Ar visų žmonių veidai sensta vienodai? Kodėl?

Deja, nei kremai, nesvarbu kokie jie bebūtų, nepanaikina raukšlių ir neužkerta kelio jų atsiradimui.

Kalbant apie veido senėjimą, dažnai minima, jog atsiranda raukšlės ir suglemba oda, tiksliau suglemba oda ir tuomet atsiranda raukšlės. Jei viskas vyktų išties taip, jau būtų išrastas kremas, stangrinantis odą ir „sustabdantis“ raukšlių atsiradimą. Deja, nei kremai, nesvarbu kokie jie bebūtų, nepanaikina raukšlių ir neužkertą kelio jų atsiradimui. Svarbu išsikelti klausimą, ar pagrindinis amžiaus atributas yra raukšlės? Ar tikrai žmogaus amžių “išduoda” būtent jos?

Įsivaizduokite, einate gatve ir kiek toliau matote moterį – ji sulinkusi, susikūprinusi, įtempusi nugaros raumenis, kaklas trumpas ir neproporcingas. Šiai moteriai mes nesąmoningai „nustatome“ vyresnį amžių ir manome, jog ji nėra jauna. Priartėjus arčiau, išvystame, jog apatiniojo žandikaulio kampas deformuotas, turintis „buldogo“ skruostus. Mūsų protas šį požymį priima kaip amžiaus požymį. Tik priartėję dar arčiau išvystame raukšles (arba neišvystame). Raukšlės nėra pirminis ir pagrindinis faktorius, pagal kurį yra nustatomas žmogaus amžius.
Taisyklingas kaklo fiziologinis linkis bei apatiniojo žandikaulio kampas ( jis turėtų būti 100 – 110 laipsnių) yra jaunystės atspindys.

Šie du kriterijai yra mechaniniai faktoriai, pagal kuriuos smegenys įvertina amžių.

Žinoma, taip pat didelę reikšmę turi ir iracionalūs faktoriai, tokie kaip vidinis amžiaus suvokimas bei gyvenimiškoji patirtis.

Į senėjimo procesą žvelgiant tik veido senėjimo požiūriu, yra žinoma, jog traukiasi ir spazmuojasi veido kramtomieji bei mimikos raumenys. Pakitus kramtomųjų raumenų būklei, išnyksta taisyklinga apatiniojo žandikaulio linija, o spazmuojantis mimikos raumenims, atsiranda raukšlės.

Raumenys yra aktyvioji veido korseto dalis ir pastarosios pakitimai iššaukia ir kaukolės kaulų disbalansą

Pagal tai, kaip keičiasi veido kramtomieji raumenys, kiekvienam žmogui yra būdingas skirtingas veido senėjimo tipas.

Pirmas biomechaninis veido senėjimo tipas yra populiariausias. Vyraujant senėjimo procesui, žmonių, kuriems yra būdingas pastarasis biomechaninis veido senėjimo tipas, kramtomieji raumenys spazmuojasi, susitraukia. Tokiu būdu jie „pakelia“ apatinįjį žandikaulį į viršų. Taip susiformuoja „buldogo“ skruostai, nes oda, tampa nereikalinga ir sukrenta klostėmis.

Antras biomechaninis veido senėjimo tipas yra būdingas tik 2 procentams žmonių. Priešingai nei pirmu atveju, šiuo, senstant veidui kramtomieji raumenys patologiškai išsitempia ir „stumia“ apatinįjį žandikaulį į priekį. Šiai žmonių grupei yra būdingas riestas smakras bei žemyn „nusileidusi“ kakta.

Dažnai galima sutikti žmonių, kuriems yra būdingas ir trečiasis - mišrus veido senėjimo tipas. Šiuo atveju vieni kramtomieji raumenys spazmuojasi, kiti išsitempia. Šis raumenų disbalansas atsispindi veide pirmo ir antro veido senėjimo tipų komplektu.

Pagal individualius veido bruožus bei atkreipiant dėmesį į tai, koks veido senėjimo tipas yra būdingas, koreguojama veido apatinė dalis, tačiau tam tikri pratimai naudingi visiems, siekiantiems natūraliai, savo rankomis, padailinti apatiniojo žandikaulio liniją.

Pirmas pratimas


1) Viena ranka prifiksuokite ties apatiniuoju žandikauliu sulig lūpos kampučiu.
2) Kita ranka atlikite raumenų ištempimą per visą apatinįjį žandikaulį iki apatiniojo žandikaulio pabaigos.

Antras pratimas


1) Nuleiskite apatinįjį žandikaulį žemyn, taip ištempdami kramtomuosius raumenis.
2) Grįžkite į pradinę padėtį.
3) Pakartokite 3 kartus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis