Gydytoja-kosmetologė: yra 2 grožio produktai, kuriuos moterys turėtų nešiotis net rankinėje

Kaip tinkamai prižiūrėti veido odą? Kokios yra dažniausiai daromos veido priežiūros klaidos?

Konsultuoja estetinės medicinos gydytoja-kosmetologė Evelina Sinkevčienė.

Su kokiomis veido odos problemomis dažniausiai į jus kreipiasi moterys?

Dažniausiai į odos priežiūros specialistus kreipiamasi dėl su amžiumi susijusių problemų. Jaunos merginos skundžiasi jaunatviniais spuogais, riebia oda. Vyresnės moterys – pirmosiomis raukšlelėmis, o brandžios odos savininkės susirūpina dėl odos glebimo, veido kontūro praradimo, raukšlių.

Laimei šiandien mes, gydytojai, bendradarbiaudami su kosmetologais išties galime padėti visose situacijose. Tik reikia turėti omenyje, jog graži oda yra nuolatinė investicija. Tai reiškia, kad rūpintis oda reiktų pradėti jaunystėje ir tai daryti nuolat, kiekvieną dieną visą gyvenimą.

Kas daro neigiamą įtaką mūsų odos grožiui?

Turbūt tai būtų viskas, kas kenkia ir mūsų sveikatai. Sveika oda – geros sveikatos atspindys. Iš didžiausių blogybių reikėtų paminėti rūkymą, alkoholio vartojimą, stresą, prastą mitybą, netinkamą darbo ir poilsio režimą. Taip pat – prastai pasirinktos nekokybiškos kosmetikos priemonės, nekompetetingi grožio specialistai.

Kaip tokie specialistai gali sužaloti veidą?

Dažnai klinikoje matome ir prastai atliktą permanentinį makiažą, kurį itin sudėtinga panaikinti ar bent jau koreaguoti, ir rūgštimis nudegintus veidus, atliekant cheminius šveitimus, dėl ko atsiranda stipri pigmentacija, odos netolygumas. Taip pat būna prastai atliktos botulino toksino ar hialurono rūgšties injekcijos.

Deja, už tai atsakingas būna tik pats klientas, kuris pasirenka specialistą, nepasidomėjęs jo kompetencija, tinkamu išsilavinimu. Dažniausiai visoms invazinėms procedūroms reikalingas medicininis išsilavinimas, specialistas turi turėti licenciją. Vertėtų tuo pasidomėti prieš leidžiant kažkam liestis prie savo veido. Šioje vietoje taupyti nederėtų, verčiau pasikliauti patikimomis įstaigomis ir specialistais.

Ar odos problemas gali sutvarkyti tinkamai subalansuota mityba?

Tinkama mityba gali padėti išspręsti daug odos problemų. Tačiau, kaip ir minėjau, odos problemas sukelia daug priežasčių, įskaitant ir sveikatos sutrikimus, todėl joms spręsti reikėtų pirmiausia išsiaiškinti priežastį ir tik tuomet imtis visų reikiamų priemonių.

Kokia yra klimato kaitos įtaka veido odai?

Veido odai labiausiai patinka ramios, pastovios oro sąlygos. Šiluma, drėgmė labiausiai lepina odą, taip pat mūsų plaukus. Gyvenant Lietuvoje, deja, tokių sąlygų neturime beveik niekada, todėl reikėtų žinoti, jog dideli temperatūrų skirtumai, dirbtinis patalpų šildymas ar kondicionavimas yra patys didžiausi odos priešai.

Mes turime ypatingai rūpintis savo veido oda dėl sąlygų, kurias patiriame keičiantis metų laikams. Žiemą nepamiršti saugoti odą nuo šalčio ir vėjo, tepant ją maitinančiu kremu dieną ir drėkinančiu nakčiai. Vasarą būtina naudoti kremus su apsauga nuo saulės, net ir nesideginant.

Kaip atgaivinti pavargusią veido odą?

Priklauso nuo to, kaip seniai ir kiek ilgai ji vargo. Jei kalbame apie savaitės nuovargį, galbūt užteks veido masažo ir kaukės. Jei oda jau papilkėjusi, išsausėjusi, matosi raukšlelės, – reikėtų imtis intensyvesnės priežiūros.

Iš mano pačios labai mėgiamų procedūrų norėčiau paminėti odos valymo-drėkinimo procedūrą, kuri švelniai ir giliai išvalo odą, prisotina ją tokiomis naudingomis medžiagomis kaip hialurono rūgštis, atjauninantys serumai ir antioksidantai. Po šios procedūros oda tiesiog spindi. Taip pat negaliu nepaminėti ir novatoriškų, pasaulyje itin populiarių peptidų injekcijų odos atjauninimui, kontūravimui ir pigmentacijos šviesinimui. Jau ir Lietuvoje mes turime stulbinančius šių procedūrų rezultatus.

Ką patartumėte moterims, kurios odą rūpinasi savo pačių pasigamintomis kaukėmis bei kremais?

Pirmiausia, nereikėtų ant veido tepti bet ko, apie ką paskaitėte žurnale ar internete. Net ir labai natūralios priemonės gali sudirginti, alergizuoti odą. Na, ir kaip bebūtų gaila, tačiau visiškai natūralių ingredientų kosmetikos priemonės turi trumpą galiojimo laiką ir dažnai silpnesnius efektus nei patikimos profesionalios priemonės.

Kaip vertinate Lietuvoje neregistruotas grožio priemones.

Jeigu kremą jūs parsivežėte iš civilizuotos užsienio šalies vaistinės ar kosmetikos parduotuvės, yra viena situacija. Jeigu kremą įsigijote stoties turguje iš po prekystalio – visai kita. Svarbiausia – patikimi, žinomi gamintojai ir kosmetikos įsigijimo vieta. Kitu atveju kyla didelė rizika ne tik Jūsų odai bet ir sveikatai.

Jeigu reikėtų įvardinti kelias kosmetikos priemones, kurias būtina turėti kiekvienai moteriai namuose, o galbūt net ir rankinėje, kokios jos būtų?

Manau, pirmasis produktas, kurį moteris visada turėtų turėti su savimi, tai – rankų kremas. Būtent rankų oda išduoda moters amžių. Tai labai pažeidžiama kūno vieta, kuria dauguma moterų nėra linkusios skrupulingai rūpintis. Dažni temperatūrų pokyčiai, vėjas, vanduo, saulė išsausina rankų odą ir dėl to labai greitai atsiranda senėjimo požymiai. Kremas sukuria apsauginę plėvelę, kurios dėka oda apsaugoma nuo kenksmingų aplinkos veiksnių, odai grąžinama drėgmė.

Antras produktas galėtų būti lengvos gelinės tekstūros kremas paakiams, kurį būtų galima naudoti kaip rytinį paakių kremą siekiant sumažinti paburkimą. Tokį lengvos tekstūros produktą galima tepti ir ant makiažo. Tokiu būdu paakių oda visada bus drėgna ir nuovargio požymiai dienos metu nebus taip akivaizdžiai pastebimi.

Dažna klaida – riebios odos išsausinimas. Kaip elgtis, kad riebalų perteklių panaikintume, bet odai nepakenktume?

Labai dažna klaida riebios odos priežiūroje tai – sausinančių produktų naudojimas, kuris sukelia odos dehidrataciją. Riebi oda, kaip ir visi kiti odos tipai, gali išsausėti, t.y., dehidratuoti. Dėl dehidratacijos paprastai gali atsirasti odos jautrumas, bėrimai, diskomforto pojūtis.

Kasdienės riebios odos priežiūroje turėtų dominuoti produktas, kuriame būtų AHA rūgščių kompleksas, veikiantis antibakteriškai. Geriausia, kad tai būtų prausiklis, kuris pašalins paviršinius nešvarumus ir visos dienos makiažą, ir tonikas, kuris grąžins normalų odos PH lygį.

Taip pat svarbu teisingai pasirinkti kremo tekstūrą. Ji turėtų būti lengva, nepalikti riebumo pojūčio. Dažnai moterys, turinčios riebios odos tipą, jausdamos odos tempimą, renkasi per riebius kremus, kurie neišsprendžia problemos, o ją tik gilina. Pašalinti riebios odos diskomfortą reikėtų įterpiant drėkinantį serumą. Auksinė taisyklė šio odos tipo savininkėms – reguliarus, odos nežalojantis veido valymas, o kasdieninėje namų priežiūroje – lengvos tekstūros priemonės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis