Dietistės patarimai žmonėms, turintiems raustančią veido odą

Rožinė, dar kitaip vadinama kuperozė arba tiesiog veido raudonis, yra dažna lėtinė uždegiminė liga, matoma išoriškai veido odoje, todėl sukelianti ir psichologinį diskomfortą.

Odos raudonis atsiranda dėl periferinių kraujotakos sutrikimų, iš prigimties silpnų kraujagyslių ir mažėjančio jungiamojo audinio stangrumo. Negydant, rožinė laipsniškai progresuoja, atsiranda nuolatinis veido raudonis, rožiniai mazgeliai, spuogai, pūlinukai.

Visi puikiai žinome, kaip glaudžiai tarpusavyje susijusi sveika mityba, tinkama gyvensena ir graži, išpuoselėta veido oda. Ypač tuomet, kai bandome spręsti odos problemas: stengiamės maitintis kuo sveikiau, valgome daugiau vaisių, daržovių, geriame detoksikuojančius augalinius kokteilius, žolelių arbatas. Deja, ne visi šie sveikos mitybos būdai yra tinkami ir efektyvūs naudoti esant rožinei.

Shutterstock

Vilniaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė – dietistė Gabija Paulina Magaznieks atskleidžia pagrindinius mitybos principus esant veido raudoniui:

* Neigiamą įtaką raustančiai odai turi pomėgis valgyti karštą maistą, ilgas buvimas palinkus virš karštos sriubos lėkštės ar arbatos puodelio;
* Reikia vengti aštraus maisto, kurį valgant įkaista skruostai;
Reikėtų nerūkyti, vengti alkoholio, labiausiai – gėrimų su burbuliukais, vynų;
* Nerekomenduojami aštrūs užkandžiai, aštrios alyvuogės, pelėsiniai sūriai;
* Atėjus iš šalto oro nepulti šildytis karšta arbata, kava ar alkoholiu – jie dar daugiau išplės ir susilpnins kraujagysles;
* Reikėtų vartoti daržoves ir vaisius, kurie yra toleruojami (vaisių suvartoti apie 300 g, daržovių 400 g);
* Valgyti po mažai, lėtai, dažnai ir po truputį, reguliariai, 5 – 6 kartus per dieną. Skirti dėmesį maisto porcijai;
* Vengti riebaus, riebaluose kepto rūkyto, marinuoto, sūdyto, itin sauso, aštraus, rūgštaus, labai saldaus maisto;
* Nevalgyti prieš pat miegą 2 – 3 val.;
* Derėtų gerti daug vandens (1,5–2 litrai per dieną yra būtini) – odą svarbu gerai drėkinti.

Varginant rožinei, sakoma, kad mityba turėtų būti „drungna ir prėska“.
Reikia suprasti, kad savaitgalio paklydimai niekada neliks be pėdsako ant veido.

Pasak dietistės, yra svarbu prevenciškai stiprinti kraujagyslių sieneles. Tai daryti specialistė pataria vitaminų C, K ir P (rutino) pagalba:

Vitaminas C – viena veiksmingiausių priemonių, gerinanti odos regeneraciją, sauganti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Į valgiaraštį įtraukite produktų, kuriuose gausu šių vitaminų: spanguolių, juodųjų serbentų, aronijų, lapinių salotų ir kopūstų, obuolių, citrusinių vaisių ir kt.;
Vitaminas K – organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą, skatina žaizdų gijimą. Šio vitamino daug yra augaluose – špinatuose, šermukšnio uogose, kopūstuose, salotų lapuose, žaliuose žirneliuose, morkose, žemuogėse, bulvėse. Šiek tiek yra ir gyvulinės kilmės maiste (kepenys, kiaušiniai);
Vitaminas P (rutinas) – stiprina kraujagysles, stabdo uždegiminius procesus. Randamas: augaliniuose produktuose (salotose, rabarbaruose, vyšniose, spanguolėse, bruknėse, obuoliuose, aronijose, erškėtrožėse) kuriuose yra vitamino C.

Reguliariai naudojant vitaminą C ir K vitaminą, rutiną, oda tampa lygesnė, skaistesnė, greičiau atsinaujina odos ląstelės ir mažėja paraudimas.

Daugiau patarimų raustančiai veido odai: www.raustu.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis