Gydytojos kosmetologės patarimai, kaip vasarą džiaugtis tobulu įdegiu

Vasaros ilgai ir nekantriai laukiame. Mėgaujamės išsiilgta saule, tiesiame veidus jos šiltiems spinduliams, o kai kurie mūsų net krauna lagaminus suplanuotoms atostogoms į tolimą kraštą, kur mėgausis naujais potyriais, sems nuotykius pilnom saujom.

Tačiau atostogos ar pabuvimas lietuviškoje gamtoje gali netikėtai ir skaudžiai apkarsti. Ir visas smagumas gali greitai baigtis neatsakingai išbuvus saulėje vos kelias valandas.

Ką daryti, kad taip nenutiktų, kalbamės su gydytoja kosmetologe Evelina Sinkevičiene.

Gydytoja, žinome, kad norint saugiai mėgautis saulės spinduliais, būtina naudoti apsaugos nuo jos priemones. Būtų paprasta, jei tektų rinktis iš vieno produkto. Tačiau rinkoje matome įvairių rūšių apsaugos priemones nuo saulės – fluidus, kremus, gelius, purškalus, losjonus... Padėkite susigaudyti, kas kam skirta? Kokį produktą kam rinktis siekiant geriausio efekto?

Nereikėtų išsigąsti tokios produktų pasiūlos. Priešingai – didelis pasirinkimas leidžia išsirinkti būtent Jūsų odos tipui tinkamiausią produktą. Tarkime, į aknę linkusiai odai labiausiai tiks fluidas, nes jis nekemša porų. Jei Jūsų oda riebi, linkusi į aknę ir jautri, rinkitės kreminį gelį veidui, kuris turi riebalų kontrolės funkciją ir akimirksniu suteikia veidui sausą, matinę išvaizdą.

Normaliai ir mišriai veido odai tiks matinis veido fluidas, kremas. Yra fluidų su hialuronu – jos labiausiai tiks brandesnei, labiau nuvargusiai, papilkėjusiai odai, kuriai reikalingas papildomas drėkinimas. Ši priemonė padės užkirsti kelią ir odos fotosenėjimui.

Gamintojo archyvas

Ieškodami apsaugos kūnui, rasite šiuos produktus: purškalą, losjoną, kremą. Galima rinktis tokią tekstūrą, kokia Jums yra priimtiniausia, maloniausia. Svarbiausia čia – apsaugos nuo saulės filtras (SPF). Reikėtų priemonę rinktis atsižvelgiant į odos tipą – pirmą, antrą ar trečią. Jei kremas, kuris skirtas sausai ir jautriai odai, būtų per tirštas, tada Jums siūlyčiau lengvos tekstūros losjoną. O galbūt net purškalą, kuris yra labai lengvas, skaidrus ir itin rekomenduojamas tiems, kas poilsiauja paplūdimyje ir neturi galimybės nusiplauti priemonės likučių nuo rankų. Purškalas vėsina kūno odą, nepalieka jokio riebumo pojūčio, greitai susigeria.

Papasakokite, prašau, daugiau apie pirmo, antro ir trečio tipo odą.

Čia mes kalbame apie mūsų prigimtį. Iš viso yra 6 odos tipai, tačiau 4, 5 ir 6 tikrų lietuvaičių nesutiksime.

Taigi, pirmam tipui priskiriami šviesių akių ir plaukų šviesiaodžiai, turintieji strazdanų ir nuo saulės degantys raudonai. Šio tipo žmonėms visada rekomenduočiau rinktis apsaugos priemones su SPF 50+.

Antro tipo žmonių Lietuvoje daugiausia. Tai – švelniai rusvų plaukų mėlynakiai, žaliakiai, dega lengvai, tačiau nepasiekia šokoladinio įdegio, nudega tik pernelyg ilgą laiką išbuvę saulėje. Šiems žmonėms deginimosi sezono pradžioje siūlyčiau tepti priemones su maksimalia apsauga, na o vasaros pabaigoje, kai jau oda įdegusi, galima tepti ir produktus su mažesniu filtru.

Gamintojo archyvas

Trečiam tipam priskiriami tie, kas turi tamsias akis ir plaukus, įdega tolygiai rudai. Jiems taip pat rekomenduočiau vasaros pradžioje rinktis priemones su didesniu SPF, vėliau, įdegus, pereiti prie mažesnio.

Ką norėčiau pabrėžti – yra labai svarbu tai, kur žmonės atostogauja ir deginasi. Tarkime, jei ilsitės Lietuvoje, saulės aktyvumas yra vienoks, tačiau jis visiškai kitoks Turkijoje, kur saulė gerokai aktyvesnė. Net jei į pietų kraštą nuvažiuosite įdegę ir nesisaugosite, jūs nuo saulės skausmingai nusvilsite. Į tai be galo svarbu atsižvelgti renkantis priemones.

Lietuvaitės, kaip bebūtų gaila, nori įdegti ir stengiasi rinktis priemones su kuo mažesniu SPF. Tačiau svarbu atminti, kad bent deginimosi pradžioje reikėtų rinktis didesnio filtro priemones ir jau vien tam, kad nenudegtumėte odos ir nesugadintumėte poilsio. Nekalbame apie tai, kokią dar žalą daro saulės spinduliai.

Pamiršome savo atžalas – vaikus. Ar ir jiems galima naudoti Jūsų minėtas priemones?

Vaikams, jų jautriai odai skiriamos atskiros priemonės nuo saulės. Jiems skirtų produktų tekstūros yra sunkios, riebesnės, jie tinkami net atopiniu dermatitu sergantiems vaikams. Ir, žinoma, vaikams reikia naudoti produktus su maksimaliu filtru, kuris apsaugotų odą nuo žalingų saulės spindulių. Net ir patepus kūną apsaugos priemonėmis, būtina nepamiršti saugoti vaikus ir kūdikius nuo tiesioginių saulės spindulių. Pasirūpinti, kad vaikai būtų tinkamai pridengti: naudokite kepurę nuo saulės, marškinėlius, akinius nuo saulės.

Gamintojo archyvas

Priminkite, kaip dažnai apsaugos nuo saulės priemones reikia tepti.

Pirma taisyklė, kurios būtina laikytis: odą reikia tepti gausiai ir atsakingai visas saulės pasiekiamas vietas. Kuo mažesnis priemonės filtras, tuo dažniau reikės ją tepti.

Kita, į ką reikia atkreipti dėmesį, – ar jūs maudotės, ar vartotės ant gulto, rankšluosčio ar hamako, nes visi šie faktoriai mažina priemonės efektyvumą.

Sudėtinga vienareikšmiškai pasakyti, kad pakartotinai kremu reikia teptis kas pusvalandį ar kas 2 valandas, tiesiog būtina įvertinti visus šiuos faktorius. Vanduo, plaukmenys, rankšluosčiai, prakaitavimas, kūnų lietimasis mažina priemonės efektyvumą.

Štai kaip kartą pasakiau klientei, paklaususiai, kiek priemonės reikėtų sunaudoti per atostogas: jei jūs atostogų savaitei vežatės vieną priemonės buteliuką vienam asmeniui ir jo dar parsivežate namo, vadinasi, jūs tepėtės per mažai. Po savaitės atostogų apsauginės priemonės nuo saulės turėtų nebelikti.

Ačiū už vertingus patarimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis