Aštraus pipiro nauda: padės atsikratyti antsvorio, sustiprins plaukus ir pagerins nuotaiką

Pipirai – unikalūs prieskoniai, turintys daugybę skonio atspalvių ir suteikiantys tam pačiam patiekalui vis kitokį skonį. Be kasdien mūsų naudojamų juodųjų, dar yra žalieji, baltieji, rausvieji… Tikra skonių jūra! Tačiau šiandien pakalbėkime apie vieną ypatingą pipirų rūšį, kuri naudojama ne tik maistui, bet svarbi ir sveikatai bei grožiui, nes turi unikalių savybių. Tai Kajeno pipirai.

Pasaulyje žinoma apie 200 įvairių pipirų rūšių. Visi jie ir skirstomi pagal aštrumą, t.y. kapsaicino koncentraciją. Šią skalę sudarė amerikiečių chemikas V.Skovilis, tiesiog ragaudamas pipirus ir remdamasis savo pojūčiais. Vėliau buvo atliekami cheminiai tyrimai ir skalė koreguojama. Aštriausio pasaulyje pipiro karūna atiteko indiškajam Naga Jolokia. Antroji vieta skirta meksikietiškajam habanero, o trečioji – aitriajam Kajeno pipirui.

Šio pipiro tėvynė - Prancūzijos Gajana Pietų Amerikoje, o savo virtuvėje juos naudojo dar actekai ir majai. Manoma, kad pirmasis jų paragavęs baltasis buvo Kristupas Kolumbas, kuris ir atvežė jų į Ispaniją. Taip šis augalas paplito visame pasaulyje.

Shutterstock nuotr.

Vienas pipiriukas – 100 naudų

* Aitrieji pipirai turi antiuždegiminių, antialerginių, antigrybelinių ir dirglumą mažinančių ypatybių. Juose yra vitaminų A, B6, C, beta karotino, magnio ir kalio. Pagrindinė augalo veiklioji medžiaga yra kapsicinas, kurio nauda sveikatai nenuginčijama.

* Kapsaicinas – stiprus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų ir padedantis skaidyti produktuose esančius konservantus. Patekęs į mūsų organizmą, kapsaicinas kovoja su mikrobais, stimuliuoja širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir kartu mažina trombų susidarymo riziką, farmacijoje jis naudojamas kaip skausmą malšinantis junginys, jo dedama į tepalus nuo artrito.

* Tačiau aitrieji pipirai labai svarbūs ir grožiui. Kapsaicinas skatina kraujo cirkuliaciją, todėl jo dedama į anticeliulitines priemones. Bet labiausiai ši medžiaga turėtų džiuginti norinčius atsikratyti antsvorio, nes kapsaicinas skatina virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą ir pagreitina medžiagų apykaitą.

* Aktyvusis pipirų komponentas kapsaicinas nusiunčia žinutę smegenims ir suaktyvina jų veiklą. Smegenys greitai sureaguoja ir išskiria adrenaliną, kuris padidina širdies ritmą ir jūs pradedate prakaituoti. Vos pasirodžius pirmiesiems prakaito lašeliams kūnas pradeda deginti kalorijas. Tad jei norite sulieknėti, įtraukite į racioną Kajeno pipirų.

Shutterstock nuotr.

* Tyrimai rodo, kad kapsaicinas taip pat stabdo riebalinių ląstelių augimą, šalina šlakus iš organizmo.

* Aitrieji pipirai – puiki priemonė tiems, kurių veidą dažnai paberia. Šie pipiriukai gerina kraujotaką, tad į veidą priplūsta daugiau kraujo, taip oda skatinama valytis. Aitriuosiuose pipiruose gausu vitaminų C, E, antioksidantų, kurie gerina epidermio ir odos būklę. Du kartus per dieną suvalgykite aštriųjų pipirų su maistu, ir oda bus kur kas gražesnė.

* Jeigu jums nuolat šąla kojos, ypač šaltuoju metų laiku, apatinių galūnių kraujotakai gerinti naudokite voneles su karštu vandeniu ir aštriaisiais pipirais. Tokiomis pipirinėmis voniomis žmonės gydėsi dar prieš 6000 metų.

* Reguliariai vartodami maistui aitriąją papriką pajusite, kaip pagerėja nuotaika – dėl to kalti enodorfinai, kurių gamybą ir suaktyvina šis stebuklingas prieskonis. Be to, lengviau susidorosite su stresinėmis situacijomis, sustiprės imunitetas.

* Aitrieji pipirai gydo ir skaudančią gerklę. Įberkite Kajeno pipirų miltelių į vandenį ir skalaukite gerklę – skausmas, perštėjimas greitai praeis.

* Aštrieji pipirai praplečia širdies kraujagysles, tad per kelias sekundes gali panaikinti širdies priepuolio riziką. Pipiruose esantis kapsaicinas skystina kraują, neleidžia susidaryti krešuliams, taigi tai natūrali priemonė, mažinanti kraujospūdį.

* Žiupsnis šių pipirų, įmaišytas į lūpų balzamą, putlina lūpas, ryškina jų natūralią spalvą.

Shutterstock nuotr.

* Aitriųjų pipirų antpilas yra bene veiksmingiausia priemonė, skatinanti plaukų augimą. Pipiruose esantis kapsaicinas šildo, kaitina galvos odą. Dėl stimuliavimo į plaukų svogūnėlius priteka daugiau kraujo, jie gauna daugiau maistingų medžiagų, atgyja, tada plaukai pradeda greičiau augti, ima blizgėti, tampa tvirtesni.

Aitriųjų pipirų antpilo galima nusipirkti vaistinėse arba pasigaminti patiems. Antpilui reikia 5 – 6 aitriųjų pipirų. Perpjautus ir išvalytus pipirus sudėkite į degtinės butelį, savaitę palaikykite.

Antpilą galima sumaišyti su varnalėšų aliejumi ir du kartus per savaitę tepti šiuo mišiniu plaukų šaknis. Kitas puikus plaukų augimą skatinantis receptas: dubenėlyje sumaišykite po šaukštą pipirų antpilo, konjako ir varnalėšų aliejaus, citrinos sulčių, medaus, įmuškite kiaušinio trynį. Šie komponentai sunkiai susimaišo, tad turėkite kantrybės. Ištepkite kauke plaukų šaknis ir plaukus, apdenkite polietileniniu maišeliu, dar apsukite galvą rankšluosčiu ir palaikykite pusvalandį. Paskui išplaukite plaukus šampūnu ir džiaukitės poveikiu.

Dar vienas naminis receptas plaukams, kad būtų stiprūs ir blizgėtų. Sumaišykite 25 g maltų aitriųjų pipirų su puse litro alyvuogių aliejaus. Mišinį supilkite į tamsaus stiklo butelį ir laikykite tamsioje vietoje. Po 12 – 15 dienų galite pradėti jį naudoti. Įtrinkite mišiniu galvos odą ir plaukus, apsivyniokite rankšluosčiu, palaukite valandą, paskui išplaukite galvą su šampūnu. Jei pastoviai naudosite šį mišinį, plaukai bus tankūs ir blizgantys.

* Nepamirškite, kad aitriųjų pipirų antpilas skatina plaukų augimą, bet graužia odą. Saugokitės, kad antpilas ar kaukė su juo nepatektų į akis, išsitrynę galvą nusiplaukite rankas. Jei ketinate ištrinti galvos odą antpilu, šiek tiek praskieskite jį vandeniu. Jei negraužia, galima antpilo ir neskiesti.

Kaukes ir galvos odos įtrynimus galima naudoti du kartus per savaitę visą mėnesį.

Shutterstock nuotr.

* Žiupsnelį aitriųjų pipirų galima įberti į bet kokį patiekalą, jie suteiks pikantiškumo. Galima patiekti maltų aštrių pipirų atskirai, kad kiekvienas įsibertų jų pagal skonį - jie bet kokiam patiekalui suteiks ryškumo. Galima pagaminti avokadų užtepą su aitriaisiais pipirais – bus tikras skanėstas su duona.

* Kapsaicinas turi tonizuojamųjų savybių, todėl sakoma, kad indėnai juodąjį šokoladą su gabalėliu Kajeno pipiro laikė geriausia vyro vakariene prieš susitikimą su moterimi. Pateikiame receptą, kuris tiks romantiškam vakarui ne tik vyrams, bet ir moterims.

Karštas šokoladas dviems

200 g juodojo šokolado (70 proc. kakavos),
300 ml pieno,
aitriosios paprikos (pagal skonį).

Šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais. Pieną pakaitinkite (bet neužvirkite!) ir į jį suberkite šokoladą. Maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Tada įberkite truputį Kajeno pipirų, cinamono, imbiero, vanilės. Tonizuojantis gėrimas paruoštas!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis