošto raudonuoju 750 prabos ausku, pakabutis (rubinas)
L. Masioko ir A. Tuleikio nuotr.

„Važiavau viena ir mąsčiau, kad mūsų gyvenimai tikrai yra kupini meilės. Ieškome jos nuolat. Juk jei tavęs niekas nemyli, gal ir išgyvensi, bet jei pats nemyli nieko, širdyje tuščia, o gyvenimo kelias nykus ir beprasmis. Apie tai kasdien nemąstome, bet visi kiekvieną gyvenimo dieną ieškome meilės, mokomės mylėti ir atleisti, saugoti ir prarasti, rasti ir paleisti. Visą laiką esame kelyje į ją…“

Aktorė Nijolė Savičenko. Pakabutis „Širdis“. Baltasis 750 prabos auksas (mėlynieji ir rožiniai safyrai, briliantai, turmalinas)
L. Masioko ir A. Tuleikio nuotr.

Meilės veidų yra daugybė. Tai – ir vaiko meilė mamai, mamos – vaikui, ir pirmoji nekalta, ir aistringa meilė, ir šviesi absoliuti laimės būsena, kai norisi apkabinti visą pasaulį, kai atrodo, kad myli visus ir visi tave mylės. Ir meilė savo darbui. Ir gyvenimo varikliu tapusi dviejų žmonių meilė. Paskutinis – ir pagrindinis – kolekcijos pristatymo akcentas yra meilė sau, nes ši, anot kūrėjos, pati vertingiausia. Ar vieną meilę, jei jos nerandi, gali atstoti kita? „Šimtu procentų tuo tikiu. Kai darau kolekciją, su vyru beveik nesusitinkame, tada jis labiau myli šunį“, – juokėsi pašnekovė.

Dainininkė Jurga Šeduikytė. Baltojo aukso, puošto raudonuoju 750 prabos auksu, pakabutis (spalvoti safyrai, briliantas)
L. Masioko ir A. Tuleikio nuotr.

Kuriant papuošalus J. Lago svarbiausia – koncepcija.

„Nė vienas daiktas negali ateiti į šį pasaulį tik dėl to, kad toks yra gražus, madingas ar stilingas. Tai nepakankama priežastis. Vartotojiška visuomenė ir taip yra prigaminusi begalę daiktų, todėl aš laikausi tvirtai įsikibusi idėjos, kad daiktas turi būti išnešiotas, turėti gimimo istoriją ir prasmę ateiti į šį pasaulį, – teigė kūrėja. – Man buvo iššūkis sukurti prabangius, bet ne lėkštus blizgančius papuošalus ir neprarasti savasties.“

Baleto artistė Aušra Gineitytė. Baltojo aukso, puošto raudonuoju 750 prabos auksu, pakabutis (safyras)
L. Masioko ir A. Tuleikio nuotr.

Visą gyvenimą žurnaliste būti svajojusi J. Lago kurdama naująją prabangios juvelyrikos kolekciją nutarė parašyti tekstus. Be jų papuošalai netektų dalies savo vertės. Išskirtinius dirbinius juvelyrė netrukus pristatys dviejose parodose Jungtinėse Valstijose. Ten apdovanojimai už meilę veikiausiai ras savo šeimininkus.

Jurga Karčiauskaitė-Lago
Jurga Karčiauskaitė-Lago
DELFI / Kiril Čachovskij

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis